Čović: Želimo četiri federalne jedinice

Čović kaže kako se njegov prijedlog zna već deset godina i da ga je obrazlagao na stotine adresa u svijetu i u BiH.

“Želimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerirati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto. To sve sada imamo i moramo promijeniti”, rekao je za TV1 hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Istaknuo je kako se njegov prijedlog zna već deset godina i da ga je obrazlagao na stotine adresa u svijetu i u BiH.

”Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena – imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta deset županija. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet s inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopće napraviti etnički čistu strukturu kao takvu”, rekao je Čović i dodao da cilj nije bilo kakva podjela nego izgradnja funkcionalne države.

Dodao je kako će prijedlog SDA i HDZ BiH iz 2013. godine o preferencijalnom modelu izbora za Predsjedništvo BIH, kojim se sprječavalo da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja, na kraju biti rješenje presude “Sejdić – Finci”.

”To su virtualne izborne jedinice, koje bi jedan dan bile u mogućnosti upravo da zaštite pretjerano prebacivanje uticaja nekih struktura, s ciljem da naprave strukturu Predsjedništva BiH kako nekome odgovara. Mislim da rješenje već postoji kao takvo, ali mi smo često jako blizu nekih rješenja, a onda nam nedostaje vrlo malo da bi imali snage donijeti odluku”, rekao je.

Čović je govorio i o referendumu u Srpskoj rekavši kako se 26. rujna više o njemu neće ni govoriti ali i o namjernim blokadama istaknuvši kao primjer da se u Hercegovini, kada je u pitanju putna infrastruktura, napravilo samo ono što se moralo radi prijelaza Bijača.

(Bljesak.info)


22 komentara

 • Dragi Bakire i bošnjaci nemoj te se vi uzrujati ili nedaj bože nasikirati na izjave našeg vođe Dragana,vi dobro znate da ove riječi izrečene njegove vrijede do objave rezultata u izbornoj noći i onda po starom,tko i do sada. Nema Federalne jedinice,hrvatskog kanala,zaštite branitelja i invalida HVO-ne itd. Sve viđeno već više puta.Zlo mi je ovo kao hrvatu,branitelju slušati već 20 god. Barem promjenite ploču i vintaj te i lažite nešto drugo. Vazda isto i vazda nam isto iza izbora.

 • Šta je sa stolnim pajdo..Ali se probudio opet iza sna..Stvarno mi idep na k…. više,nebi da smi potpuni debili.Hebi se ti,stolni,3..4,7..x jedinica.Otpepajte svi i pustite nas da živimo normalno..Trebaš malo potoalit raju opet da se zajapurimo,aaa.Svejedni mi je koliko ih je god dok si ti i takvi na čelu

 • Opet poceo kenjati..
  Ma kakav Entitet-Zar to drug nije izjavio-kakvo plasenje sa trecim entitetom.
  Zalosno UDBASU…

 • A nego šta bi trebao reći? Pa ovo su osnovne stvari u normalnim zemljama… Sjetite se Hrvatske samouprave kako su napravili a onda nam ukinuta. Kad god da je nešto pokušano uraditi to bi Bošnjaci onemogućili a međunarodna zajednica uvijek stala na stranu jačega da ne bi bilo daljnih sukoba. Sjetite se kako su njega maknuli s pozicije.Eto to nije mogao spriječiti a naime ko da samo svoje interese gleda.Od RH nikakve pomoći skoro jer oni sami sebe ne mogu voditi još ih skoro pola žali za Jugoslavijom. Mi smo u poziciji manjine a Čović u politici praktički ima ulogu kakvu Milorad Pupovac ima u RH na to smo se sveli a nije do naših. Ama baš svaka stranka zna da se ovo MORA napraviti

  • A onda nam ukinuta? Nije ukinuta vec se naseg entiteta odrekao tadasnji vrh HDZ BiH …samo vidi tko je potpisao ukidanhe hr hb a vidi tko je odbioto potpisati i gdje se sada nalaze ovi sto su odbili a gdje ovi sto su potpisali—oni i njihovi sljedbenici…ma …nevazeci listic i zivio

 • Ma da siguran sam da se do ovoga lako može doći samo se Draganu ne da. Ta za HDZ svakako u Hercegovini nitko ne glasa!

 • Ja bih Dragane radio u EP-HB-ne ili Pošti ili Aluminiju ali ne mogu jer me ti nećeš da preporučiš ili me netko jaki neće tebi da preporuči a ja godinama glasam za HDZ-cu. Kako mogu dobiti tvoj mig ili zeleno svjetlo da uđem u neku od ovih firmi…Hrvat sam,oženjen,bivši branitelj,katolik,imam djecu i hoću radit. Nisam lopov,kriminalac i imam ćist dosije u Mupu i Tužilaštvu.

 • I ja bi kinder cokoladu….sa okusom kineske rize i prljevomo od banana i nakon toga bi proizveo takvo govance sa bi toaletni papir industrije platila duplo jer promoviram njih….zato…stolnice shuti a i vi komentatori ne kakite nemate pojma sto je politika…..radite nesto evo pokupite smece ispred vasih stanova kuca skola ili sto god vec….

 • Bliže se izbori, pa Veliki Vođa opet trabunja. Ljudi, sjetite se što je taj sve obećavao prije prošlih izbora. A ispunio nije ništa, kao što nikad nije ispunio ništa. Pa mu opet dajte glas.

 • Bože sačuvaj hrvatski narod od ovih naših političara i spasioca. Spašavaju nas 20 god i nestade nas 400 000 hrvata. Da niste toliko korumpirani i politički ucjenjeni raznim aferama,za kriminal itd.vjerovatno bih davno imali Federalnu jedinicu,kanal na hrv.jeziku ili tako nešto. Ovako ovo ostaju pusta predizborna obećanja i već viđeni trikovi i spinovi naših vođa. Drage naše političke glavešine i mozgovi,vama ništa nije sveto osim vaših pozicija,lagodnog života i vaših velikih bankovnih računa koje ste sebi priskrbili raznim kriminalnim radnjama i trgovinom sopstvenim narodom,mrtvim,ranjenim i živim braniteljima HVO-ne,mladim,studentima,umirovljenicima itd.Vlast je naj pokvarenija slast u kojoj vi guštate već 20 god….

 • dragi nas voda sto prije odstupis to bolje i povedi sa sobom svoju elitu vidis jadan narod se lagano budi moj savjet pritegni tene

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.