Dao otkaz u Njemačkoj i vratio se u BiH kako bi otvorio tvrtku

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i da radi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu.

No za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao nešto drugačiji put. Dao je otkaz u tvrtki u kojoj je radio i zaputio se u BiH s ciljem da ovdje osnuje tvrtku, piše BiznisInfo.

U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. travnja prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, ja sam bio ozbiljan. Odlučio sam dati otkaz u tvrtki u kojoj sam radio, vratiti se u Bosnu i Hercegovinu i pokušati u žiotu u životu napraviti nešto više, ispričao je Valentić.

Iako je u Njemačkoj imao plaću od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio.

Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih strojeva i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe, priča Edvin.

U početku Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da vrlo brzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije “Lutze Group” za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sistema u sektoru mašinstva i postrojenja za kompanije koje se bave “krupnim” transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

Tri dana prije isteka otkaznog roka u trtku gdje sam radio došli su radnici nešto popraviti. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se BiH postoji li u BiH nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je uglavnom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvalitetu u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu, priča Valentić.

Odmah sutradan ih je pitao jesu li zainteresirani proširiti tržište.

Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem kako želim da ove tehnologije dovedem u BiH. Oni su se odmah složili i rekli da im treba za ovu regiju netko tko priča njemački jezik, kaže Valentić.

Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta otvorio d.o.o. Tako je nastala trtka Valex company.

Vratio sam se jer volim Bosnu i Hercegovinu i naš narod bez obzira što ovdje ima puno više problema nego u Njemačkoj. Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu, zaključuje Valentić.

(www.jabka.t)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.