Crna Gora ulazi u NATO, BiH sljedeća na redu – Jabuka.tv

Crna Gora ulazi u NATO, BiH sljedeća na redu

Sjevernoatlantski savez (NATO) do kraja ove godine bi trebao donijeti odluku o ulasku Crne Gore u ovaj najmoćniji vojno-politički blok u svijetu, priopćeno je jučer nakon zasjedanja Parlamentarne skupštine ove institucije.
BiH se u NATO-u, upravo kroz ovu prizmu strateškog zaokruživanja balkanskog područja, gleda kao na, potencijalno, narednu članicu najmoćnijeg vojno-političkog bloka saznaje “Dnevni avaz”.

Ako se pogleda mapa NATO-a, BiH će nakon pristupanja Crne Gore Alijansi, praktički, ostati na samoj granici, okružena članicama Saveza, ne samo Hrvatskom već i jugoistočnim susjedom.

Parlamentarna skupština NATO-a u priopćenju je dala punu podršku proširenju Alijanse “uzimajući u obzir aspiracije BiH za članstvom”, samim tim se ukazuje na potrebu bh. vlasti da konačno ispune potrebne i poznate uvjete za provođenje same inicijative Samita NATO-a u Velsu, a koje su vezane za početak realizacije Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Ova obveza je utoliko jača uzme li se u obzir i odluka Predsjedništva BiH, koje je prije nekoliko godina konsenzusom donijelo odluku o ulasku BiH u NATO.

S druge strane, pristupanje Alijansi, Bosni i Hercegovini osim stabilnosti te ekonomskog razvoja, donosi dugoročnu sigurnost, nužno potrebnu pogotovo nakon ruskih aspiracija da u BiH ostvari politički te ekonomski utjecaj.

Na sjednicama odbor više puta je potvrđeno puno opredjeljenje PS NATO-a za nastavak politike “otvorenih vrata” i proširenja ove alijanse, što je, ništa drugo do poziv bh. vlastima da ozbiljno shvate ovu poruku iz Bruxellesa, javlja Avaz.

I generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata govorio o tome kako će do kraja godine Crna Gora dobiti poziv za ulazak u Alijansu. Nedavno je u Dubrovniku ponovio i da ostaju vrata otvorena za ostale države, od kojih je BiH kao sljedeća, najrealnija opcija.

Inače, uoči zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a održani su sastanci svih pet odbora PS NATO-a, tijekom kojih je raspravljano i o odnosima NATO-a i Rusije, zatim vojnoj akciji Rusije u Siriji, aktualnom stanju u Ukrajini i globalnim izazovima migrantske krize.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.