Danas je 156. rođendan Nikole Tesle

Veliki znanstvenik sa naših prostora, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sustava naizmjenične struje preobratile svijet, Nikola Tesla, rođen je na današnji dan, 10. srpnja 1856. u Smiljanu, u Lici. Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Grazu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Premda su njegovi roditelji željeli da postane svećenik, Tesla se tome usprotivio i otišao na studij tehničkih znanosti u Grazu. Prije 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strasbourgu i Parizu.

Europu je napustio u nadi da će mu u New Yorku tada čuveni pronalazač i industrijalac Thomas Alva Edison, za čiju tvrtku je radio još u Parizu, pomoći da realizira svoje tehničke inovacije. Ipak, u Edisonovoj tvrtki je ostao manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u New Yorku vlastitu kompaniju Tesla, te započeo izradu prvih modela predviđenih za korištenje naizmjenične struje, što je bila inovacija koja je promijenila svijet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma.

U Colorado Springsu, gdje je boravio od svibnja 1899. do rane 1900., došao je do jednog od svojih najvećih otkrića – stacionarnih valova, čime je dokazao da Zemlja može poslužiti kao vodič.

Iako mu je bio potreban novac 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da Thomas Alva Edison, s kojim je trebao podijeliti nagradu, nije pravi znanstvenik.

Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Nikola Tesla je umro u jeku Drugog svjetskog rata u New Yorku, 7. siječnja 1943. godine. Urna s njegovim pepelom prenesena je kasnije u Beograd i danas se čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Zaostavština Nikole Tesle stigla je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, nakon što je za jedinog nasljednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović. Kosanović je dokumentaciju i osobne Tesline predmete prenio u Beograd 1951., čime je osnovan Teslin muzej u Beogradu.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESCO-a Pamćenje svijeta.

Dan rođenja Nikole Tesle, slavi se u Srbiji kao Dan znanosti, a u američkoj Philadelphiji i Zemunu kao Dan grada. “Samo” kao Teslin rođendan obilježava se u Chicagu, Perthu, New Yorku, Zagrebu, Smiljanu, Pragu, Moskvi, Bratislavi, Beču, Budimpešti i selu Jabuka kod Pančeva.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.