Elektroprivreda, BH Telecom i Prevent najbolje velike kompanije u BiH – Jabuka.tv

Elektroprivreda, BH Telecom i Prevent najbolje velike kompanije u BiH

Poslovne novine, povodom 30. izbora 100 najvećih u privredi i 45. godišnjice poslovanja, predstavile su najuspješnije kompanije u prošloj godini, kao i dobitnike priznanja koja će im biti uručena na gala svečanosti u Hotelu Hills u Sarajevu.

Predstavljeno je i novo, redizajnirano izdanje publikacije 100 najvećih u BiH u kojem su Poslovne novine, uz rang liste velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini i analize vodećih industrijskih grana sa top 20 kompanija u svakoj od njih, prvi put objavile i top 500 kompanija iz regije, piše Oslobođenje.ba.

– Na ovogodišnjem izboru 100 najvećih u BiH, dodijelit ćemo rekordan broj priznanja najuspješnijim kompanijama u prošloj godini.

Osim priznanja za najveće po ukupnom prihodu, dobiti i investicijama, Srebrnim pečatom Poslovnih novina nagradit ćemo tri kompanije. Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam naše novo, redizajnirano i brojnim novim sadržajima obogaćeno izdanje Poslovnih novina – 100 najvećih u BiH.

U ovom specijalnom izdanju, uz rangiranje skoro 800 kompanija, donosimo analize 13 vodećih industrijskih grana sa 20 top kompanija za svaku od njih.

Zahvaljujući našem specijalnom partneru LRC-u, i njihovoj dobroj saradnji s bonitetnim agencijama iz regiona: EL Koncept d.o.o. iz Hrvatske, CUBE d.o.o. iz Srbije, BL Consulting d.o.o. iz Crne Gore, Prve bonitetne agencije d.o.o. iz Slovenije, Infopoint d.o.o iz Srbije (za podatke kompanija iz Makedonije) u publikaciji 100 najvećih u BiH, objavili smo, po prvi put, rang liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, kazala je Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina i menadžerica projekta.

Dobitnici priznanja su brojni, a u kategoriji velikih kompanija, po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini, najbolji su JP Elektroprivreda BiH (prvo mjesto sa 997.870.238 KM prihoda), BH Telecom (prvo mjesto sa 83.588.626 KM dobiti) i Prevent BH (prvo mjesto sa 320.529.230 KM izvoza).

U kategoriji srednjih kompanija najbolje su HEP-Trade iz Mostara (neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini), HETA Sarajevo (prvo mjesto sa 29.692.572 KM dobiti) i HEP-Trade (prvo mjesto sa 34.619.387 KM izvoza).

Od malih kompanija najbolje su Venera iz Banje Luke – PJ Tuzla (prvo mjesto sa 7.801.274 KM prihoda), H&L Group iz Sarajeva (prvo mjesto sa 5.301.436 KM dobiti) i VEZA-NEKT Sarajevo (prvo mjesto sa 4.847.383 KM izvoza). Najveći investitor u BiH u 2016. godini je J.P. Elektroprivreda d.d. Sarajevo sa 146.749.314 KM ostvarenih investicija.

FIS iz Viteza zauzeo je prvo mjesto na rang listi industrijske grane Nespecijalizirana trgovina na veliko u 2016. godini, Holdina Sarajevo prvo mjesto na rang listi industrijske grane Trgovina na veliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima u 2016. godini, Bingo Tuzla prvo mjesto na rang listi industrijske grane Trgovina na veliko i na malo u 2016. godini, Elektroprivreda BiH prvo mjesto na rang listi industrijske grane Proizvodnja električne energije u 2016. godini, HIFA – PETROL Sarajevo prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama u 2016. godini, TRANZITEXPORT Sarajevo prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Cestovni prevoz robe u 2016. godini, Phoenix iz Bijeljine, prvo mjesto na rang listi industrijske grane Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima u 2016. godini, BH Telecom prvo mjesto na rang listi industrijske grane Djelatnosti žičane telekomunikacije u 2016. godini. DEC, projektna kancelarija, Stanari-Doboj, zauzela je prvo mjesto na rang listi industrijske grane Gradnja stambenih i nestambenih zgrada u 2016. godini, Bimal iz Brčkog, prvo mjesto na rang listi industrijske grane Proizvodnja prehrambenih proizvoda u BiH u 2016. godini, Bajra Travnik, prvo mjesto na rang listi industrijske grane Mesna industrija u 2016. godini, Standard Furniture Factory iz Ilijaša, prvo mjesto na rang listi industrijske grane Proizvodnja namještaja u 2016. godini, NSOFT iz Mostara prvo mjesto na rang listi industrijske grane Računarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima u 2016. godini.

 (Oslobođenje.ba)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.