Crnogorskom parlamentu upućen prijedlog rezolucije o Jasenovcu

Stranke vladajuće koalicije u Crnoj Gori u petak su u službenu parlamentarnu proceduru uputile prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, nakon što je Hrvatska upozorila da bi njezino usvajanje moglo ugroziti put Crne Gore u Europsku uniju.

Prijedlog je potpisalo 43 zastupnika parlamentarne većine, osim zastupnika albanskih stranaka koje također sudjeluju u vlasti.

Predsjednik parlamenta i lider crnogorskih Srba Andrija Mandić najavio je da će inicirati usvajanje rezolucije o Jasenovcu nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Vučić: I mi ćemo tražiti rezoluciju o Jasenovcu

U prijedlogu rezolucije se navodi da su u logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. mučeni i ubijani Srbi, Židovi, Romi, Hrvati i drugi narodi. Predlaže se da 22. travanj, kada je logor bio rasformiran, postane “Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu” koji bi se obilježavao u Crnoj Gori svake godine.

Predlagači kažu da su jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, ističući da odgovornost može biti isključivo individualna i da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim ili zločinačkim.

Hrvatska je u srijedu uputila prosvjednu notu Crnoj Gori tražeći da se žrtve Jasenovca ne koriste za unutarnje političke obračune u Crnoj Gori i upozorila da bi usvajanje rezolucije ugrozilo crnogorski put u Europsku uniju i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman je rekao da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu Rezolucije UN-a o Srebrenici i vjerojatno se hoće “defokusirati Srebrenica, a politizirati s Jasenovcem”.

Konaković pisao Varhelyiju: Pridružili ste se sramnoj propagandi Srbije

Nakon Mandićeve najave da će inicirati rezoluciju o Jasenovcu, Spajić je rekao da nema problema s time da podrži svaku rezoluciju koja osuđuje zločine. Zbog podrške rezoluciji o Srebrenici dio prosrpske desnice zaprijetio je da bi mogao uskratiti podršku Spajićevoj vladi u parlamentu, prenosi Hina.

Spajićeva vlada uputila je dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će UN raspravljati 23. svibnja, u kojima se individualizira krivnja za genocide te poziva na poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Crnogorsku vladajuću većinu čine Spajićeva Europa sad, prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, umjerena prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratska partija centra i stranke Albanaca u Crnoj Gori.

Hrvatska dala podršku Rezoluciji o Srebrenici

(Fena)

13 komentara

 • Crna Cora u rukama srpske anti-hrvatske politike. Nisu dabe iskakali bradate cetnicke vladike iz zrakoplova iznad Crne Gore. Srpski imperializam je otrov, rat i smrt otkada su glupi politicki Hrvati prije vise od sto godina tili biti snjima u “zajednistvu”. Pravilno bi bilo, sa Hrvatske strane, ukinuti sve poveznice Srbijom, Crnom Gorom i RSom. Izaci iz NATO, UN, EU i WHOa. Politicku suradnju samo voditi sa Slovenijom, Sj. Makedonijom, Albanijom. I postati kao Svicarska. EU je najveca pritnja Hrvatskom puku, di god zivija u Europi.

 • Samo otkopajte Jasenovac. Sigurno je to zahtjevno. Vjerojatno ni Englezi i Ameri će biti protiv. Bili su i protiv Oluje i stvaranja Hrvatske sve smo preživjeli. Zato otkopajte Jasenovac i iz njega hrvatsku vojsku, zašto se bojite istine. Artuković je na suđenju pričao o tome. Tito nikada nije posjetio Jasenovac. Zašto? Pa zato što zločinac bi možda poludio kad bi vidio koliko je Hrvata naredio ubiti po kratkom postupku, bez suđenja. Najveći je zločinac. Ubiti 10 posto Hrvata a on kao hrvat, malo morgen.

 • Vi gamadi crnogorska, trbat predložiti rezoluciju o pljački i paljenje Konavala, te o zločinima u Morinju. bo vas ratni zločinac Momir Bulatović i vaš dragi zločinački idiot Sloba Milošević. Gonite se ti PM!

 • Prekopat Jesenovac zbog mira i skidanja ljage sa hrvatskog naroda , za vjeke vjekova pa da vidimo šta tu sve ima ako ima i točka

 • Kad su razoružanju Hrvati potjerani na križni put, jedan dio je gonjen prema Slavoniji da bi dobar dio njih bio doveden u Jasenovac, u bivši radni logor u NDH. Komunistički zločinci su ,po uzoru na rusku braću po ideologiji, iskoristili priliku većinu zarobljenika poubijali da bi kasnije prikazivali da su tu ubijene žrtve ustaškog režima.
  Ubijanja je osobno vodio tzv narodni heroj Misirača iz Sarajeva.
  Osobno sam slušao svjedoka koji je uspio pobjeći iz Jasenovca i spasio se od čiste smrti.
  Sramota je države Hrvatske što ove stvari ne istražuje i javno objavi istinu. Možda nekad i naprave to, ali sad su na vlasti djeca bivših pripadnika KPJ i udbaša, tako da im nije u interesu to istražit.

 • Kako Srbi uvećavaju broj žrtava.Osnovati neovisnu komisiju i sve istražiti i jednom za vijeke spriječiti manipulaciju.Kaže Dodik preko 700.000 tisuća žrtava.Gdje ih nađe toliko.U cijeloj HR nikada nije živjelo toliko Srba.Posle Ilsvjetskog rata masovno su ih naseljavali iz Srbije.

 • Pa,, svjetonazor,, jugo komunističke elite je bila Proleteri bez vere i nacije,,
  Kako su se ponašali kada se u svom krugu?
  Vladimir NAZOR je bio prvi Predsnednik Federne Države Hrvatske, sto se dalje išlo rastao je nugocentralizam, Zato ne A Hebrang senior platio zivotom,

 • Rezolucija o Jasenovcu može …Ali posle točnog utvrđivanja broja žrtava,porijekla žrtava, načina smrti pod međunarodnom komisijiom prekopavanja i urvrđivanja prave istine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.