Dalić već ima 20 putnika na Euro, traže se još trojica – Jabuka.tv

Dalić već ima 20 putnika na Euro, traže se još trojica

Zlatko Dalić je u osam ovogodišnjih (jesenskih) nastupa isprobao mnoštvo kandidata za reprezentaciju i više sustava igre.

Odvijalo se to u različitim izvanrednim situacijama odsutnosti igrača zbog ozljeda, kartona, zaraze COVID-om, ali i različitim intenzivnim pritiscima zbog negativnih rezultata i natjecateljske sudbine (A skupina Lige nacija), odnosnom nezadovoljstva javnosti, pišu Sportske novosti.

Kad podvučemo crtu, kako stoji reprezentacija u kontekstu skorašnjih (naj)važnijih natjecateljskih ispita?

Izvanredna situacija

Prije svega treba naglasiti da u ovoj izvanrednoj situaciji zbog pandemije i presedana kalendarskih termina, mnoge uobičajenosti analize očekivanja postaju relativne. Dovoljno je kazati da pred Europsko prvenstvo neće biti mirnih šest mjeseci priprema. Štoviše, bit će to vrlo nemiran period jer će se u ožujku igrati dvije-tri utakmice kvalifikacija za SP. To znači da se u tim utakmicama mora ići punog gasa, da moraju igrati udarni igrači, te da je mogućnost provjere nekih novih rješenja teško ostvariva.

Istodobno to znači da je rizik od posljedica takvih natjecateljskih utakmica veći kako po pitanju zdravlja igrača, tako i u kontekstu kvalitete atmosfere u reprezentaciji i okruženju. Naposljetku, stoji i činjenica da je u važnim kvalifikacijskim utakmicama moguće profitirati nekim individualnim novim rješenjem koje se pokaže na djelu, ali i da se dobar nastup automatski reflektira na poželjnom jačanju samopouzdanja i vjere javnosti.

Zbog navedenog prilično je nezahvalno prognozirati koga bi Zlatko Dalić mogao tretirati sigurnim putnicima za Euro. Do starta s Englezima 13. lipnja ima skoro pa sedam mjeseci. Predugo razdoblje koje može, pogotovo zbog napućenog i nesigurnog kalendara klubova i reprezentacija, izazvati brojne promjene u formi, zdravlju, spremnosti te općem statusu nekog kandidata. Ostaje nam još i velika dvojba kako će proteći iduća tri-četiri mjeseca udarnog rizika od pandemije, odnosno, koliko će utjecati na (ne)odvijanje natjecanja te moguće posljedice.

Vrsaljkova spremnost

U osam ovogodišnjih nastupa Zlatko Dalić je dao naslutiti koji su igrači u prednosti glede natjecateljskog statusa u 2021. godini. Uzmemo li u obzir kvotu od 23 igrača, te logični izbor o dupliranim pozicijama plus treći vratar, uvjerljiv je dojam temeljem nastupa i učinka da je 20 igrača u prvom planu te da ostaju još tri ili možda (ovisno o Vrsaljku) četiri otvorena mjesta.

Kod vratara Livaković (7 nastupa) i Sluga (1), u obrani Vrsaljko, Lovren (5), Vida (5), Ćaleta Car (5), Uremović (6), Pongračić (2), Barišić (3), D.Bradarić (4), u vezi Brozović (4), Modrić (6), Kovačić (7), Vlašić (6), Pašalić (8), te u napadu Perišić (8), Kramarić (4), Rebić (2), Brekalo (8) i Petković (5).

Uz trećeg vratara, dvojbenim ostaje jedno mjesto u veznom redu za kojeg konkuriraju Rog, Badelj i T. Bašić, te još jedno u napadačkom arsenalu, za kojeg se objektivno mogu nadati Budimir i Oršić. Četvrta je dvojba oko Vrsaljka, ako ne bi bio spreman, što je malo vjerojatno. U tom slučaju je za očekivati da bi Juranović bio prva alternativa uz Uremovića. U okviru alternativa na “pretpozivu” svakako će figurirati Škorić i Melnjak.

No, kao što smo naveli, sve se to može promijeniti unutar kvalifikacijskog proljeća i klupskih situacija (nastupanja). I može se realno dogoditi da neki novi i(li) mlađi igrač, koji trenutno nije u kadru, bljesne i izazove izbornikovu pažnju. Pogotovo u slučaju nenadanih ozljeda ili manjka igranja u klubu…

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Super, biće Hrvatska opet dobra i na Vrhu. Bitno je da smo nositelji u kvalifikacijama samo da nas zapanu lakši protivnici

    • Za rokera,
      1998 fifa wc 3.rd
      2018 fifa wc 3.rd a BiH jednom se plasirala na zavrsnicu ito slučajno, a da ne govori o nastupima na Euru… Bih ima jednako nastpa na Euru koliko imaju Japan, Mexico i Brasil. Hrvatska je svjetska sila i top 10 na svijetu

  • anonimno.u21.37 hahaha u Rusiji hrvaskoje namješteno tako u Francuskoj zašto niste osvojili iz ova dva prvenstva jednu titulu vidićemovas na idućem prvenstvu evrope doklenćete dogurati jakaje francuska njemačka.italija Španija Portugal morete dobit crnu goru teško makedoniju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.