Široki Brijeg: U tvornici se pokvarilo 40 tona mesa

Posljednjih dana u pogonima za preradu mesa na Visokoj Glavici kod Širokog Brijega vlada nesnosan smrad zbog 40 tona pokvarenog mesa u vlasništvu turske tvrtke Asja. Pogon je pak u vlasništvu tvrtke ALPEN-MIT koja od prošle godine vodi sudski spor s Asjom, a nekada su se u ovim pogonima nalazile brojne tvrtke, a najpoznatija od njih je svakako Lijanovići.

Kako neslužbeno doznaje portal Jabuka.tv, inspekcija je odbila izlazak na teren nakon prvog poziva susjedne tvrtke, no drugi put je izašla na poziv nekadašnjeg vlasnika pogona Jerke Ivankovića Lijanovića. Također, doznajemo da je riječ o 40 tona piletine čiji se nesnosni smrad širi na zapadnom ulazu u Široki Brijeg.

Najprije je na lice mjesta izašla županijska inspekcija koja je utvrdila kako je došlo do kvarenja većih količina mesa koje je bilo zaleđeno, a nakon toga odleđeno zbog isključenja s napajanja električne energije koje je uslijedilo zbog neplaćanja više računa. Nakon toga na lice mjesta došla je i gradska inspekcija, piše Večernji list.

U međuvremenu je županijska inspekcija izvijestila kolege iz Federacije BiH da poduzmu korake s obzirom na to da je riječ o njihovoj nadležnosti jer je Federalno ministarstvo turizma i okoliša izdalo ovoj kompaniji potrebne dozvole za rad.

”Problem je nastupio između dojučerašnjih vlasnika Lijanovića i tvrtke Asja Sezer koji su se sporili oko toga tko treba izmiriti sve obveze iako je tvrtka privremeno obustavila rad. Naime, u tome sporu je ostalo problematično tko treba platiti poveće račune za utrošak električne energije prijašnji mjesec, što je dovelo do toga da ih mjesecima nitko nije podmirivao. Zbog toga je Elektroprivreda HZ HB uputila nekoliko upozorenja, no svejedno nitko nije odgovarao. Neposredno prije nego što su isključili napajanje s dovoda električne energije uslijedilo je još jedno upozorenje da će doći do toga epiloga te da je potrebno ukloniti kvarljivu robu,” navodi Večernji list.

No, svejedno nitko nije reagirao. Nakon određenog vremena nastao je problem jer se meso počelo otapati i kada nije u smrznutom stanju, brzo se kvari. Zbog visokih temperatura koje su vladale neposredno prije zahladnjenja, došlo je do kvarenja oko 40 tona mesa, što su ogromne količine koje sada treba neškodljivo ukloniti kako ne bi postalo izvor zaraze širih razmjera – prava ekološka i zdravstvena bomba za ljude.

Jučer je upravo u pogonima mesne industrija ne Visokoj Glavici, koja je jedno vrijeme bila najperspektivnijakompanija u BiH i regiji, u posjetu bila federalna inspkecija. Na kraju ove inspkecije oni će naložiti mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se to meso u primjeren način zbrinulo. U krugu ove kompanije postoji i posebna spalionica koja je za to prikladno opremljena

Naime, spalionica je, dok je kompanija radila u punom pogonu, uništavala životnjiske ostatke koji nisu za preradu na visokim temparatarurama. Jedno vrijeme nije bila u pogonu, no nakon nedavnog otklanjanja kvara, ponovno radi. Procjena je kako bi se to meso moglo u određenom vremenu uništiti uz primjenu svih zaštitnih mehanizama, piše Večernjak.

No, da bi bila pokrenuta ta spalionica, odnosno za bilo kakvo rješenje, trebalo bi ponovo ispuniti uvjet – da bude spojen na napajanje, elektrnične energije. Jedno od mogućih rješenja je i odvoženje ovih većih količina mesa koje bi se uništile u posebnoj kafileriji. Problem je što, međutim, meso ponovno treba zamrznuti, a prije toga platiti račun za struju.

(www.jabuka.tv)


41 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.