“Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” od četvrtka u Širokom Brijegu – Jabuka.tv

“Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” od četvrtka u Širokom Brijegu

U povodu 76. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, u Širokom Brijegu će se od 4. do 7. veljače održati manifestacija Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Organizatori je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, a sve će uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg, priopćeno je iz Vicepostulature Široki Brijeg.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk počinju u četvrtak, 4. veljače, a kroz prva tri dana predvode ih zlatomisnici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17:30 sati održat će se molitva krunice, a u 18 misa, kao i u sljedeća dva dana.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na X. natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci, a nagrade prvog dana dobit će pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Vicepostulator će 5. veljače u 10 sati, zajedno s društvenim predstavnicima, položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava.

Na sami dan obljetnice, 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, te misom zadušnicom koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka, a sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnoga Ordinarija glede liturgijskog slavlja, stoji u priopćenju.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg u Zagrebu organizira Dane sjećanja na pobijene franjevce i puk

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Mogu li se franjevci jednostavno nazvat svećenici? Ili su ono nešto posebno, nešto iznad ostalih poubijanih svećenika, nešto što je izvan katoličke crkve? Jeli naglašavanje franjevac od nekog posebnog značaja za narod? Dali bi bili ubijeni da su slučajno bili dominikanci, benediktinci, isusovci ili nešto slično?

  • Za Anonimnog u 8:07 – Za ovaj kraj? Jesu. Franjevci i njihov hrvatski puk.

   Znam da ti to ne možeš shvatiti. Inače bi bio dovoljno pametan da to ne pišeš.

   Ovako se vidi da te ubi mržnja što na franjevce, što na puk.

   • Kakve gluposti pišeš. Franjevci veličaju samo sebe dok sve druge nastoje prikazat manje vrijednim. Oni umjesto da mire, zavađaju narod, zabetoniravaju crkvena vrata, zovu biskupa “majmune” i slično. Najčudniji je onaj iz Čapljine što na Youtube-u priča svakakve vulgarnosti. Ne možeš ga od sramote slušat.

    Ne ne, Franjevci nisu ništa posebno. Oni su obični mali ljudi koji su se oteli kontroli.

    • Za Anonimnog u 21:12 – Franjevci su oni koji su odlučili krenuti stopama sv. Franje, neki uspješno a neki malo manje uspješno za razliku od tebe koji prosipaš svoju mržnju i na svakoj temi o njima se javljaš, prozivaš, optužuješ, nazivaš ih sektom, a dičiš se biskupom…
     A sam si takav da ti OPET MORAM REĆI –
     Ajde brte, više odlazi s ovog portala i ponesi tufahije. Znamo tko si i što si.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.