Čović: Presuda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a

Dragan Čović pozvao je na dostojanstvo i smirenost u svakom dijelu BiH, naročito na područjima na kojima je bio sukob između Hrvata i Bošnjaka.

”Mislim da nam je danas potrebno graditi suživot, iako ovu presudu doživljavam kao dolijevanje ulja na vatru”, rekao je Čović, član hrvatskoga predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH medijima nakon Izvanredne sjednice u Mostaru.

”Nastavljamo sa zasjedanjima i kako bi se izbjegla nestabilnost u BiH”, poručio je Čović. “Pogotovo ne treba nasjedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasjedati na provokacije onih koji će zloupotrijebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a”, kazao je Čović.

“Održivost Bosne i Hercegovine ovisi o statusu hrvatskoga naroda. Osigurat ćemo potpunu ravnopravnost hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskoga naroda. Svakako da smo svi mogli učiniti više prema onima koji su dospjeli u Haški tribunal. Druga je stvar kako smo pomagali obrani i obiteljima osuđenih. Ako u presudi čujete da rušenje Staroga mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekt, a s druge strane nešto drugo, onda je to problem”, rekao je Čović.

Naveo je da su svjesni da Haški sud nije sud pravde, nego da je imao druge zadatke.

”Nakon Izvanredne sjednice mi smo se odlučili s vama zbog intreresa javnosti podijeliti naša mišljenja. HNS je jedinstven oko čina presude i trebamo je prepoznati neprihvatljivu za nas i ona je pravno neutemeljena, neprincipijelna do kraja, rekao bih da je zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a”, rekao je Čović koji smatra kako ova presuda ne doprinosi pomirenju BiH.

“Ni u jednoj riječi niste mogli čuti da je netko nešto osobno učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a, pa i svim predstavnicima hrvatskoga naroda u BiH. Slobodan Praljak podnio je žrtvu da dokaže kako je nevin”, istaknuo je Čović.

”Što se tiče generala Praljka i njegova čina, mi ga držimo najčasnijim. On se obraća haškom tribunalu i nakon presude ga naziva časnim sudom i daje konačnu žrtvu za ono što je hrvatski narod preživio u godinama rata”, rekao je Čović.

O odnosima Hrvatske i BiH kazao je: ”Mislim da će biti rada na daljnjem jačanju naše međusobne suradnje. Hrvatska je pomagala da se osamostalimo, a sada nam pomaže na europskom putu. Uvjeren sam da pažljivim iščitavanjem detalja Hrvatska, što se mene tiče, neće imati neku odgovornost. Ali ćemo mi morati pojačati komunikaciju s Hrvatskom. BiH je suživot triju naroda i tu će se pitati i hrvatski narod”, zaključuje Čović.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.