Danas počinje 13. Mediteran film festival

Od danas pa do. 25. kolovoza u Širokom Brijegu održat će se 13. festival dokumentarnog filma Mediteranski filmski festival (MFF).

Na festivalu će se prikazati ukupno 40 filmova, a 23 će ih biti u konkurenciji za nagradu “Kristalni projektor – Grand prix”.

Prva dva festivalska dana obilježit će predprogram naziva “Američki filmski izlog”, koji se realizira u suradnji s američkom veleposlanstvom u BiH i u sklopu kojeg će biti prikazano pet dokumentarnih filmova. Rječ je o filmovima koji su nastali u protekle tri godine i koji su pobjeđivali na velikim svjetskim festivalima.

U predprogramu je predviđeno i prikazivanje filma s kojim je prošle godine otvoren Festival, a riječ je o dokumentarcu “3 dana”, autora Zdenka Jurilja. Također, bit će prikazan i film “Rock the Quake”, autora Maria Čužića.

Osim pretprograma, ove će godine u sklopu MFF-a biti prikazan program kratkih igranih filmova pod nazivom “Kratki, povratak kući” te postavljena izložba pod nazivom “Globalna silikonizacija”, slikara Tomislava Zovke.

Najtecateljski, odnosno službeni dio festivala započinje u srijedu i tijekom tri dana bit će prikazana 23 filma iz deset mediteranskih zemalja. Službeni dio otvorit će se dokumentarnim filmom Đure Gavrana “Veliki dan”, a festival će biti zatvoren igranim filmom izvan konkurencije ‘Sonja i bik”, redateljice Vlatke Vorkapić.

MFF je najstariji festival dokumentarnog filma u regiji. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.