Čović: Izetbegović je zloupotrijebio instituciju Predsjedništva i vjerske osjećaje građana

Iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH reagirali su na navode da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom.

Reagiranje hrvatskog člana Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

Zbog nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i ostalim iznesenim neistinitim tvrdnjama, želimo poslati svoj demanti na objavljene tekstove. U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije.

U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti kaotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, kako bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH.

Stoga postavljamo pitanje zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada triju članova Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom.

Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontraverze o ovom iznimno važnom pitanju.

Informacija o navodnom odbacivanju Ugovora s Islamskom zajednicom je objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u tijeku, što je presedan koji ukazuje na zlouporabu državnih institucija i medija u cjelini. Pozivamo nadležna tijela da se provede žurna istraga o tome tko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH.

Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva BiH iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njezinim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom su apsolutno netočni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

Sporazum s Islamskom zajednicom će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna suradnja i otvorenost sva tri član Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika. Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivnja prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Bravo naš dobrocinitelji koju ti vjeru imaš žalosno što v redas druge radi svojih greha tebe samo ševo ljigavac ispoviditi jer je isti kao ti samo ostavi druge nacionalnost

  • Aj vise jebi`te mater i ti i on i onaj bakir kako li se vec zove. Samo se vatate tko je sto rekao. Dosadili ste i Bogu i coviku. Treba vas svu trojicu spremit na otok pa se raspravljajte.

  • udbasu marvo jedna sa srbima se ljubis ,devris,svercas,trgujes i bogatis se na pricipu jugoslovenstva.srbi u sred beograda gaze hrvatski stjeg a tebi najbolji prijatelj mile dodik.Mislis li da ce ti cuvat vjecno leda i namjestat sudce vsv da te izbjegavaju optuznice,srami se bit ces kaznjenj.

  • Brini se o hrvatima kad te napadne bakir ko će te braniti jer si sve z atro put vani z atro si u onom sistemu a sada još više đubre jedno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.