Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena. Ustanovljen je 1910. godine, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Iduće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je poginulo  više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebice ravnopravnosti žena.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Svim zenama ma gdje one bile zelim iskrena srca SRETAN DAN ZENA.A muskarcima porucujem da tribaju polako priznavat da mi zene vise vrijedimo i da smo se vec odavno izjednacili snjima samo nekoliko primjera ,mame smo u politici smo na ratistu smo u vojsci policij poslovne zene smo vodimo firme radimo puno poslova sto bi malo muski to radilo i jos puno puno toga ima zar nije tako.

  • Svim divnim ženama sve najljepše na njihov DAN, ali i svaki drugi. Ne trebamo se dokazivati muškarcima i oni su svjesni da bez nas ne bi mogli. A ne bi oni mogli podnijeti ni pola stvari koje žene ponesu na svojim leđima i u svojim srcima. Lijepo je biti žena (:

  • Dan žena se slavio, do pada Berlinskoga zida, u zemljama SSR-a, Jugoslaviji i sporadično na zapadu su ga slavile komunističke aktivistice. Zar vam to nešto ne govori. Čim se vratio SDP na vlast, vratio se i taj praznik. U katoličkim zemljama se slavi Majčin dan ( prva nedjelja u svibnju) i Valentinovo (14. veljače). Sve je ovo malo čudno. Nekima očito nedostaje komunizam.

  • ne seri. to je međunarodni dan, a ne komunistički, zašto u svemu gledate politiku. Zar nije lijepo da se obilježava jedan takav dan u čast svim ženama, što je u tome loše, jesmo li zbog toga komunistkinje.O čemu uopće razmišljaš i tražiš negativnost tamo gdje je nema i gdje nije potrebno.

  • da to je komunistički projekt što se ima slavit žena pa zar se žena ne bi trebala poštovat kroz cijeli svoj životni vijek ne samo jedan dan koje licemjerstvo ovih masona i njihove civilizacije dok na drugoj strani samohranim majkama nedaju ni kune to je taj vaš dan žena i što vam ga nameću
    o kako vas ljubim žene samo ne 8 marta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.