Čović nakon telefonskog poziva hitno napustio konferenciju u Neumu

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović hitno je napustio konferenciju posvećenu NATO temama koja je u četvrtak ujutro počela u Neumu.

Naime, tijekom konferencije, Čovićeva savjetnica mu je donijela mobitel pa je nakon kratkog razgovora napustio konferenciju i, kako se doznaje, zaputio se u Sarajevo, javlja Bljesak.info.

U Neumu je otvorena međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske.

Prema najavama organizatora, na otvaranju konferencije nazočnima su se obratili američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, hrvatski premijer Andrej Plenković, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ali i Čović.

Čović rekao je kako će se kroz tri panela razgovarati o potrebi očuvanja multietničkog, multinacionalnog i multikulturalnog u Bosni i Hercegovini.

Ove tri stavke utkane su na osnovama konstitutivnosti sva tri naroda, a konstitutivnost je natkrovljujuća ustavna vrijednost koja može doprinijeti funkcionalnijem i federalnom modelu organiziranja BiH, rekao je Čović u uvodnom govoru.

On je naveo da perspektiva euroatlantskih integracija treba biti vlasništvo svih u BiH i nešto što će približiti polarizirane političke vrijednosti, dodavši kako oslanjanje na utjecaj međunarodnih partnera treba biti samo prijateljski dodatak kojeg se može koristiti kao pozitivnu sinergiju.

Unutarnja raznolikost, sadržana u obilježju konsocijacijske demokracije, primarno se oslanja na jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju narodu. Poruke koje želimo danas poslati proizlaze iz rastuće svjetske geopolitičke neizvjesnosti, one nam mogu biti motivirajuće, ali i demotivirajuće u izgradnji europske BiH. Mi trebamo pokazati kako možemo biti do kraja motivirani kako bi riješili ključne domaće nagomilane probleme, rekao je Čović.

On smatra da ključ promišljana budućnosti o BiH mora biti rasterećen nesporazuma prošlosti, prenosi Bljesak.info.

Moramo tražiti kompromisna rješenja europskog dizajna BiH na načelima kojima ćemo eliminirati sigurnosne izazove pred kojima danas stojimo. Politički nesporazumi moraju nestati, vjerujem da danas imamo posebnu šansu da kroz tri panela damo jednu novu dimenziju pogleda za budućnost BiH, naglasio je Čović prije nego li je odjurio u Sarajevo. S druge strane, najavljeno je kako će danas u Sarajevu biti nastavljeni pregovori o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Tomić u Neumu: Da je EU poštenija, BiH bi odavno imala pridruženo članstvo

(www.jabuka.tv)

28 komentara

    • Odprilikevse zna tko je ubio Leutara – muslimani (koji su to pokušali svaliti na Hrvate). Pobliže – iza svega stoji SDA, još pobliže AID.

  • Čuva Čović sebe i svoju komunističku guzicu i svoje komuniste u partiji HDZ-u na račun Hrvatskog naroda. Hrvatski narod njemu i njegovoj pariji je moneta za podkusurivanje. Sada se odriče Rusa i biznisa sa njima, Čovjek bez karaktera kao i većina oko njega i opasan diktator za Hrvatski narod gdje god vlada njegova partija za sve one koji nisu pripadnici njegove partije vlada diktatura i progonstvo.

  • Zoran Tomic… rat docekao sa 26 h0godina i zavrsenim zanatom…sljego u Mostar, uvalio se u tudji stan kod Trznice, naglo postao pametan, nakon sto je postao podoban sve skole i fakultete pozavrsavao ” trudom i znanjem ” ,nije ni 50znao da je tako pametan. Jos samo da nauci plivati..gdje bi mu kraj bio. Jao tuge, sminker sam sebe persira.

  • Je li se to javio vrli HDZ omladinac, dovoljno hrvatski narod mrška tvoja izdajnička stranka pola nas se raselilo a kultura u HDZ je itekako poznata podrignu od sve snage kada pojedu, vjeruju neće im se primiti ako tako ne urade, čeprkanje nosa i lijevom i desnom naizmjenice tko bolje veći mu je položaj u stranci.

  • Gdje vlada HDZ i što je obranio HVO tu vlada prosperitet, otvaraju se firme, grade se vile kuće od 300 kvadrata, više automobila nego ljudi, ostalo čeka rješenje BiH

  • covic.kadje izgubijo na izborima za clana presjednistva bih.iz reda hrvatatskog.naroda.odma.digo kuku i motiku brze mjenjat izborni zakon bih.covicu nemorese mjenjat izborni zakon.bih.onje.u skladu dejtonskog mirovnog sporazuma akose promjeni izborni zakon ponistavase.dejtonski miirovni.sporazum.covicu smanji ton.precerosi.doobijosi iza usi.u briselu od borelija.tisi covicu najvisi problem nesamo kod hrvata bih vec svimasi posto problem.imas veze sa rusima tosisve sklepo preko dodika i vucica milanovica tuje onaj cvikeras.plenkovic

  • Sve su to zvijeri svjetske klase, a pogotovo bošnjački predstavnici.. Nikada generalizirati, ali većina bošnjaka ima urođenu manu laži i obmane…. a ti gore “mostar” ne lupetaj, samo gledate bošnjačke diktatorske oprane medije, pa imate takvo zatuccano razmišljanje… Izmjena izbornog zakona bi malo približila Dayton, a nikako poništava,.. Šta reče liče…..

  • …a jeste li čulida je ona gospođa Einhorst šutnula iz dvorane Sejdu Komšića? Vidio sam kako mu je otekao šupak kad ga je udaljila sa satanka. Eno ga, napio se kao krme nekakve rakijetine.

  • Svi vide šta se radi Hrvatima. Samo je pitanje hoće li pravda pobijediti ili će svaki Mujo pretvarati se da je Hrvat kao i Komšić što je Hrvat koji mrzi sve hrvatsko, najradije bi da Hrvatska nestane ali ćeš prije nestati ti Sejdo. Čoviću samo ih lagano prži na vatri.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.