Čović: “Imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju”

Dragan Čović kazao je da će stranke HNS-a BiH nastupati zajedno u implementaciji izbornih rezultata te da nitko ne može iz vlasti izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, u izjavi za medije ponovio je kako u ovom trenutku, s obzirom na to da nije provedena odluka Ustavnoga suda BiH kojom se osporavaju pojedine odredbe Izbornoga zakona BiH, ne postoje preduvjeti da se izborni rezultati provedu.

Prema njegovim riječima, od Središnjega izbornog povjerenstva ne očekuje previše jer, kako je rekao, odluku Ustavnoga suda može provesti samo zakonodavac, a to je državni parlament.

Jedino je Parlamentarna skupština BiH nadležna za promjene Izbornoga zakona. Naše je nastojanje da pripremimo kvalitetan Izborni zakon u kojem bi bio ugrađen minimum onoga što je definirano u odluci Ustavnoga suda i da s partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga tko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje naroda, kazao je Čović.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici imenovan stručni tim HNS-a koji će pripremiti potrebne dokumente vezane za izmjene Izbornoga zakona.

Na pitanje da prokomentira pregovore o formiranju vladajuće većine, prije svega u Federaciji BiH, i je li moguće da HDZ BiH i stranke HNS-a ne budu dio vlasti u sljedeće četiri godine, Čović je odgovorio kako takav scenarij nije moguć, s obzirom na dobar izborni rezultat hrvatskih političkih stranaka.

Nismo naivni. Ako netko želi odabrati hrvatskog člana Predsjedništva, hvala Bogu da će pokušati nešto slično raditi i dalje. Ali, uvjeren sam da mi imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju i da ne ovisimo o bilo kome, kazao je Čović.

Najavio je kako će se u sljedećih sedam dana stranke HNS-a obaviti međusobne, bilateralne razgovore, a da će se sljedeća sjednica Predsjedništva HNS-a održati 17. prosinca.

Na toj sjednici trebalo bi se formalizirati sve ono što je do sada dogovoreno unutar HNS-a vezano za provedbu izbornih rezultata, zaključio je Čović, prenosi Fena.

Datum 8. zasjedanja izbornoga Sabora HNS-a

Predsjedništvo HNS-a danas je definiralo i datum održavanja 8. zasjedanja izbornoga Sabora HNS-a, koji će se održati 26. siječnja 2019. godine u Mostaru, te je imenovan Odbor za pripremu svih dokumenata zasjedanja Sabora.

Također, na sjednici je dogovoren i ciklus razgovora svih političkih stranaka članica HNS-a oko suradnje i priprema Sabora.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.