Čović ponovno na suđenju zbog Lijanovića?

Uvažena je žalba Financijske policije Federacije BiH na oslobađajuću presudu u spektakularnoj sudskoj trakavici u predmetu ‘Čović-Lijanović’ iz svibnja 2012. godine te bi se uskoro moglo očekivati i službeno potvrđivanje optužnice Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH uskoro bi se ponovno mogao naći na optuženičkoj klupi i to zajedno sa braćom Ivanković Lijanović, Jozom, Mladenom, Jerkom i Slavom.
Naime, prema pouzdanim izvorima iz Županijskog tužiteljstva Sarajevo, uvažena je žalba Financijske policije Federacije BiH na oslobađajuću presudu u spektakularnoj sudskoj trakavici u predmetu ‘Čović-Lijanovići’ iz svibnja 2012. godine te bi se uskoro moglo očekivati i službeno potvrđivanje optužnice.

Potvrđivanje optužnice za Čovića i braću Lijanović u ovom predmetu vjerojatno će ponovno obuhvatiti i aktualnog potpredsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, kao i profesora Zdravka Lučića, piše Dnevni list.

Za kaznena djela za koja se optužuje predviđena je kazna zatvora viša od pet godina, a nije isključeno uhićenje i pritvaranje za vrijeme trajanja sudskog procesa.

13 paketa opširne dokumentacije

Već dugo vremena nagađa se o ponovnom podizanju optužnice u slučaju ‘Čović-Lijanović’, a Dnevni list doznaje da su i pojedini ministri iz reda HDZ-a vršili suptilan pritisak na Tužiteljstvo da se predmet ne obnovi.

Famozni nestanak dokaza, originalnih dokumenata koji navodno dokazuju krivicu Čovića i ostalih, kako su misteriozno nestali, tako su sada misteriozno i pronađeni.

Neke informacije govore da se radi o čak 13 paketa opširne dokumentacije.

Ovo je ujedno jedan od ‘najdugotrajnijih’ sudskih procesa u BiH i to protiv prvog čovjeka najjače stranke u BiH s hrvatskim predznakom. Također, ponovno aktiviranje optužnice za Dragana Čovića će svakako biti ‘Deja Vu’ – već viđeno’.

Naime, Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH 2. ožujka 2005. godine podnio je na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu protiv sedam osumnjičenih Joze Ivankovića Lijanovića, braće Mladena, Jerke, Slave Ivankovića Lijanovića, Dragan Čovića, Mate Tadića i Zdravka Lučića zbog poslovanja tvrtki u vlasništvu Lijanovića.

 

Scenarij se ponavlja

Samog Čovića se teretilo za tri kaznena djela: zlouporabu položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi i supočinjenje u davanju dara i drugih oblika koristi.

Optužen je da je tražio i primao darove od braće Lijanović, a zauzvrat im pomogao nezakonitim vršenjem svojih službenih dužnosti.

Točnije, da je kao tadašnji ministar financija F BiH Carinskoj upravi nezakonito izdao obvezujući akt o carinskim tarifama proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća pristojba te tako prema optužnici, braći Lijanović, odnosno, tvrtki “Lijanovići” i Mesnoj industriji “Lijanovići”, omogućio izbjegavanje plaćanja prelevmana na strojno iskošeno pileće i pureće meso, te kožice te da je proračun F BiH oštećen za 1,9 milijuna KM.

Ova optužnica za Čovića je došla baš u vrijeme njegovog mandata kao člana Predsjedništva BiH, a epilog je bila njegova ekspresna smjena s dužnosti od strane tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Ovaj engleski lord svoj postupak pravdao je da Čoviću, zbog optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti, ugrožena njegova sposobnost da učinkovito obavlja svoje političke dužnosti te da se istom potkopava funkcioniranje Ureda Predsjedništva BiH.

Stoga će ponovno podizanje optužnice za Čovića biti pravi ‘Deja-Vu’, već viđena situacija. No, pitanje je kako će na istu reagirati aktualni visoki predsjednik Valentin Inzko – hoće li postupiti kao Ashdown ili će istu ignorirati.

 

Pronađeni nestali dokumenti

Ovaj predmet od samog početka javnosti je priskrbio mnoga iznenađenja. Prvostupanjsko vijeće Suda BiH prvobitno je, 2006. godine, Čovića osudio na 5 godina zatvora, potom je on uhićen i pritvoren. Nakon žalbe njegove obrane i hipotekarnog jamstva od 3,1 milijuna u nekretninama njegovih najbližih suradnika i prijatelja, pušten je da se brani sa slobode.

Godinu dana kasnije Sud BiH je ukinuo presudu, a ostalim optuženim oslobađajuća presuda postala je pravomoćna.

Sud BiH se proglasio nenadležnim, predmet je ustupljen Županijskom sudu Sarajevo. Pred ovim sudom optužnica je podignuta 2000. godine, a Čović je u 2012. godine oslobođen krivnje.

U ovom slučaju veliku prašinu podigle su informacije o nestanku pojedinih, originalnih dokumenta iz tužiteljskog spisa u ovom predmetu, što je uvelike doprinijelo konačnoj odluci i oslobađajućoj presudi.

Naime, kako je svojedobno pisao Centar za istraživačko novinarstvo, Tužiteljstvo Sarajevske županije u lipnju 2000. godine utvrdilo je da nedostaje 40 originalnih dokumenata, između ostalog i onih koji se tiču bivše Carinske uprave Federacije BiH (FBiH), Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i zapisnika o saslušanju optuženih i svjedoka.

Dio dokumenata se nalazio samo u kopijama koje sudovi u BiH ne priznaju kao dokaz.

Tadašnja glavna tužiteljica Nives Kanevčev izjavila je da je dobila “vruć krumpir” te da nedostaju “ključni dokazi”, dok je tadašnji glavni državni tužitelj Milorad Barašin tvrdio da nije riječ o važnim dokumentima, već o, navodno, “neka tri dokumenta iz carine koje je lako ponovo naći, ako netko želi da ih se pronađe”.

Čini se da je u slučaju ‘Čović-Lijanović’, netko želio pronaći ključne dokaze protiv prvog čovjeka HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH.

 

Politički rivali zajedno na optuženičkoj klupi

Jedna od najvećih zanimljivosti ovog slučaja je i dobra suradnja braće Lijanović sa Draganom Čovićem prije nego što su se isti odlučili baciti u političke vode i osnovati multietničku političku opciju – Narodnu stranku radom za boljitak.

Od trenutka njihovog političkog aktiviranja oni su postali međusobni politički rivali, a sam Čović bio je predmet oštrih kritika od strane Lijanovića.

(Dnevni list)

20 komentara

 • Bakir i obavještajne službe,stari službenici AIDA kontroliraju sve pa tako i sudske procese.Baš sada pronašli orginalnu dokumentaciju koju su oni i njima slični i sklonili.Sada kad se bliži izborna godina.Može li itko pronaći dokumente i dokaze za ubice i nalogodavce ubijenih,Ugljena,Leutara,Delalića,gen.Šantića.U kakvoj mi državi živimo.Sve i sviju treba procesuirati tko je odgovoran za lopovluke,ratne zločine,ratno profiterstvo,terorizam,kriminal itd.a ne samo one koje Sarajevo i Bakir narede,koji im zasmetaju,koji su njima postali nepodobni…

  • Moj Ine, zar Vam nije jasno da ovim potezom islamisti pomažu Hrvate u izlazu iz robstva u koje su ih uveli kredezenjci. Dajmo im sve naše “snalažljivce” koji ne mogu ničim opravdati svoj “prvi miljun”. Ne smijemo dozvoliti da cijeli narod po tisućiti put ponovo bude talac jedne osobe, pa makar on bio i “drug Gago”. Ne dozvolimo da nas po stoti put prevare igrom “gluhih telefona” gdje sebe prikazuju žrtvom i sinonimom “Hrvatstva” kako bi u koheziji izbornog inženjeringa još jednom zasjeli u n-ti mandat od četiri godine. Isti spin ponavljaju i prodaju narodu maglu tretirajući nas kao “stoku sitnog zuba”. Ne možemo pravdati lopovluk izrekom “tko zna za sebe, znati će i za nas” ili “ako ne zna za sebe, ne zna ni za drugoga”. Ne možemo kriminal pravdati kako druga strana štiti svoje polove, pa će mo i mi zato štititi svoje. Baš suprotno se treba ponašati i očistiti kukolj iz vlastite žitnice, pa kada na izborima posijemo zdravo sjeme, u mandatu uroda će mo ubrati ogromne količine dobroga ploda, koji će nahraniti, nasititi i obilnim plodovima nagraditi obitelji koje će ostati na svojoj grudi jer će konačno brati plodove vlastitoga rada.

 • Pouka narodu-da vide kako ne treba raditi.Djecu treba učiti da se isplati pošten biti,a ne pod svaku cijenu do novca doći i nikad više mira ni blagoslova.

 • Pouka narodu-da vide kako ne treba raditi.Djecu treba učiti da se isplati pošten biti,a ne pod svaku cijenu do novca doći i nikad više mira ni blagoslova.

  • Sanader,Vidosevic,Kalmeta,Bandic,Mamic i oni su isto hrvati…..lopov do lopova i onda kad ih covijek isproziva radi kriminala jos ga nazivaju orjunasem,komunistom itd…blago njima kad ima zatucane bagre!

 • Ne branin je nimalo D.Čovića, sve da i hoću kad opet nemogu ali u ovom slučaju se vidi doslovce s Marsa da je u pitanju politička farsa i to od strane onih koji nas Hrvate već punih 29 godina nastoje disciplinirati ,asimilirati ili iseliti. Za dalnje upute i smjernice svim znatiželjnicima ,najbolje bi se bilo obratit na najbliži američki konzulat, to jest na susretljivo osoblje “najdraže ambasade”, naravno najdraže raznim platformašima, unitaristima, vehabijama i ostalim nedemokratama , kojima Hrvati ,iskreno nikad nisu bili, nit će biti po volji.Em što s7u Hrvati, em što su katolici, em što su tako tvrdi i ustrajni da ostanu i opstanu na ovom grumenu svoje opstojnosti, svoje prošlosti i ako Bog da svoje budućnosti.
  D.Čović je tu posve nebitan, da nije on bio bi netko drugi. Srž postupka je poručiti Hrvatima-uvijek ste na tapetu , ako nismo ujutro ustali na pravu nogu nego na krivu-treba potražiti krivca. Za prvu pomoć ,tu su uvijek gle čuda,Hrvati.Već viđeno, više puta ,stoga ništa,novog ni na zapadu ni na istoku.

 • Netreba se brinuti ČOVIĆ ZA SVOJU SUDBINU NJEGA ŠTITE FRA IVAN ŠEVO I BISKUP PERIĆ KOJI GA JAVNO PODRŽAVAJU I ZAHVALJUJU MU SE NA SVIM MALIVERZACIJAMA

 • za ha ti si čistač njihovi guzica ne krivi druge gdje su hrvati u većini nisu ih opljačkali bošnjaci ni srbi nego hrvati za dvadeset i nešto godina više su štete napravili nego partizani za pedeset šta reći oni ne misle dobro ni narodu ni državi državi šta reći nego organizirana banda i jedni i drugi i treći

Komentiraj: