Čović na obilježavanju godišnjice zaustavljanja tenkova JNA: Da nije bilo HVO-a, ne bi bilo ni BiH

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice zaustavljanja tenkova JNA na Pologu i Dana branitelja Grada Mostara u subotu su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem te braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je medijima kako ovaj datum, 7. svibnja ima svoju posebnu dimenziju.

To nije samo zaustavljanje tenkova u Pologu. To je bio vrlo jasan odgovor da JNA sa svojim nakanama da podijeli prostore Republike Hrvatske,  od juga do sjevera, u tome neće lako uspjeti i apsolutno je tada najveći dio njih to shvatio, istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, to je bila poruka i RH koliki je značaj povezanosti ovog dijela BiH i RH. Siguran sam, istaknuo je Čović, da svi oni vojni analitičari pa i drugi koji prave analize tih vremena od prije 31 godine razumiju kakve smo poruke tada poslali.

Zbog toga mi je drago da se prisjećamo svih žrtava  Domovinskog rata, svih onih koji su dali  sebe za svoj dom, za svoj narod i za svoju domovinu, kazao je Čović.

Uspjeli smo na jedan poseban način motivirati  i sve one koji su možda i drugačije gledali na bližu povijest hrvatskog naroda u BiH i zbog toga ne treba iznenaditi da već par godina imamo sve institucije RH koje razumiju poziciju hrvatskog naroda u BiH i značaj hrvatskog naroda za očuvanje BiH.

Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane mi danas ne bismo imali BiH, ne bismo mogli tražiti te naše ustavne elemente jednakopravnosti  kao konstitutivnog naroda, tražiti da nas predstavljaju legitimni predstavnici i zbog toga sam siguran da ćemo u tome u konačnici uspjeti, poručio je Čović.

Smatra kako i premijer Hrvatske Andrej Plenković na jedan način i predsjednik RH Zoran Milanović na drugi način čine jedan poseban doprinos, pozitivnu sinergiju da “mi možemo zajedno s predstavnicima međunarodnih institucija tražiti bolje uređenje BiH, federalizaciju BiH,  da osiguramo trajno elemente funkcionalnosti BiH  da ona dobije svoju europsku šansu i budućnost, a da hrvatski narod nikad više ne brine o tome  hoće li im netko drugi birati predstavnike“.

Bez hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i legitimnog kojeg će predstavljati legitimni predstavnici u institucijama vlasti, a isto tako želimo i za bošnjački i srpski narod, nema BiH, nema europske BiH, a mi ćemo učiniti sve da BiH ima svoju europsku budućnost, poručio je Čović.

General Domovinskog rata Ilija Ile Vrljić osvrnuo se na događaje koji su se na današnji dan prije 31 godinu dogodili na Pologu.

Kazao je da kao sudionik tog vremena, danas s ove točke gledišta može reći kako se miješaju različite emocije.

Sretan što si preživio i što danas možeš ovdje nazočiti i prisjećati se, a isto tako miješaju se tužne emocije jer nema onih koji su bili s nama.

To jutro kada su tenkovi krenuli iz Sjevernog logora jasno je da je puk bio uznemiren i ovdje smo se na Balinovcu prvo okupili, a to je organizirao pokojni Tihomir Mišić. Onda prolaskom tenkova prema Širokom Brijegu, narod se u Širokom Brijegu organizirao i na Pologu zaustavio tenkove, prisjetio je Vrljić.

Naveo je kako smatra da kojim slučajem tenkovi nisu zaustavljeni tada bi JNA ostvarila svoj cilj i vjerojatno bi Hrvatska bila prekinuta na dva dijela.

Niti bi danas imali Hrvatsku u ovom obliku, a vjerojatno ni BiH, zaključio je Vrljić, prenosi Fena.

Inače, obilježavanje je započelo jutros biciklističkom turom Put spasa Mostar-Goranci-Bile-Polog. Nakon toga je upriličen mini-maraton Široki Brijeg-Polog, a također su na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Pologu položeni vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u Crkvi rođenja Blažene Djevice Marije na Pologu održana misa za poginule i umrle branitelje iz Domovinskog rata.

7. svibnja: Dan kada su Hercegovci goloruki stali pred tenkove JNA

(www.jabuka.tv)

37 komentara

 • Zaboravio si kazati.Da nije bilo tebe bilo bi Hrvata u bih.
  Gnjido pokvarena kako te nije bilo stid izici pred narod.Obraz kao opanak..
  Sotono ne seri bise da te vise ne gledamo.Bjezi Plenkiju i ne vracaj se.

 • Druže Gago ja bijah taj dan tu a i citav rat na liniji.Gdje si ti bio taj dan ,cijeli rat i ono iskreno.Za koga si navijao,pitam za trebu.

 • Moj muž i 5 braće su bili a vas dvojica što žugate ne vjerujem. Iz svake vaše rečenice vidi se mržnja naspram polaganja vijenaca, održavanja misa za poginule branitelje. Pogađam ali mislim da vas branitelji nisu vidjeli. Žal za Jugoslavijom je još prevelik. Poznajem takve, zamisli oni koji nigdje ne bi bili na ratištu da ih vojna policija nije privodila. Jer oni su čekali mig iz Beograda oni ne podnose nikakvu manifestaciju hrvatsku, njih peče savjest jer nisu bili za Hrvatsku a svi okolo njih to znamo. Oni dobiju osip ksd Thompson pjeva, dobiju žgaravicu kad se spomene hrvatsko pitanje I danas moji susjedi koje poznajem u
  dušu laju čim nešto ovako vide. Pojma nemam gdje je bio Čović ali ove što laju na njega poznajem pa sami zaključite tko su i što su.

  • Ako su ti iz kuće bili branitelji ko što kažeš onda se trebaš sramiti jet se diviš udbašu Draganu. Pojma nemaš gdje je bio Čović na današnji dan 1991? Sjedi i ne pišaj se po istinskim dragovoljcima, i divi se vijencopolagateljima.

  • Nitko se ne pjeni na misu za branitelje i polaganje vijenaca, ali problem je sto su tzv profesionalni polagaci tu umjesto oni koji su zaista zasluzni

 • Uvijek jedni te isti.
  Mogu oni svaki dan paliti svijeće i nositi cvijeće ne smeta im obraz.
  Svi se međuse znamo i svi dobro znamo kakav je ko i gdje je ko bio. Zato nije ni čudo što Bog kažnjava. Nama niko nije kriv sa strane ni Srbi ni Bošnjaci ni međunarodna zajednica. Tražimo krivca a lako ga je naći u svojim redovima. Lakovjeran smo narod koji često i lažima vjeruje. Normalno bi bilo da narod laži kazni.

  • Covic Vas je prodao, a sad kaze takve gnjusne rijeci. Ne cudim se toliko njemu, koliko glupom narodu, da je narod pravi digao bi se i maknuo govno. Al posto nikome ne smeta, i sto svi podrzavaju islamsku bih tako vam i treba.
   Nas Bakir ne prica u prazno, on radi posao, dok covic i plenkovic blebetaju. Hrvati imaju samo Milanovica koji nema nikakve ovlasti. Zato vam predlazem da budete pametni i napustite svoje ognjiste jer ovdje nemate sta trazit.

 • bilo je i prije mržnje među hrvatima, ali ovo što je danas bože sačuvaj, nevolimo se nikako, a mi zaboravljeni branitelji samo polako umiremo…politiko ko te izmisli zlo najveće si….

 • Predsjedniče samo naprijed. Nisu te sigurno izabrali ovi žugatori. Moji susjedi žugatori koji rata nisu vidjeli, ne podnose tebe vole Krmšića, ne podnose HDZ ali im je DF i SDP uzor, ne podnose Thompsona ali vole Malog mrava i Cecu, ne podnose crkvu jer mrze sve što Hrvati vole. Zato samo naprijed kad te takvi ne podnose onda si sigurno na pravoj strani.

  • Čović 20 godina stoji (radi u leru) , niti smrdi niti miriše.
   Herceg Bosnu je prodao Tućko za krajinu, nikakvi pregovori je vratiti neće.

 • Kroz Mostar su pušteni da prođu slobodno.
  Mi širokobriježani smo ih zaustavili, a što se tiče ovog Čovića, ovo je šamaranje svih nas koji smo išli srcem u rat jer znamo ko je i šta je ovaj lik.
  Ovo je sramota

 • Čović dragan ćirilko suga zvali u sokolu na jučerašnji dan. Drža govor radnicima u. Sokolu popejase na stol i kaže doslovce ovako ovi štosu danas zaustavili tenkove ustaše iz hercegovina posušja širokog brijega sviće odgovara pred sudom naše Jugoslavije dok u vukovar u ginu naši vojnici jna ubijani od ustaške ruke vi narode trebate razumit da jugoslavija neće nikada dase raspadne i svi oni koji su protiv će odgovara pred sudom u Beogradu koštosu svi koji su bili protiv tita našega oca koji je stvorio tekovine naroda i narodnosti jugoslavija će živjeti vječno uz uzvik živi ja drug tito i komunistička partija Jugoslavije živi ja beograd eto diva je bija čović kada su tenkovi zaustavljeni i štaje priča na taj dan hebovam on majku pa vidite li DASU uzanj ljudi koji su bili šro bileća jna pakakovam više nije jasno ako ti ćaća nije bija skj ili ti osobno u skj nemeš primirisat blizu kradezeja ludi narode

 • Jure=partizan i kad takav čovjek priča o Čoviću zar vam sve nije jasno. Čoviću samo naprijed, Hrvati su uz tebe a parizanine prohujale s vihorom.

 • Vidi gužve,ne može se proći od branitelja,ovo vam je pokazatelj što narod misli o vama,poredali se u špalir ovi lopovi i izrodi,samo došao onaj špijun iz MUP-a ,prislonio se sastane.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.