Čović nakon sastanka s ministrima iz RH: U idućoj godini imat ćemo izmjene Izbornog zakona – Jabuka.tv

Čović nakon sastanka s ministrima iz RH: U idućoj godini imat ćemo izmjene Izbornog zakona

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je sastanak predsjednika ove stranke Dragana Čovića, dopredsjednice HDZ-a BiH Darijane Filipović i predsjednika GO HDZ BiH Slavena Zeljke s ministrima u Vladi RH, Natašom Tramišak, ministricom regionalnog razvoja i EU fondova te ministrom vanjskih i europskih poslova, Gordanom Grlić Radmanom.

Sastanku je putem videolinka sudjelovao i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za predstojeće lokalne izbore u Mostaru, dr. Mario Kordić. Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema, osobito lokalnog karaktera koje se odnose na grad Mostar i ubrzanju njegovog razvoja u europskom kontekstu. Oboje ministara predstavljaju ključne resore kada su u pitanju direktna komunikacija i suradnja s institucijama EU, navodi se u prioćenju HDZ-a BiH.

Na početku sastanka Darijana Filipović izdvojila je važnost održavanja mostarskih izbora i ulogu HDZ-a BiH da kroz politički dogovor napravi ogroman politički iskorak, a istu dinamiku i pozitivne procese prense na veće razine kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koji će ispraviti ključne zapreke i omogućiti konstitutivnost sva tri naroda u punom kapacitetu.

I ministrica Tramišak i ministar Grlić Radman izdvojili su važnost konačnog održavanja izbora u Mostaru te uključivanja grada Mostara u europske tijekove i njegovoj integraciji. Infrastrukturni projekti, razvoj lokalne zajednice i podizanje kvalitete i standarda života mogu izravno biti financirani iz EU fondova. Upravo institucije RH, uz dosadašnje iskustvo, mogu biti poveznica koje će olakšati i gradu Mostaru da se pozicionira u europskim okvirima, poput hrvatskih gradova kao što je Split, Dubrovnik, Osijek i mnogi drugi.

U izjavi za medije Čović je izrazio dobrodošlicu i zahvalio se izaslanstvu Vlade RH što na ovakav način imaju priliku razgovarati o svim temama koje mogu direktno doprinijeti ovoj sredini.

Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem ustava na tragu prelaska iz daytonske u europsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvalitete u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovici iduće godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će jamčiti legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, najavio je Čović.

Ministrica Tramišak istaknula je da je jedan ovakav radni i operativni sastanak izvrsna prilika da se na višoj razini razgovara o ključnim temama.

Šaljemo jasnu podršku institucija RH i Hrvatske demokratske zajednice iz Republike Hrvatske. Danas su veliki izazovi hrvatskog naroda i tu smo jedinstveni, a s druge strane i poboljšanju kvalitete i života konkretno ovdje u gradu Mostaru.

Prekogranična suradnja i mogućnosti koje daju institucije EU su iznimno bitne i za BiH i za ovaj grad, i u tome pogledu Vlada RH će biti na raspolaganju u svakome trenutku. Razvoj ovog grada i ostvarenja njeogovog punog kapaciteta kojeg nedvojbeno ima, uživat će našu punu potporu, kao i novo gradsko vijeće i budući gradonačelnik.

Zahvaljujem Draganu Čoviću na pozivu, naši česti dolasci dovoljno govore o zainteresiranosti i ispunjavanju ustavne obveze prema našem narodu u BiH i njima bitnim temama. Stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine na svim razinama jedan je od naših ključnih prioriteta. Nakon izbora u Mostaru, očekujemo punu implementaciju Sporazuma iz Mostara koji su potpisali predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda kojim se konačno riješava pitanje Izbornog zakona BiH i pune jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH, izdvojio je ministar MVEP-a RH Grlić Radman.

Podizanje kvalitete života i sigurnosti našeg grada okosnica je našeg programa, a upravo današnje teme mogu direktno doprinijeti ostvarenju toga cilja. Konferencija i predstavljanje EU fondova koja slijedi poslužit će kao iskustvo i direktna konekcija s ciljem stvaranje funkcionalne gradske uprave i iskoristiti sva iskustva Vlade RH, zaključio je predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar, Slaven Zeljko.

Prezentacija o EU fondovima

Nakon sastanka Čovića i izaslanstva GO HDZ BiH Mostar s ministrima u Vladi RH uslijedio operativni dio današnjeg sastanka na temu EU fondova i programa prekogranične suradnje pripremljenog ispred Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove RH.

Današnje predstavljanje ove iznimno važne teme poslužilo je za bolje upoznavanje sa svim temama od ključnog značaja za programe lokalnih zajednica te mogućnosti financiranja i sufinanciranja kapitalnih projekata.

Na radnoj konferenciji “Predstavljanje mogućnosti unutar EU fondova” stručni tim Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Republike Hrvatske koje iza sebe ima niz uspješnih aktivnosti predočilo je sve korake koje jedna lokalna zajednica mora ispuniti prema institucijama EU te na koju vrstu projekata kao općina/grad mogu aplicirati i uspješno djelovati.

Mnogobrojni hrvatski gradovi svoju infrastrukturu, prometnice, urbanizaciju, kulturne sadržaje podignuli su upravo preko ovakvih aktivnosti koje i gradu Mostaru mogu doprinijeti da dugoročno dođe na razinu jednog od narazvijenijih europskih gradova, navedeno je u priopćenju.

Grlić Radman u Mostaru: Potpora funkcionalnoj BiH te projektima Hrvata i Crkve

(www.jabuka.tv)


27 komentara

 • Ovaj je nato inkluzivistički vanjski diplomata adeze kamarile (nacionalno sigurnistički sjednično koordinirane sa zoriletom, autohtonim predstojnikom sve-hrvatskih suverenističkih stremljenja 21. stoljeća) obećava zaista mnogo kada je riječ o susjednim, istočno prijateljskim državama, sa svim državotvorno demokratskim elementima uključivo.
  Jer, kako to uostalom poručuju i sakralni zapisi, od davnina, protkani svim onim  identitetskim i kulturnim htjenjima – “ne živi čovjek samo o kruhu (i javnom poduzeću), već i od svake one  konstitutivne mogućnosti pristupanja EU fondovima jedne harmonične cjeline u smislu dakle svake one prekogranične suradnje ostvarene kroz izrazito domoljubnu i domovinsku ustavornu skrb kao dakle neumitna pokazatelja svakog suverenističkog, matično kohezijskog i koherentnog nastojanja, kao i o svakoj onoj riječi koja nasušno izlazi po svima prečasnim i uzoritim velikodostojnicima, kako u formaciji dok zasjedaju, tako i kad stoje.”

 • Pričaš stalno o EU, a nikad se ni skim ozbiljnim iz te EU sastao nisi osim s ovim lopinama iz Hrvatske. Ti bi u EU davno u zatvoru završio.

 • I onda kazemo..korona!Na osnovu ovoga..je mala maca!Ali,evo sad ..iskreno..pa kako im vise ne dopizdi lagati..?Narod hebi sebi mater..jer gleda kako ce prezivjeti..a oni bijesni i lupaju ko mars po diviziji!Kad imaju koji izbori?Cini li se vama.. da su “malkice”uranili?Ove price su voooma poznate..ali bar pola god prije izbora?!P.S.sem ako se ne odnose za izbore za Mo?

 • samo pokvarenima nije cilj da priznaju…… da je Bošnjacima u BiH stvarno cilj da u BiH bude manje kostutivnih Naroda a nikako da u BiH ima više Entiteta da bi svi kostutivni Narodi bili komotni.

 • Ma ko te vise doživljava osim tvojih uhljeba koji kad te vide svršavaju oooooooo dragi i mili predsjednice..
  nit je komsic moj predsjednik a nit si ti.. dosta je vise pljačke od strane hdza..

 • Prije deset godina je govorio bit će “treći” i marodko mutav na izbore….
  Sada je u igri izborni zakon….narod je,bezbeli, i dalje mutav

 • Iduće godine tv kanal, iduće godine treći, iduće godine izborni zakon,iduće godine ……skini joj gaće, rekla je daće:
  dragan čović – Linđo

 • Sve u raspadu, a Čović samo priča o izbornom zakonu. Jada i čemera, nemamo nikakve budućnosti s ovim jugoslavenskim kadrovima.

 • Da ste išta našli Čoviću kao grijeh sigurno bi već bio u zatvoru i ne bi se vozao po Sarajevu. Kuš partizančine, K NOZI…Ne možete nas zaustaviti. Do slobode, do raspada Federacije. Ovaj put se nećemo zaustaviti, Spasila vas je Tobi ROBINSON SA TENKOVIMA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.