Danas slavimo blagdan Cvjetnice

Danas slavimo blagdan Cvjetnice, koja je ujedno i uvod u Veliki tjedan. To je naziv za Nedjelju Muke Gospodnje. Na dan Cvjetnice, masa ‘malih’ oduševljenih ljudi u Izraelu išla je za Isusom i pratila ga na njegovom putu iz Betanije u Jeruzalem. Nosili su maslinove grančice i klicali su mu: “Hosana Sinu Davidovu. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.”

Mi u procesiji, danas, ponavljamo gestu oduševljena naroda koji je pratio Gospodina, pri njegovom ulasku u Jeruzalem. Nosimo maslinove grančice na blagoslov.

Cvjetnica ima dvojako značenje. Prvo, mnoštvo je Isusa slavilo kao pobjednika. Ali na Veliki petak, samo pet dana poslije, ta ista masa, raspaljena krivim optužbama Isusovih neprijatelja, vikala je “Raspni ga, raspni ga!” Isus je dobro znao kako će se mnogi za samo nekoliko dana okrenuti protiv njega. Prvi dio slavi Isusa s Cvijećem, a drugi dio s Trnjem. Tako nas Cvjetnica uvodi u tajnu Velikog petka. Stoga je u novijoj liturgiji ova nedjelja dobila ime – Nedjelja muke Gospodnje.

Cvjetnica je blagdan nade u nešto bolje – za sve ljude kojima se ne priznaje ljudsko dostojanstvo. Veliki petak je blagdan pravedničke smrti koja se pretvara u Uskrsnuće. Takvu nadu u bolje treba ojačati idealom ljubavi prema Bližnjemu. A nadu s ljubavlju treba hraniti i zalijevati, baš kao i cvijeće, svaki dobronamjerni čovjek.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.