Čović i Izetbegović pregovarali u Sarajevu: Treba nam treći partner – Jabuka.tv

Čović i Izetbegović pregovarali u Sarajevu: Treba nam treći partner

Do kraja ožujka bit će formirana radna grupa, tako da, u roku mjesec dana, treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije BiH.

To je na početku obraćanja novinarima kazao Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) nakon današnjeg sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na sastanku održanom u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Radiosarajevo.ba.

Do travnja trebamo završiti model na implementaciji svih presuda Europskog suda za ljudska prava, dodao je Izetbegović.

On je komentirao i raniju izjavu “da su Hrvati manjina u BiH”.

Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Rekao sam da se događa to da u predstavničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom, kazao je Izetbegović.

On je dodao da će treća grupa raditi na ubrzavanju Europskog puta BiH.

Taj tim će raditi intenzivno i oni to trebaju uraditi za nekoliko mjeseci. Ujedno i ključnih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, podvukao je Izetbegović.

Čović je nakon toga govorio o svim tehničkim pitanjima SDA – HDZ. I on je govorio o tri grupe. Podvukao da BiH želi kandidatski status u srpnju 2021. godine.

Sva tri plana je kraj šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti da predamo članstvo. To bi nam olakšalo i priču o cjepivima. Gajim optimizam i već idećeg tjednama ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je u pitanju BiH, kazao je Čović.

Razgovori delegacija HDZ-a i SDA o usvajanju europskog Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije počeli su danas u Sarajevu, naveo je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je prije obraćanja novinarima objavio na svom Twitter profilu da BiH želi kandidatski status u srpnju.

Čović je dodao i da je ovaj sastanak poslužio da idućeg tjedna imaju sastanak u vezi s Vladom Federacije. Naglasio je da će na stolu biti sva otvorena pitanja.

Uz Čovića, sastanku su nazočili visoki fdužnosnici HDZ-a Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok su se u delegaciji SDA, osim predsjednika Bakira Izetbegovića, još nalazili Šefik Džaferović i Alma Čolo.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.