Čović: Želimo s braćom Bošnjacima tražiti trajna rješenja

Hrvatskinarodni sabor (HNS) BiH je na zasjedanju održanom u petak u Mostaru usvojio rezoluciju kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka te ubrzao put zemlje prema EU i NATO savezu, ali je upozoreno da bi nastavak preglasavanja Hrvata vodio dezintegraciji države.

Usklađivanje izbornog zakonodavstava s načelom da jedan konstitutivni narod ne smije birati predstavnike drugom konstitutivnom narodu, moglo bi biti snažan poticaj jačanju međusobnog povjerenja i suradnje na izgradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države, stoji u usvojenoj rezoluciji na saboru HNS-a kojemu je nazočilo više od 450 izabranih dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Sabor HNS-a BiH održava se u jeku razgovora vodećih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka, čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, koji su nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu ocijenili da je došlo do približavanja stajališta između dviju stranaka. Hrvatski politički predstavnici očekuju da se izbornom reformom prestane s preglasavanjem Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka, dok pak bošnjački dužnosnici smatraju kako ovaj narod treba imati veći udjel u vlasti. Uz to, presudama Međunarodnog suda za ljudska prava od BiH se traži da se na najviše funkcije u državi omogući izbor pripadnika manjina što sada nije moguće.

U rezoluciji HNS-a BiH upozoreno je kako bi nastavak prakse preglasavanja Hrvata s ponovnim nametanjem Željka Komšića bošnjačkim glasovima na mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva te izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda za posljedicu imalo destabilizaciju i vodilo dezintegraciji države.

Ponavljanje “fenomena Komšić” na Općim izborima 2022. godine, na bilo kojoj razini, vodilo bi radikalnom produbljivanju nepovjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, dezintegraciji društvenih struktura te potpunom gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što bi, sve skupa, opasno dovelo u pitanje smisao, stabilnost i opstojnost BiH”, stoji u usvojenome dokumentu.

HNS BiH usvojio Rezoluciju kojom se upozorava na višestruko preglasavanje Hrvata, evo što u njoj piše

Članstvo u EU i NATO-u ocijenjeno je najvažnijim vanjskopolitičkim ciljem Bosne i Hercegovine te ‘strateškim usmjerenjem hrvatskog naroda u BiH’.

Hrvatski narodni sabor čvrsto se zalaže za što bržu provedbu svih nužnih reformi na euroatlantskom putu, uključujući ispunjavanje uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) kao jednog od preduvjeta suvereniteta BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne i prosperitetne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i uvesti ju u punopravno članstvo EU, navodi se u dokumentu.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je kako očekuje postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona te je nazvao Bošnjake braćom.

Želimo s braćom Bošnjacima tražiti trajna rješenja s jasnom porukom da budemo svoji na svome bez diskriminacije. Ja sam siguran da možemo naći rješenja u izbornom zakonodavstvu s dvije izborne jedinice u Federaciji BiH oko Predsjedništva i Doma naroda kroz legitimno predstavljanje uz uvažavanje svih presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je predsjednik HNS-a BiH. Odbacio je mogućnost da u nastavku razgovora o izbornim i ustavnim reformama raspravu o slabljenju pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Upitan u izjavi za medije nakon okončanja IX. zasjedanja sabora HNS-a zauzima li se za treći hrvatski entitet u BiH, Čović je rekao kako je na ovome zasjedanju više dužnosnika poduprlo tu ideju, no on nije eksplicitno odgovorio na upit.

Neodgovorna politika bošnjačkog naroda i njihovih političkih predstavnika će dovesti do nečega takvoga. Na meni je da imam odgovornu politiku prema Hrvatima u BiH. Ja se zalažem potpuno za cjelovitu BiH u kojoj će tri naroda biti potpuno jednakopravna, a Hrvate predstavljati njihovi legitimni predstavnici, dodao je Čović.

Dvije stranke napustile Hrvatski narodni sabor

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić rekao je kako bošnjačka politika nastoji od Federacije BiH stvoriti presliku Republike Srpske s punom dominacijom toga naroda.

U tijeku je pokušaj pretvaranja Federacije BiH u repliku RS-a, dakle podjela BiH na srpski i bošnjački dio uz Hrvate kao kolateralnu štetu, rekao je Ljubić. On je pri tome ocijenio kako Hrvati trebaju uzeti stvari u svoje ruke ukoliko se nastavi s pokušajima njihova obespravljivanja.

Ako drugi ne žele BiH u kojoj Hrvati neće biti jednakopravni, onda se trebamo pobrinuti za sebe kako bi ostali svoji na svome. Mi smo 1991. bili u stanju obraniti se. Kao goloruk narod suprotstavili smo se četvrtoj vojnoj sili Europe. Neka nitko ne sumnja da ćemo se znati suprotstaviti političkome nasilju, istaknuo je Ljubić, prenosi Hina.

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić rekao je kako Republika Hrvatska snažno podržava nastojanja bosanskohercegovačkih Hrvata u ostvarenju njihove jednakopravnosti.

Hrvati vode političku bitku za ostvarenje jednakopravnosti i u tome imate punu potporu Republike Hrvatske. Treba prekinuti preglasavanje i majorizaciju te osigurati legitimno predstavljanje u svim institucijama. Europska budućnost BiH je jedino moguća uz jednakopravnost triju naroda, rekao je Sabolić navodeći kako je uvjet za to izmjena Izbornog zakona.

Čović predložio plaćanje 1 KM za RTV HB

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


58 komentara

 • Ne pretjeruj.
  Nisu nam braća nijada i ni po čemu.
  Mi smo sugrađani, sunarodnjacu, prijatelji …što god. Aki braća nisu.
  Počeo si se lagano gubiti…

  • gdje god su oni tu je zlo, smutnja, neugodnost. pa pridji vise na krscanstvo prcio te otac maloumna i zaostala. samim time sto pridje ce mu se otvoriti jedan drugi vid i razmisljanje te ce poboljsati sve. imati ce napredak u svemu. ostaviti ce to zlo koje imaju od vjere. nego mulad. to su mulad. oce da ih se postuje a nisu u redu. kako cu te postovati prcio te caca bolesna kada si zlo.

 • Nama je živjeti sa bošnjacima. Politikom koju smo vodili do sad koja se zasnivala na opstrukcijama i ucjenama nismo ništa uradili. Iselili smo svoj narod i veoma mali broj je ostao. Ako ne popravimo naše odnose sa bošnjacima u budućnosti će nam biti i gore.

  • Kakvi te bošnjaci spopadaju, šta ti je to? I zašto bi nam trebalo bit gore? Jeli oni vladaju nad nama ili šta?

 • Oni su Muslimani sto ce ti i potvrditi svaki posteni njihov covjek..Bosnjaci jel?Po toj logici bi trebali i Hrvati gore biti bosnjaci a njihova politika to i forsira..kao eto.smilovali se oni ,dobri su,pa kao eto katolici.Anne daju za pravo da je to tisucu godina Hrvat..oni su ti bosnjaci od rata i stariji je moj golf od te nacije.Dakle ,hocu reci, necemo se lagati moj Čova nikakva mi braca nismo i nemoj se prosipati.Nedavno onaj Bakir a sad ti..čuj braca?Neki su to govorili i u Jugi pa znamo kako zavrsi to blefiranje.Ali si zaboravio to dragane.Nađi crvenu knjižicu pa se prisjeti malo.

  • Ne može se tražiti da te poštuju drugi ako ti ne poštuješ druge. Nazivati Bošnjake svakojakim imenima kao npr. Muslimani, muslimani ili još neka druga koje neću spominjati ovdje daje za pravo i njima da nazivaju Hrvate svakojakim imenima. Ne možeš ti određivati narodu koji je apsolutna većina u ovoj državi kako će se zvati. Kako tumačiš da je časopis Bošnjak postojao 1891. godine. Ko je osnovao taj časopis. Kako tumačiš činjenicu da je bosanski jezik zabranjen 1907. godine. Kako je moguće da nešto što ne postoji bude zabranjeno? Ja se nadam da će te ove riječi nagnati da se zapitaš da li je u redu to što si napisao. Slažem se da nismo braća, ali ne moramo biti smrtni neprijatelji.

   • pa sto onda cekate? sto ne postujete? dosli ste na tudje i zajebajete. nije ti nitko kriv. to je veliko zlo i nepravda koje radite. to nije vas teritorij. vi ste tu stranci i stranci cete ostati zavjeke. sve dok ne nadjete rijesenje. dosta je nama svakih kuraca. od 7 st. ti ces mi govorit kako cu zvati idiote koji tlace moj narod vec stoljecima. mrs!

   • nas Hrvate vrijeda to. mi smo izbjeglice sa vlastitog. vi vrijedate svojim ponasanjem i nepostovanjem nas. to je nepostovanje i vrijedanje nas kao bica. vi vrijedate nas kao Hrvate, drugo kao Europljane i na kraju kao krscane. Vi ste ti koji ste u krivu i radite nepravdu. ne mi. Vi ste ti koji radite zlo, a pravite se ludi. i ludim nas.

   • vi nas vrijedate i svojim ponasanjem kazete nama da smo mi idioti i da smo zlo. ali mi ne koljemo radi toga. vi vrijedate nas kao narod i nasu vjeru sa tim cinom. ti pricas tu o postovanju i kao da je to tvoje.

   • jednostavno ti mogu reci da seres govna ovdje. kao da smo mi ludi, kao da mi ne znamo vasu taktiku. obraz ti stoji u tom tekstu. da si covjek ne bi bio uopce tu.

  • tako je. Hrvati su Hrvati. Hrvati nisu slavenski narod. nismo braca sa nikim. dobili smo zemlju bez krvi. Srbi su osnovali srenjovjekovnu Bosnu samo da raskopaju Hrvatsku.

 • zivjeli smo i prije skupa i trebamo u buducnosti,ali braca ni po kojem osnovu,ko je presao na islam i kada njegova stvar

 • Postaje dosadna ova tragikomedija,postanite ako možete moralni političari,ako ne lijepo je se pozdraviti,neka drugi spase ove narode,svima je do uljuđenog života,mira i dobrih susjedski odnosa!!

  • trebate vi politicara koji ima muda. koji nece na optuzivanja balija uopce imati pozornosti. nego im reci da su oni stranci koji ce njega slusati.

 • Ljudi podržite ovo pa kad dođete u nazovimo državne institucije,elektroprivreda,zdravstveno,eronet itd neka vas pljuju i smiju vam se jer se niste znali ulizat ko oni.Kad dođeš platit struju jedno radi a sa strane troje pije kvu i smije se…to je to bar u Širkom Brijegu.

 • Sad smo “brać” , kad već nemožemo biti susedi , ono što si obećavao svih proteklih godina-zaseban entitet, posebnu IZBORNU JEDINICU. Sad kažeš i da to nisi htio, nisi niti tražio, pa u čemu je, onda, problem. Očito si svo vrijeme obmanjivao hrvatski puk poradi vlasti kuju koristiš u svoju osobnu korist, skupa sa svojom družinom, a na štetu ovog napaćenog Puka!!!

 • Coviceva dekleracija se svela na to da svakom hrv. domacinstvu uzme za pocetak,, probno,, po 1 km i da to ide uz racun Struje EPHZ- HB koju svakako on kontrolira i pljacka. Mislim na tv preplatu koju je naumio naplacivati. Bas povijesna odluka HNS.. Koji smradovi, koji idioti i pokvarenjaci…

 • Da sam htio treci entitet imali bi ga.Hahaaa p.ti mat
  ….
  Ko ono to reče nedavno.Ovaj narod je za dobre kandžije jer te i nakon toga bira i ulizuje ti se podanički.TUGA

 • Ajde, mogu shvatiti da u zapadnoj Hercegovini narod bira HDZ, neki imaju koristi, ali ove srednjobosanske tikve, zar možeš biti tako glup pa ne vidit, ili si toliko pokvaren da te nije briga! I golub na grani zna, da kolo vodi hercegovačka ekipa, za interese ljudi, obitelji, gradova u zapadnoj Hercegovini, a ovi srednjobosanski pulenovi im samo služe za potkusurivanje, o ugroženosti Hrvata od Bošnjaka, što Hrvati i jesu. E sad zamislite kako je biti Hrvat u Bugojnu ili Travniku, muslimani ti ne daju prismrditi u javna poduzeća, škole, bolnicu, općinu, a s druge strane njih 10ak Hdz-ovaca na račun te patnje Hrvata šuruju sa muslimanima, imaju sigurne državne poslove, a svi ostali, tko ih šiša, eto im njemačka, i opet narod ih bira, stvarno degutantno.

  • Bosna pripada Hrvatima. da se spoji sa ovom polovicom Hrvatske. a svatko moze govoriti sto zeli. to je rijesenje.

 • ne bira ih većina nego šačica uhljeba i sami sebe ako izadje npr. sto birača i daju nekom glas osamdeset on je dobio osamdeset posto ako ih izidje tisuće i daju nekima drugima glasove koliki je postotak toga birača e tu je problem oni su svoju artiljeriju smjestili u državne firme ostale protjerali po svijetu i dobivaju tako glasove treba da bude obavezan izlazak pod videom nadzorom sa otiskom prsta i neka dobije tko zaslužuje

 • Tito je dao muslimanima BiH da za svaki slucaj da poslje uzmu komunizam tako da se mogu prebaciti u Europu muslimani iz zemalja B. istoka. jer je imao u cilju da se nasele i da uzmu komunizam kao vecina. da zavlada komunizam posvuda. to su vrazija posla. a oni, sto reci, ne trebaju veci komunizam od svojega. meni su ulazili u crkvu izrugivali se sa vjerom u sred bijela dana,a njima ne smijes spomenuti niti im reci istinu ide ti metak u potiljak.

  • bore se protiv fasizma kojeg nema oni koji sire komunizam i jos traju sa ideologijom istom kao za to vrijeme. zele da se zabrani zds, kao oni su mocni oni su netko. uvjetuju, a oni jos postoje kao isti iz 1941. komunajre nase. podmukla. napadaci nasi. koji su nas na Bleiburg protjerali. i pobili. bolnice su prazne i cekaju na vas. tamo se pokazite. pokazite vasu sposobnost doktoru.

 • Braca ko braća,rahmetli Dzemal Bjedic nije nigdje dlade puru jeo ko u Širokom ,a Srbi su polubraca ono malo igrali se rata,daj ba insu ,,nasi ,, ginuli život ide ako ista promjenimo ,,nama nece biti bolje,,

 • Čini mi se da je pok. Stjepan Radic uzvraćao na ovakvo umiljavanje pašicevaca i Pribicevica
  ,,Ako smo mi braca,nisu nam kese sestre. ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.