Dalmatinska narančada: Kako je oživljen kultni Pipi

Legendarni brend Pipi koji stariji pamte po atraktivnoj reklami iz 80-ih godina u kojoj je glavnu ulogu imala Ana Sasso, ovog ljeta dobio je “novi život”. Nakon što je Dalmacijavino prije dvije godine izašlo iz problema, krenulo se i u redizajn Pipija, za koji sada postoje ambiciozni planovi.

Osim što se prodaje u Hrvatskoj i na susjednim tržištima, prvi kamioni Pipija krenuli su i prema Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Boli me Pipi

Luka Diel-Zadro, direktor Dalmacijavina, za Index.hr je ispričao kako je tekao proces “oživljavanja” Pipija.

Redizajniranje Pipi bočice nije bio nimalo lagan zadatak. Pipi je kultna dalmatinska narančada za koju su mnoge generacije emotivne povezane i stoga je bilo potrebno posvetiti veliku pažnju svakom detalju koji krasi novu ambalažu.

Novi dizajn na suvremeni način odražava šarm dalmatinske bezbrižnosti, ali je i dalje zadržao prepoznatljivi retro štih.

Osim prepoznatljivim izgledom, sloganom #bolimepipi također se prenosi dalmatinski šarm i opuštenost te slavi opušteni pogled na svijet. Ovaj kreativni koncept iznimno je dobro primljen među mlađom, ali i starijom generacijom. Redizajn Pipi bočice, ali i cjelokupno repozicioniranje Dalmacijavina Split rađeni su u suradnji s kreativnom agencijom Imago Ogilvy. U suradnji s njima, ovo ljeto pokrenuta je i Pipi ljetna kampanja pod nazivom “Bezbrižni pozdrav s Jadrana” kojoj je bio cilj vratiti u modu slanje razglednica, ali i “boli me Pipi” duh koji bi trebao biti u središtu svakog ljetnog odmora. Pipi razglednice prikazivale su ljude na ljetovanju onakve kakve zaista jesu. Bez uljepšavanja, idealiziranja i s dozom humora na vlastiti račun, istaknuo je direktor ove tvrtke.

Govorili su nam da će Pipi uvijek biti samo splitski brend – nismo vjerovali u to

Kako dodaje Diel-Zadro, prije rebrandinga svi su im govorili kako je Pipi uvijek bio i uvijek će biti samo splitski brend i da, ako misle nešto ozbiljno napraviti, da jedino mogu uspjeti ako vrate popularnu Anu Sasso i poznatu reklamu na televiziju.

Luka Diel-Zadro

Nismo vjerovali u to i zato smo se upustili u rebranding Pipija i nakon 9 mjeseci vrlo zahtjevnog rada naše agencije i nas iz Dalmacijavina, izašao je novi Pipi koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Nakon novog vizuala i nove etikete preko cijele staklene boce, vrlo brzo izlaze i sve tri nove boce u PET ambalaži, a onda i naš posljednji, ali ne zadnji ponos, Pipi limenkanavodi Diel-Zadro.

Kako dalje navodi, danas, nakon malo više od godinu dana od nastanka novog vizuala, Pipi se može naći od Savudrije do Cavtata na obali i na dosta mjesta na kontinentu, najviše u Zagrebu, na što su posebno ponosni jer grad živi punim plućima svih dvanaest mjeseci i to će im jako puno pomoći u prodaji.

Neki dan netko nas je nazvao iz jednoga renomiranog restorana usred Kopačkog rita u Baranji jer je bio jako sretan što je mogao piti Pipi. To nas sve jako veseli i trudimo se još više unaprijediti distribuciju do Pipijeva jubilarnog 50. rođendana kojim ćemo proslaviti prvo punjenje, 2021. godine, a sve to bez kultne reklame. Ali tko zna, možda i za to bude vremena, kaže Diel-Zadro.

Pipi se ne želi zadržati samo na hrvatskom i okolnim tržištima, već su krenuli u proboj prema zapadnoj Europi, a u kasnijoj fazi krenut će i na prekomorska tržišta.

Naš cilj je prije svega izvoz na regionalna tržišta i tržišta Europske unije. Pipi se trenutno jako dobro prodaje u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a prvi kamioni krenuli su i prema Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Opipavamo tržište Srbije i drugih susjednih država. Pipi svojim vizualnim izgledom i specifičnim okusom ima velikog potencijala da postane ne samo nacionalni brend, već i vrlo jak internacionalni brend, objašnjava direktor Dalmacijavina.

Njihova travarica najprodavanija je u Sloveniji, dok se njihove autohtone dalmatinske sorte vina mogu popiti skoro u svakom dijelu Crne Gore. Trenutno razvijaju još jaču distribucijsku mrežu za Njemačku, Austriju i Švicarsku, a dugoročni cilj je proširiti se na tržišta Kanade, SAD-a i Azije.

Prije dvije godine izašli iz stečaja

Dalmacijavino je prije dvije godine bilo u vrlo teškoj situaciji. Prošlo je kroz stečaj. Trebalo je ponovno oživjeti kompaniju i njezine brendove.

Prvi korak je bio uvođenje novoga vizualnog identiteta tvrtke. No, prije toga bilo je potrebno provesti analizu, izraditi strategiju, a potom definirati vizualni identitet. Dalmacijavino je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom i stoga, prilikom rebrandinga, vodila se briga o tome da novi identitet poveže dugu povijest i čvrstu vezu Dalmacije s novim trendovima na tržištu.

Kako je opuštenost, nepretencioznost, vrhunska kvaliteta i tradicija ono što povezuje asortiman Dalmacijavina Split i Dalmaciju, upravo je taj bezbrižni dalmatinski duh odabran kao smjernica za razvoj novog identiteta.

U skladu s tim, glavna filozofija Dalmacijavina Split sažeta je u sloganu “Pomalo“, a jednostavnost i opuštenost vidi se na svakoj etiketi koje se stilski razlikuju ovisno o kategoriji pića.

Proces rebrandinga tu nije stao. Potrebno je nekoliko godina kako bi se proces u potpunosti proveo i doveo do pozitivnih financijskih rezultata. U skladu s tim, intenzivno se radi na povećanju kvalitete postojećih proizvoda te razvoju novih.

Dalmacijavino Split zapošljava 64 radnika na neodređeno i sezonaca u našem vinogradu koji u nekim mjesecima dosegnu brojku i preko 100, ali želja nam je u skladu s mogućnostima i potrebama povećavati razinu proizvodnje, a time i broj zaposlenih, zaključio je Diel-Zadro.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.