Čović za idući tjedan najavio potpisivanje dokumenta oko raspodjele resora

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za idući tjedan zajednički sastanak svih onih koji bi, kako je kazao, trebali činiti vladu FBiH te potpisivanje dokumenta oko raspodjele resora i svih federalnih institucija.

Pomalo to uvjetuje i županijsku razinu vlasti, a uvjeren sam da će to sve biti gotovo do sredine travnja i onda ćemo se okrenuti potpuno novim projektima. Ideja je da sve ono što smo stavili u Okvirni sporazum između naših stranaka na razini Vijeća ministara, do kraja provedemo, rekao je Čović u četvrtak u Kreševu, piše Fena.

Dodao je kako bi do kraja lipnja trebali na dnevni red uvrstiti i reforme koje se nalaze ispred BiH i koje su uvjet u europskom procesu zemlje.

Tu je i šest mjeseci roka da uspostavimo novu vlast, zato nam se i žuri, da završimo Izborni zakon i to sve bude gotovo u ovoj godini. Nije zastoj, ali da je moglo brže, moglo je. Puno je partnera, različiti su interesi, ali sam optimističan. Ako idući tjedan to potpišemo, da ćemo vrlo brzo biti u parlamentu s vladom FBiH, naglasio je čelnik HDZ-a BiH.

Referirajući se na pisanje pojedinih portala oko imenovanja suca u Ustavni sud kazao je kako je uvjeren da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati Marina Vukoju.

Imali ste dva Hrvata, Bošnjaka i Srbina, tri predstavnika međunarodnih institucija i dalje to treba ostati tako. Uvjeren sam da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati (Marina) Vukoju, koji je profesionalac, a između ostalog već ga je birao i SDA. Raspravi i pokušaju spinovanja od strane koja je očigledno gubitnička, ne treba na bilo koji način pridavati pažnju. Uskoro ćemo promijeniti i ostala tri člana koji predstavljaju Federaciju, na nama je da odgovorno to radimo i da izaberemo profesionalce, naglasio je Čović.

Komentirao je i atmosferu u koaliciji (HDZ i ‘Osmorka’) nakon koalicije – NES, SDA, DF i SBiH u Unsko-sanskoj županiji, istaknuvši kako kod njega to nema nikakvog utjecaja te da svatko na lokalnoj razini ima različite interese.

To što se dogodilo u USŽ je njihov dogovor. Mi čekamo prvo zasjedanje Zastupničkog doma, koje će vjerojatno biti izvanredno, na kojem će se imenovati Vlada Federacije, ustvrdio je Čović.

Uz navedeno, osvrnuo se i na sankcije američke administracije donedavnom šefu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici, ocijenivši kako je važno usvojiti ključne zakone u zemlji i da nitko nije izvan zakona.

Komentirao bih nešto drugo. Mi odavno govorimo da ovo nije pravna država, jer se ovdje privatno upravlja obavještajnim, policijskim pa i sudskim institucijama. Naš ključni zadatak je da se konsenzusom usvoje važni zakoni i da se za sva vremena može reći da je ovo pravno sigurna država, da se svatko štiti i da nitko nije izvan zakona, ma tko on bio, kazao je Čović, zaključivši kako vjeruje “da će ova koaliciji koju imamo, barem na to pitanje jasno odgovoriti, da nitko neće imati privilegije”.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.