Danska ulaže 1,6 milijardi dolara za mjere smanjenja štetnih emisija – Jabuka.tv

Danska ulaže 1,6 milijardi dolara za mjere smanjenja štetnih emisija

Danska vlada izdvojit će 1,58 milijardi dolara za nove klimatske inicijative i time uvažiti zahtjeve da ubrza mjere smanjenja emisije stakleničkih plinova, najavila je premijerka Mette Frederiksen.

Danska vlada tvrdi da može ostvariti ambiciozni cilj smanjenja emisijia u 10 godina za 70 posto ali problem joj predstavlja pretjerano oslanjanje na tehnologije koje će biti komercijalno isplative tek za nekoliko godina.

Premijerka Mette Frederiksen branila je u utorak planove svoje vlade o ciljanim ulaganjima u nove tehnologije, poput hvatanja ugljika, zelenog vodika, održive poljoprivrede i recikliranja plastike.

Danska mora biti primjer svijetu, ali nitko nas neće slijediti ako je naš put skup, neizvediv ili društveno nepravedan, rekla je Frederiksen u parlamentu.

Vlada je u kolovozu predložila da se do 2025. godine u nove tehnologije uloži 10 milijardi danskih kruna (1,58 milijardi dolara) iz EU-ovog fonda za oporavak i državnog novca rezerviranog za pomoć u koronakrizi.

U utorak je 139 danskih poslovnih čelnika, znanstvenika i političara, uključujući izvršnog direktora energetske tvrtke Orsted Henrika Poulsena, potpisalo apel kojom se od vlade traži ambiciozniji klimatski plan. Vladu su optužili da odugovlači, piše Autopress.hr.

Otkako je parlament u prosincu prošle godine usvojio ambiciozni zakon o klimi, vlada je pokrenula niz inicijativa kojima žele ostvariti četvrtinu zacrtanog smanjenja za razdoblje do 2030. godine, navodi Reuters.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.