Čović: Nakon predaje zahtjeva za EU čekamo ”zeleno svjetlo” za NATO

redsjedavajući Predsjedništva BiH Drgan Čović u intervju za današnje bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako je uvjeren da će BiH već u lipnju na summitu u Varšavi dobiti “zeleno svjetlo” za aktiviranje akcijskoga plana za članstvo u NATO-u.

– Uskoro očekujem aktivaciju akcijskoga plana za članstvo. U smislu preostalih uvjeta intenziviran je proces uknjižbe vojne imovine, kao obveze još iz 2010. U procesu knjiženja, u raznim postupcima uglavnom vezanim uz imovinsko-pravna pitanja, nalazi se još značajan broj lokacija za koje se očekuje pozitivan rezultat. Naša opredijeljenost je jasna, bez obzira na sve poteškoće i izazove vezane uz provedbu ovog ključnog uvjeta. Uvjeren sam kako ćemo već u lipnju na summitu u Varšavi dobiti “zeleno svjetlo” za aktiviranje akcijskog plana za članstvo – kazao je Čović.

Po njegovim riječima, članstvo BiH u NATO-u zasigurno bi, uz opću sigurnost, unaprijedilo obrambene kapaciteti BiH i sposobnost Oružanih snaga, kako u vojnom tako i u civilnom smislu, te spremnost za djelovanje u okviru međunarodnih mirovnih misija.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je kazao kako se može reći da je postignut konsenzus o promjenama određenih stvari koje su manje političke, a više pravne i tehničke naravi.

– Međutim, kazao bih da smo blizu i političkih rješenja, iako ona u ovom trenutku još uvijek nisu do kraja precizirana. Pozitivno je što je ova problematika vrlo ozbiljno shvaćena i postoji svijest o nužnosti postizanja dogovora. Ključni politički akteri koji mogu iznijeti ove promjene su jasno opredijeljeni za rješavanje tih pitanja. To je dovelo do kontinuiranoga dijaloga koji danas vodimo s političkim partnerima, prvenstveno s SDA. Uvjeren sam da će taj dijalog vrlo brzo uroditi konkretnim rješenjima i kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i konstituiranje Doma naroda Parlamenta BiH u smislu zaštite načela legitimiteta i provedbe odluke ‘Sejdić-Finci’ te kada je u pitanju grad Mostar u kojem moramo stvoriti uvjete za održavanje lokalnih izbora na način koji neće biti diskriminirajući, a sukladno odluci Ustavnog suda – ustvrdio je.

Očekuje kako ćemo konačan politički dogovor u ovim pitanjima postići najkasnije do 15. veljače kada predajemo zahtjev.

– Na taj način ćemo dodatno pojačati svoju vjerodostojnost, a zahtjev za članstvo će još više dobiti na težini, što će doći do izražaja kada se on bude vrednovao od EU. Svaki unutarnji dogovor je uspjeh za sve nas u BiH. Vjerujem da ćemo kroz politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona Europi vrlo skoro poslati još jednu snažnu poruku, a to je kako smo sposobni samostalno rješavati probleme i da BiH može funkcionirati kao ozbiljna država koja zavređuje mjesto u velikoj EU obitelji – istaknuo je.

Na pitanje kada bi se moglo početi ozbiljnije razgovarati o preustroju Federacije BiH, Čović je kazao:

– Ako zadržimo fokus na tom planu i postignemo vidljive rezultate u okviru onoga što je predviđeno Reformskom agendom, onda bi se već u 2017. mogli ozbiljnije baviti i pitanjem preustroja FBiH. On je potreban radi veće funkcionalnosti, boljeg sustava upravljanja, ali i zaštite specifičnog karaktera kao složenog entiteta koji ima zadaću osigurati ravnopravnost svojih naroda i svih nacionalno neopredijeljenih građana. Govorimo o veoma ozbiljnim i složenim procesima kojima treba pozorno i planski pristupiti. U prvoj fazi trebamo ići s rješenjima koja će biti uspješna priprema za ozbiljnije zahvate. O svemu treba otvoreno i kontinuirano razgovarati.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naglašava kako je izborni zakon, kakav je trenutačno na snazi, neodrživ u svakome pogledu. U raskoraku je s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima, presudom ‘Sejdić-Finci’, ali i temeljnim propozicijama bh. Ustava.

– Aktualni Izborni zakon bh. narode dovodi u krajnje neravnopravan položaj i ne štiti njihov politički subjektivitet na isti način. Njegove odredbe su diskriminirajuće, ne samo po pripadnike “ostalih” već i po pripadnike konstitutivnih naroda. Tu su Hrvati u daleko najlošijem položaju jer nemaju mogućnost suverenog izbora svog člana Predsjedništva, kao uostalom i gotovo trećine izaslanika u hrvatskom klubu Doma naroda FBiH, koje delegiraju županije s bošnjačkom većinom. U oba slučaja moguće su manipulacije i inženjerinzi koji će onemogućiti izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda i njihovo sudjelovanje u vlasti. To je nešto što se mora promijeniti ako želimo vladavinu prava utemeljenu na dosljednoj primjeni ustavnog načela konstitutivnosti naroda – naglasio je.

Odgovarajući na pitanje kako izbjeći izborne inženjeringe i kako se Hrvati mogu zaštiti od manipulacija kave smo do sada viđali, Čović je rekao:

– Prema načelima zastupničke demokracije, ako isključite predstavnike jednog naroda, to je kao da ste isključili cijeli taj narod. Mislim da nitko razuman ne želi ostaviti mogućnost neke buduće platforme ili tzv. alijanse za promjene koja će poniziti Hrvate i gurnuti ih na periferiju zbivanja, a da ih se ne pita o bilo čemu i time dovesti u pitanje postojanja BiH. Bez Hrvata kao ravnopravnog naroda BiH ne postoji kao takva i bojim se da neki to još uvijek ne razumiju i dalje se nadaju sličnim scenarijima, polažući nade u neki budući izborni inženjering i u “curenje“ Hrvata. Takvi špekulanti zasigurno ne misle dobro BiH. Zbog toga im poručujem kako je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatima u BiH prošlost. Hrvati su povijesna, ustavna, zakonska i društvena činjenica u ovoj zemlji, tako će i ostati. Nikada više nećemo biti zaobilazan čimbenik u vlastitoj zemlji, a da energično radimo i da ćemo nastaviti raditi na izgradnji njene europske budućnosti, to vam jamčim – dodao je.

Govoreći o trećem entitetu, Čović je kazao kako on jeste jedno od mogućih rješenja koje bi zadovoljilo u smislu uspostave simetrije i značajnog pojeftinjenja troškova administracije u BiH, a Hrvatima bi pružio osjećaj ravnopravnosti, sigurnosti i pouzdanja da će u društveno-političkoj praksi moći zaštititi svoju konstitutivnost.

– No, ako netko drugi misli da ima kvalitetnije rješenje, spremni smo razgovarati i o tome. To je preznačajno pitanje za hrvatski narod i za BiH. Svi moraju razumjeti da ovakva BiH ne može funkcionirati i da se moraju napraviti neke preinake. Moj osobni stav je Europska BiH u kojoj će tri naroda apsolutno biti ustavno jednakopravni, što se može ostvariti na mnogo različitih načina, sada je samo pitanje kako naći kompromis. Na koncu HDZ BiH se ne zalaže za konstitutivnost Hrvata na račun konstitutivnosti Srba i Bošnjaka, već za ono rješenje koje može osigurati jednakopravnost i bošnjačkog i hrvatskog i srpskog naroda u BiH – naglasio je.

Na pitanje novinara o bošnjačkoj pomirbi SDA – SBB koju mnogi nazivaju povijesnom i je li ona bila ključna za stabilizaciju odnosa u BiH, Čović je kazao kako zasigurno jeste jer je SBB stabilan i pouzdan politički partner koji je osnažio političku reprezentativnost vlasti u FBiH, a uskoro i na državnoj razini.

– Smatram kako je političko približavanje i nadilaženje razlika između dvije najveće bošnjačke stranke SDA i SBB od posebnog značenja za ukupne političke prilike u BiH. Čvrst savez legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda jedini je način da provedemo reforme. Stabilnost na bošnjačkoj političkoj sceni je tu od ključnog značenja, a osim gospodina Izetbegovića i gospodina Radončića, ne vidim druge aktere koji mogu na taj način djelovati. Uvjeren sam kako sve nas zanimaju isključivo reforme, gospodarske, socijalne i političke… – ustvrdio je.

Kada je u pitanju novi sastanak Brdo-Brijuni procesa koji bi trebao biti organiziran u BiH, Čović je kazao kako je na sastanku lidera zemalja Brdo-Brijuni procesa (Slovenija, RH, BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija) održanom u lipnju prošle godine u Budvi zaključeno kako će se sljedeći sastanak održati u BiH.

– U međuvremenu smo 25. studenoga u Zagrebu imali važan susret na kojem su, uz lidera zemalja Brdo procesa, sudjelovali i Donald Tusk i Joe Biden. Tada je vrlo jasno potvrđena posvećenost EU i SAD-a očuvanju stabilnosti i prosperiteta regije, mahom kroz obnovljeni pristup EU koji zasebno vrednuje napredak svake zemlje, ali i kroz prizmu regionalne suradnje i odnosa. Naglasak sastanka bio je na jačanju stabilnosti, izgradnji povjerenja i dovršetku procesa pomirenja u JI Europi. Na proljeće planiramo organizirati novi sastanak u BiH, na kojem će regionalni lideri zajednički razmotriti sva relevantna kretanja u regiji – zaključio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Fena)


10 komentara

  • SIMBOLIČNO “ZELENO SVJETLO”…nakon 4 godine srbovanja sad je red na četiri godine
    BALINLUKA….u svakom pogledu antihrvat!

  • Skuhat će njemu Bakir kašicu ko i Radončiću.ĐŽabe dodvoravanje Sarajevu,to traje jedno vrijeme i puste te niz vodu bez pojasa za spašavanje.Svjedočenje Čauševića o mutnim radnjama sa Čovićem sasvim dovoljno da bude ucjenjen,pod pritiskom i nakraju vjerovatno osumnjičen i procesuiran.Sve ovisi kako slušo Izetbegovića ili mu sljedi put Fahre.Gospoda Čampare čekaju naredbu nalogodavca svoga Bakira.Sve postade privatno u državi BiH-ni.Ovako samo Erdogan u Turskoj hapsi političke neistomišljenike,generale,policiske neposlušnike itd.Erdogan i Bakir su dobri prijetelji i vjerovatno slično razmišljaju i na sličan način vode politiku i manipuliraju narodom.Iza toga se kriju obiteljska carstva i moć i raskoš.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.