Dan Gimnazije fra Dominika Mandića

Svetom Misom u 10h u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu svečano je obilježen dan Gimnazije fra Dominika Mandića.

Ove godine Gimnaziju pohađa 688 učenika u 24 odjela što je rekordan broj u povijesti Gimnazije.

Program proslave dana Gimnazije započeo je svečanom sjednicom Zbora profesora nakon čega je održana i izložba starih fotografije širokobriješke Gimnazije. Vrhunac proslave bilo je Sveto Misno slavlje u širokobriješkoj bazilici na kojoj su prisustvovali učenici, profesori i djelatnici Gimnazije fra Dominika Mandića.

Povijest Gimnazije

Povijest Gimnazije duboko je povezana s dolaskom fratara iz Bosne Srebrene u Hercegovinu 1844. godine, a formalno počinje djelovanje 1889. godine kada je osnovan i prvi razred, a drugi 1890. godine. Do 1903. godine Gimnazija u Širokom Brijegu bila je pristupačna samo polaznicima koji su se htjeli posvetiti svećeničkom pozivu. Broj učenika rastao je iz godine u godinu, a prvi ispiti zrelosti obavljeni su 1918. godine kada je Gimnazija i dobila pravo javnosti.

Kamen temeljac današnjoj Gimnaziji položio je i posvetio ga biskup mostarsko-duvanjski  fra Alojzije Mišić 4. listopada 1924. godine, što mi danas obilježavamo kao Dan Gimnazije.

Franjevačka klasična gimnazija u Kraljevini Jugoslaviji slovila je kao najbolja škola takve vrste, a u razdoblju od 1936. do 1939. godine od 19 profesora 16 ih je bilo s titulom doktora znanosti.

Gimnazija je zbog ratnih sukoba Drugoga svjetskoga rata prestala raditi 1944. godine, a koncem rata u veljači 1945. godine partizani su napravili stravičan zločin ubivši šezdeset fratara, cvijet hrvatske inteligencije i duhovnosti, među kojima je bio i velik broj profesora.
Poslije rata 1946. godine osnovana je Niža gimnazija s nazivom Državna realna gimnazija u Lištici.

Prema čudnovatom Šuvarovu Zakonu o školstvu  gimnazije se ukidaju 1979. godine uvođenjem tzv. Usmjerenog obrazovanja.

Zbog želje da se ponovno vrati u sustav školstva 1990. godine sastao se Inicijativni odbor za njezinu obnovu. Tako širokobriješka Gimnazija biva treći put rođena 1990. godine, a prvi učenici u njoj su upisani u školskoj 1991/92. godini. Treći put obnovljenu Gimnaziju otvorio je 19. svibnja 1993. godine pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Godine 1868. u gradu je osnovana gimnazija. Krajem prve polovice 19. stoljeća franjevci dolaze ponovno u Hercegovinu, na Čerigaj na Širokom Brijegu. 23. srpnja 1846. godine postavlja se kamen temeljac za gradnju samostana u Širokom Brijegu. Godine 1918. franjevačka gimnazija u gradu dobiva pravo javnosti.Godine 1931. dovršava se i gimnazijska zgrada a godina poslije i zgrada učeničkog doma.

(www.Jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.