Čović i Izetbegović nakon novog sastanka: Pomaka ima, uključujemo u razgovore i druge stranke

Delegacije SDA i HDZ-a, koje su predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović, održale su u četvrtak posljednji sastanak u ovom formatu o ključnim pitanjima koja optrećuju Federaciju BiH.

Iako nema dogovora o ključnim pitanjima, Izetbegović je rekao da je postignut određeni napredak, prenosi Klix.ba.

Mislim da je ovo danas posljednji sastanak u ovom reduciranom formatu SDA i HDZ-a. Sljedeći sastanak bi trebao biti između predsjednika parlamentarnih stranaka. U međuvremenu, mislim da ćemo Čović i ja imati sastanak s prijateljima iz Međunarodne zajednice, rekao je Izetbegović.

Dodao je su pokušali definirati minimum onoga u čemu se slažu.

Još nemamo zajednički stav o svemu, ali su stavovi ipak približeni da tako da ima nekog optimizma, rekao je Izetbegović.

Čović je pojasnio da su danas još jednom razgovarali o temama koje su bile na dnevom redu posljednjih mjeseci. Glavne teme su izmjene Izbornog zakona, formiranje vlasti na federalnoj razini te europski put BiH, odnosno zakoni za koje smo preuzeli obavezu da će biti usvojeni.

Čini se da smo došli do trenutka kada trebamo pozvati svjedoke sporazuma koji smo potpisali prije godinu dana u Mostaru. Mislim da ćemo trebati s njima ovih dana sjesti i raspraviti stari koje smo pokušali između sebe dogovoriti, rekao je Čović.

Dodao je da su ključne stvari izbor članova Predsjedništva BiH i domova naroda, gdje “želimo ispoštovati sve presude Ustavnog suda BiH, legitimno predstavljanje naroda, i Suda u Strasbourgu”. Rekao je da su one pomirljive. Dodao je da se, prema potrebi, može pristupiti ograničenim izmjenama Ustava.

Nadam se da ćemo za sedam do 10 dana imati ove razgovore i onda ćemo biti vrlo jasni oko toga kojim putem dalje ići. Procjena je da se ne može izaći iz ove neizborne 2021. godine bez dogovora. Nadam se da ćemo do kraja šestog mjeseca imati okvir, naglasio je lider HDZ-a.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je rekao da je bilo pomaka. Kao primjer je naveo to što je HDZ prihvatio da će biti neophodne izmjene Ustava u manjem obujmu, koje će “omogućiti Sjediću ili Finciju da budu kandidati za člana Predsjedništva BiH”.

Onda, treba uraditi izmjene Izbornog zakona koje će povećati izglede hrvatskom narodu da jedan od članova ostane Hrvat ili bude izraz volje hrvatskog naroda, naveo je predsjednik SDA, te dodao da dolazi u obzir ono što je bilo u Travanjskom paketu, ali o tome će se razgovarati s predsjednicima parlamentarnih stranaka, prenosi Klix.ba.

Dodao je da je HDZ spreman da se ide ka tome da Dom naroda FBiH štiti isključivo vitalni nacionalni interes.

(www.jabuka.tv/Foto: D.S./Klix.ba)


17 komentara

 • ajde bolan vrati ljudima terotorij koji si oteo glumom i manipulacijom neljudskom. čovjek nisi. danas je 21 je vijek. godina 2021.

 • Očigledno je da Bošnjaci neće popustiti. Mi smo od kraja rata izgubili mnoge općine. Izgubili smo središnju Bosnu koja je sada dominantno bošnjačka. Vidjeli smo na izborima u Mostaru da nismo imali 18 ruku. Također u Stocu ne znam ko je većina tamo, možda su oni i tamo većina. U Posavini smo vjerojatno izgubili Odžak. U Drvaru, Grahovu i Glamoču ima jaka srpska opcija. Svedeni smo na desetak općina u kojima smo dominantna većina. Nismo u poziciji da nešto zahtjevamo i ucjenjujemo. Slabi smo i trebamo birati novo rukovodstvo koje će tražiti način da naše odnose sa Bošnjacima popravljamo kako bismo i ovo malo sačuvali.

   • Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini. Na popisu iz 2013. činili su apsolutnu većinu stanovništva u Bosni i Hercegovini.

    • Kamve veze ima ko je u većini u državi tri naroda sa istim pravima. Ista prava bi imali svi narodi i kad bi bili Srbi ili Hrvati u većini. Nego mene zanima ova nova Alijina nacija koja je izmišljena da bi se stvorila nekakva muslimanska država.

 • Halo Čoviću ,stani na loptu i promisli jer i drugi krajevi HR-HB imaju pravo na život ,nije samo tvoj Mostar centar “svita”

 • nije čovjek nego je čović. jad im ne zna u brk reći. Čoviću slintro odstupi zauvijek. ne radite ništa Hrvatska pati. Bosna ne pripada drugima. Baki kaže da je bahat.

 • Malo smo se ponadali, ali s ovim novim Visokim predstavnikom Hrvati su totalno sve izgubili a Covic mu se jos uvlaci, Dodik bolje brani hrvatske interese nego ovaj nas.

 • Tocno je da ima pomaka , ali u nazad.Prije ce se Bosna raspasti nego sto se njh dvojica dogovore.Ovi sastanci idu samo njima dvojici u prilog.Jebe se Izetbegovicu za Bosnjake i Covicu za Hrvate.Sve dogovoreno unaprijed.Jedini spas za Bosnjake i Hrvate je razlaz.Svako na svoju stranu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.