Cvijanović: Republika Srpska nema mogućnosti za smještaj migranata

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je da ne vjeruje da će najavljena ministarska konferencija o problemu izbjeglica biti bilo kakav ključ rješenja, nego je bilo potrebno da se tijekom prethodnih godina razrađuju različite strategije i operativni planovi na razini cijele regije.

Cvijanović je izjavila da je od 2015. godine bio vrlo poželjan pojačan angažman svih ministara i vlada u regiji, svih sigurnosnih agencija i agencija za provođenje zakona, što se nije događalo.

Mislim da su se vlasti na razini BiH koje su zadužene za ova pitanja samo nadale da nam se ovakvo nešto neće dogoditi i onda nam se dogodilo. Možemo primijetiti krajnju nespremnost da reagiramo na takvu krizu, rekla je premijerka Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je rekla da za smještajne kapacitete nema mogućnosti na teritoriju RS-a te da ne postoji bilo kakva spremnost da RS na taj način zbrinjava ljude.

“Sve što je humanitarnog karaktera mi možemo učiniti, a to je da omogućimo ljudima da imaju hranu, piće, da im se omogući brzo proći do sljedeće destinacije na koju su krenuli. Ali smještaj, za koji ne znamo hoće li trajati mjesecima ili godinama – za to se nismo spremali, poručila je Cvijanović.

Ona je ukazala na nedavnu situaciju na granici dviju županija, koja je zamalo izazvala pravu krizu samo zato što se nisu poštovale ustavne nadležnosti i što se nije surađivalo na odgovarajući način, prenose Nezavisne.com

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.