Cvitanović obećao pomoći freelancerima oko problema oporezivanja

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo za državni Parlament naglasio je u utorak kako temeljem upita brojnih freelancera iz cijele Bosne i Hercegovine iskazuje svoju podršku ovim mladim ljudima i obećava kako će im svi zastupnici HDZ 1990 nakon provedenih izbora dati svoju podršku.

Ističe kako su se na njih “okomile institucije BiH na jedan neprofesionalan i trapav način” te kako se ovaj problem mora što prije riješiti, prenosi Dnevni list.

Ovaj problem s freelancerima mora se što prije riješiti na način da ih se u Bosni i Hercegovini ne tretira kao sredstvo za oporezivanje, već kao partnere u mogućnosti razvoja poduzetništva kroz STARTUP-e na svim poljima i oblastima, zasnovanim na tehnologiji i novim idejama, te da se samo oporezivanje uskladi i s potrebama ovih ljudi, naglasio je Cvitanović.

Navodi kako imaju plan kako pomoći freelancerima te da jeoporezivanje zarade od freelancera potrebno je uskladiti sa Zakonom.

Naš je prijedlog, što ćemo provesti u djelo, da se u razgovoru s predstavnicima freelancera ostvari dogovor i od 1. siječnja 2019. godine ili s unaprijed određenim datumom, započne s ovom vrstom oporezivanja. Tako bi se frelanceri upoznali s njihovim obvezama, ali i pravima, naveo je on, dodavši kako će točno utvrditi djelatnosti i opis poslova freelancera.

Ističe kako je retroaktivno oporezivanje neodgovorno i u Koaliciji Hrvatsko zajedništvo oštro se protive tome.

Poništit ćemo donesenu Odluku o oporezivanju, i vratiti sredstva freelancerima koja su već naplaćena po ovoj nezakonitoj osnovi. U odbitak od oporezivanja moraju ući i sredstva plaćena za rad frelancera (npr. nabava računalne opreme, usluga, edukacije, putni trošak za rad i sl.) uz najmanju fiksnu stopu oslobađanja od 20 %. To znači da freelanceri mogu biti i potpuno oslobođeni od osnovice ako su njihova ulaganja veća od ostvarene zarade. Za ovaj postupak neophodno je utvrditi koja sredstva i usluge ulaze u stopu oslobađanja frelancera, što ćemo također uraditi, istaknuo je Cvitanović.

Dodaje kako je oporezivanje prema zdravstvenom osiguranju nepotrebno jer se ne mogu ostvariti usluge zdravstvenoga osiguranja koje se plaćaju i to će ukinuti.

Naglasio je kako je potrebno pokretanje i davanja godišnje subvencije freelancerima koji se usude pokrenuti vlastiti biznis (plaćanje godišnjeg financiranja jednoga zaposlenoga radnika i poticaj za pokretanje poslovanja u iznosu 50 % godišnjih potreba – obveza prema državi) i to će, najavio je, biti njihova zadaća.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Haha koji papak.On se razumije u ovu problematiku ko ja u nuklearnu fiziku..Bože moj na što su ljudi sve spremni da bi isčupali koji glas..On će promjeniti porezne zakone.Eto Ilija baš si panetan,inteligentan a to ti i sama faca veli.Gadiš mi se dačo..gadiš.

  4
  8
   • E razumijem ite kako ali tebi bukvo jedna objasnit..e to je opet nemoguće.O tome se vodi diskusija mjesecima na najvišim za to bitnim mjestima,a on će ko đene to spriječit..bla bla..Možeš i ti komotno reći da si vlasnik Mepasa..ako ćemo nadoprdivat.

 • Citao sam malo ovi nude neka rjesenja i ima tu pozitivni stvari evo i ovo konkretno sl eto glasujte vi za ove sto odaju od sela do sela i udaraju dumove dajte nama vlast mi smo samo hrvati..obecava vam dragan 3 entitet i min.branitelja…

 • Poceli su hodat od sela do sela, jedinstvena prilika da vide sta su sami uradili od puta u Oklajima i Njivicama, onda kad dodju u selo obecaju istovjetnu infrastrukturu kao u mjestima kroz koja su dosli u to selo 🙂

 • kad ih vidiš koliko se nisko spuste i od neke babe kaže dajte nam glas ko je tu velik a kada izbori prodju šepure se kao paunovi ali svemu dodje kraj narod je velik ali ne zna razmišljti svojom glavom treba izabrati one ko će raditi za nas i dati mu povjerenje jer to treba zaslužiti a narod neka odluči po svojoj procjeni ako da pogrešnome kriv je koliko i oni što nas odvede u propast

  1
  1
 • Ilija koci izgibosmo,netreba nam jos jedna platforma.Jedino da se detektiraju oni sto su nam prisli u hdz,ti ce prodati opet.

  2
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.