Cvitanović: Vjerujem da von der Leyen nosi ključ da se otvore pregovori

Čelnik HDZ 1990 Ilija Cvitanović govorio o političkim relacijama u BiH, u perspektivi EU puta zemlje, te je komentirao i nadolazeći posjet predsjednice EK Ursule von der Leyen.

Cvitanović je bio na sjednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje s EU, te je kazao:

To je zajedničko tijelo Parlamenta BiH i Europskog Parlamenta. Bilo je govora o pristupanju BiH EU, o izazovima koji su pred nama. Upravo sam imao svoje obraćanje prije emisije, bit ću potpuno otvoren, stvari sam nazvao pravim imenom uspoređujući BiH s Ukrajinom, Moldavijom i izazovima pred nama, ističe Cvitanović za N1 i dodaje:

Koliki god je interes BiH da uđe u EU, još je veći interes EU da BiH otme iz ralja drugih političkih interesa. Mi nemamo nijednu ozbiljnu svjetsku temu za koju imamo suglasje. EU mora učiniti više da BiH što prije uđe u EU. Zastupnici iz EP su jasno rekli neke kritike koje svi mi znamo.

Pet zakona iz domene europske perspektive za godinu dana nije dovoljno, dodao je Cvitanović.

Kada je riječ o posjetu Ursule von der Leyen u BiH, Cvitanović za N1 kaže:

Dolazi sutra i to nije mala stvar. Procjenjujem da ne bi došla da nešto ne nosi, vjerujem da nosi ključ da se otvore pregovori za BiH. Mislim da su svjesni i oni da bi politički to jako bitno za BiH bilo, jer kada otvorite pregovore s EU, onda u velikoj mjeri izravno izbjegavate ključne aktere koji često koče EU put. Onda s institucijama radite usuglašavanje. Mislim da su institucije spremnije i išlo bi brže i lakše.

Ne vjerujem da će doći ”praznih džepova” von der Leyen, već s jednom potporom BiH, hoće li to biti u vidu otvaranje pregovora ili nečim, teško je procijeniti. Vjerujem da će biti i doza kritike jer je neke zakone trebalo završiti do sutra, dodao je Cvitanović za N1.

EU poziva BiH da uskladi viznu politiku

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

8 komentara

  • Nosi ti zlatni kljuc, da se zatvoris najbolje u supu, da te nemoramo vise gledati kao politicku HR “alternativu” u BiH. Preko “Hrvatski” politicara zeli ugurati BiH u robstvo u komunsticki Transhumanizam Davosa, i uvuc BiH preko WHOa/UNa u agende 2030/2050= Novi Svjetski Poredak i jednu globalnu vladu.

  • Cvitanovicu ne blamiraj se vise. Daj časno ostavku na svoju funkciju. Toliko si jadan i ljigav da nakon svega nikad vise neces dobiti glas i povjerenje naroda. Mislili smo da imas karakter, petlju, dostojanstvo. Sve si to pogazio radi osobnih interesa i produžen si ti i tvoja ljigsva, podanicka politika…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.