Konaković pisao Varhelyiju: Pridružili ste se sramnoj propagandi Srbije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputio je 17. svibnja 2024. godine otvoreno pismo europskom povjereniku za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju.

U pismu se navodi:

Uvaženi povjereniče Varhelyi,

Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN. Rezolucija je suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira, jer to je ono što treba našem regiji. Napisana je za žrtve genocida. Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde.

Objavljen službeni nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Međunarodni sudovi su već osudili počinitelje i one koji su odgovorni za genocid dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano. Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu cijelom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića.

Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjerene da destabiliziraju odnose u regiji i skrenu pažnju s teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu povijesti. Od čega to Vučić, Dodik, i Vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje?

U tekstu rezolucije ste uspjeli vidjeti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst rezolucije. Vaši stavovi očigledno nisu stavovi europskih nacija niti stav Komisije, zato vas pitam čije ste stavove iznijeli tijekom vašeg obraćanja na ovu temu dok ste boravili u Beogradu? Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra obrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici.

Vučić s ruskim veleposlanikom: Teško razdoblje je pred Srbijom

Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regiji? Tezu da će usvajanje rezolucije destabilizirati regiju mogu kreirati samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i možda imaju slične namjere u budućnosti.

Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu rezoluciju, kao europski povjerenik, kao Europljanin, kao čovjek, stoji u pismu Konakovića.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je također odlučilo da neće nastaviti implementaciju Akcijskog plana o prijenosu znanja o procesu pristupanja Europskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH, a koji su 6. ožujka ove godine potpisali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

2 komentara

  • Konakovic je ozbiljno nervozan i sve se manje moze kontrolirati pred novinarima. Razlog tomu je sto ga povezuju sa Narko kartelom. Sve je nervozniji i istupi mu sliče onim Rame Isaka… Bas se osjeti da je u panici…Hoce li drugi premijer u pola godine zavrsiti sa optužnicom.???

  • Konaković se sumnjivo ponaša isto ko i drug milanović od kada je čuo daće Turudić postati državni odvjetnik. Kad počne Turudić otvarati ladice vidiće se brzo koliko su reke pravde prljave a i koji su kriminalci iz ekipe možemo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.