Čović: Ne bojim se sankcija

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović zazuzeo se u srijedu za donošenje proračuna BiH kako bi se financiralo održavanje izbora te optužio vodeće bošnjačke i srpske stranke da su se ujedinile oko nezakonitog prijedloga čije su usvajanje spriječili njegovi ministri na sjednici Vijeća ministara.

HDZ BiH našao se pod snažnim kritikama bošnjačkih stranaka te zapadnih veleposlanstava koji ga optužuju da blokira i opstruira održavanje izbora nakon što su u utorak odbili raspravljati da se posebnom odlukom na sjednici Vijeća ministara izdvoji novac za financiranje izbora.

BiH nije donijela proračun za ovu, pa čak ni za prošlu godinu u kojemu bi se moralo predvidjeti financiranje izbora.

Čović je u izjavi za medije u Tuzli ustvrdio kako državni ministar financija Vjekoslav Bevanda već sedam mjeseci pokušava proračun BiH, u kojemu bi bila stavka o izborima, staviti na dnevni red institucija BiH.

Rješenje je odmah raspraviti i usvojiti proračun, onda ovo (financiranje izbora) uopće više nije tema. Netko želi svjesno stvoriti krizu u BiH da nemamo proračuna. To žele oni koji su jučer glasovali da se donese odluka o nečemu za što ne postoji nikakva zakonska osnova, rekao je Čović.

Hrvatski ministri protiv, a SNSD, SDA i DF za izdvajanje novca za izbore

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je opće izbore u BiH za listopad ove godine, a zadnji rok da se osigura novac za tu namjenu istječe u četvrtak.

Čović je rekao da se ne boji eventualnih sankcija koje bi protiv njega mogle donijeti zapadne administracije. Ustvrdio je da on i njegovi dužnosnici rade isključivo po zakonu i Ustavu zemlje.

Bevanda: Postao sam predmetom progona i hajke

Da se ja bojim bilo kakvih sankcija, ne bih stao ispred vas ovdje. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče, dodao je.

Pozvao je međunarodne dužnosnike angažirane u BiH da prestanu podržavati prijedloge koji nisu sukladni Ustavu i zakonima BiH.

Nikšić: HDZ se ponaša poput djeteta koje ne zna igrati lopte, ali jedini ima loptu

Optužio je vodeće bošnjačke stranke SDA, Demokratsku frontu te srpski SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH da su se ujedinili u rušenju države.

Konačno ste jučer dobili jedan odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno – ruše Bosnu i Hercegovinu. To je najbolji put za rušenje BiH. Svjesno se stvara ozračje kako netko nešto blokira i opstruira, istaknuo je čelnik HNS-a BiH i HDZ-a BiH.

Za ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu rekao je da je najveći profesionalac u BiH i odbacio prigovora da blokira donošenje odluka.

Pritisci na Bevandu udar su na pravnu državu

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

30 komentara

 • Hehehe nista od proracuna, izbori idu u odgodu a Covic ce dobiti mozda neke mi i sankcije. Ne znaju ni stranci vise sta ce sa BiH. Eto im, nisu razumili uopce sutuaciju ovdje, silom pokusali neku novu BiH napraviti, mislili da ce se narodi svi okupiti u jednu građansku stranku koju ce oni naravno sponzorirati kako to rade u drugim banana drzavicama

 • Zašto bi se ti Čoviću bokao sankcija kad te sankcije nisu dobili oni koji onemogućavaju Hrvatima,konstitutivnom narodu, da ima ista prava kao yuMuslimani i yusrbi. Neka daju sankcije i neka ostane zapisano u povijesti. Apsurdistan država će se još prije raspasti. Eto dokle je došlo da nas Krešo Beljak neku večer brani na FTV. Svaka mu čast

 • Mislim da im je Krešo Beljak sve rekao što im nitko nije rekao tako da su na FTV ostali bez teksta. Pokušaj skretanja pitanja korupcije pomiješati sa Izbornim zakonom je neobjašnjiv. Još kad im je Krešo rekao ..Kakve veze ima korupcija sa Izbornim zakonom, i Ja sam protiv HDZa ali vi u Sarajevu vršite teror nad mojim narodom. Valjda su očekivali kako će on udariti po HDZu te tako razvodniti priču. Da su znali da će im reći sve u lice sigurno ga ne bi zovnuli u emisiju Plenum

 • Ne vjerujem, nakon 30 godina da se usudio pomisliti vrat, sad pred penziju malo, isti .urac, love ima, on nema šta izgubiti, tići i tetkići svi smješteni, samo nek ga probaju sankcionirati. Dosada je uvijek popuštao, budemo vidjeli, malo sam skeptičan, budu se oni već dogovorili oko fotelje

 • jadni ste Vi naši jugo- bosanski Nostalgiker kafa i 2022 nesmijete otvoreno biti na hrvatskoj strani kao da vas je Komšić pravio.

 • Sad mi svi Hrvati moramo u štrajk glađu ako budu sankcije za ovoga čovjeka, jerbo se on stalno za nas brine i Bori. Pa vidi se kako je i smršavio, ne da mu se ni jest više normalno, stalno jede suvu hranu koju nosi u ruksaku i progrize pomalo kad se ide brinut i sekirat za svoj napaćeni narod.
  Zbog toga i kažem da štrajkat glađu treba, pa ako nam glavni čovjek ne jede redovito zbog brige za nas, ajmo mi isto tako ništa ne jest da ga bar podržimo a isto tako se usput i isplati jerbo je hrana skupa pa se uštedit može a nekima je dobro i za liniju ako se štrajka glađu a najvažnije je da se tako daje velika potpora vođi

 • Ono malo Hrvata što je ostalo još u BiH je pod sankcijama iterorom HDZ gdje on ima vlast ako nisu članovi te partije, koja kolaira i sa četnicima i sa muđžahedinima. Šta će Čoviću sankcije kad je Čovjek multimilijuner malo na punici malo na ženi malo na ovome na onome nakupilo se. Sve pošteno i sa blagoslovom partijskih HDZ fratara, blagoslivljalo se sa svetoga oltara.

 • Čega se ti imaš bojati, sve si pokrao, obogatio se više nego svi arapski šeici zajedno i boli te neka stvari za Hrvate u BiH i za sankcije! Crko više dabili! Sve si nas upropastio!

 • Dragane ti di nas hrvatski prestavnik, mi cemo se odreci mirovina 430 km samo da je tebi i tvojima dobro. To dto ti svom narodu priredio Kim Yjun je milo blago. Imas milijune u nekretninama, a kesa pitaj Boga i sada nama udaraš dumine neke zrtve. Tko se moze mimo tebe i tvoga klana uposliti u neko državno poduzeće. Ali sve ce nestati jednog dana kriminal Avara kriminalce, lopov lopove, parazit parazite. Sami sebe cete uništiti dzaba vam sve bogastvo svijeta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.