Čović: Hrvati će pokrenuti korake za teritorijalni preustroj BiH

Odluku o raspisivanju izbora u BiH predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio je u srijedu izravnom prijetnjom miru i stabilnosti ove zemlje zbog najave bošnjačkih stranaka da će izbaciti Hrvate iz vlasti nakon jesenskih izbora te su najavili poduzimanje koraka za teritorijalni preustroj zemlje.

Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine, navodi se u Čovićevu pismu upućenom zapadnim diplomatima i javnosti.

SIP BiH u srijedu je raspisao Opće izbore za 2. listopada unatoč tome što su izbrisane odredbe o načinu biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića (HNS BiH) u ljeto 2017. izbrisao odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH i zatražio od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s preglasavanjem Hrvata.

Predsjednik HNS-a BiH navodi kako su Hrvati izgubili paritet u vlasti i jednakopravnost u biranju i odlučivanju koji im je zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom.

U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno Predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, dok bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata iako je Ustavni sud BiH upravo obrisao odredbe u Izbornome zakonu koje definiraju tu proceduru. Čović tvrdi kako se na taj način nastoji stvoriti bošnjačka državica.

SIP odbija prigovore zbog raspisivanja izbora

Hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države, napisao je Čović.

Upozorio je da bi višestruko bilo opasno da Hrvate organizirano preglasaju bošnjačke stranke na sljedećim izborima u listopadu ove godine.

Po navodima čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića, hrvatska strana spremna je za žurni nastavak razgovora s bošnjačkom stranom upozoravajući da će u suprotnom započeti s realizacijom inicijative o teritorijalnom preustroju zemlje kako bi ovaj narod bio jednakopravan.

S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH, navodi se u Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

Opći izbori u BiH raspisani za 2. listopada

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

57 komentara

 • Prdi Mare..prdi Mare eto ti svatova..prdi bolje.prdi bolje eto ih uz polje!MeRe..meRe preustroj..samo pusku podaj svim clanovima KRADEZEA..neka vam med.sestre budu vase ljubavnice..salteruse..pihkodavalice..Ima vas hvala dragom Bogi..a nas sirotinju..i zaboravljene branitelje ..OSTAVITE NA MIRU!🙏🙏🙏🙏Sto ces ti biti nakon izbora..jer ce balidzani opet nama Hrvatima izabrati..PREŚDNIKA!

 • Ma, da imaš imalo karaktera danas si već trebao podnijeti ostavku u Stranci, 8 na svim drugim funkcijama.
  Ništa od onoga što si obećavao hrvatima u BiH nisi ostvario i točka.
  Sad počimaš novu igru na novom projektu obmanjivanja napaćenog Naroda, kako bi, oped, sa svojim Oligarsima, prigrabio preostali dio vlasti u svrhu nastavka šišanja tog Naroda. Kakav preustroj, kakvi li bakrači, to su priče za malu djecu, ne prolazi vam više šupljaci. Plenković i Jesenjin ništa nisu uradili za nas, oni su samo pričali, a u dosluhu sa Briselom i Vošingtonom, ništa i nisu planirali učiniti. Mi smo naše pravo POTROŠILI za cjelovitost RH!!!!!

 • Zasto potpisaste dozvoliste Reviziju Revizije pa opet Reviziju Trecu sranmu da su branitelji izgubili i ono malo prava sto su imali a muslimani svoje zastitise i povecase broj na stetu Hrvata to vas nebriga .

 • Hahah pa druže covicu šta mislis da će netko ginuti za tvoje ideale? Raselio si nam sve Hrvate sto u BiH. Ti si hrvatski kancer

  • Maligni kancer.On nema muda ni za sta.Boli ga ona stvar za Hrvate.Pitam se koje ce sada lazno obecanje lansirati.HDZ moze na izbore , ali ni njihova familija nece glasati za njega.Stide ga se.
   Boze cije mi grijehe ispastamo???

 • Zar nije bilo da neće biti izbora, a ako ih slučajno bude da će ih Hrvati bojkotirati? A isti Hrvati u par Komsicevih mandata nisu uspjeli organizirati pošten prosvjed. O čemu pričamo?!

 • Koji hrvati će to pokrenuti??
  Čović sve što radi je borba i nastojanje da i dalje bude prvi među hrvatima i tako štiti sebe i mafiju oko sebe.
  Od tuda i ova lupanja o teritorijalnim preustrojima i sl. Imao je on i ranije ovakvih i sličnih izjava, naravno, uvjek pred izbore,za koje je hovorio da se neće dogoditi ovakvi.
  Hoće.
  Samo mi se nekako čini da bi narod mogao na glasovanju okrenuti guzicu HDZ i Čoviću. Jednostavno je postao: disadan, težak, predvidljiv i što bi narod kazao potrošen

 • Komunjaro Čoviću više ste ti i tvoja partijaa HDZ nanijeli narodu nego velikosrpska i velikobošnjačka agresija zanimljivo i sa jednimai sa drugima ste u koaliciji. U svoju partiju okupili ste najveći ološ, bandu bez karaktera, koja je jedino htijelašto više prigrabiti na račun Hrvatskog naroda. Vaša partija koju su osnovali i pokrenuli najveći udbaši upisana će biti velikim slovom u povjesti kao Izdajnici i manipulatori koji su svoj narod doveli do nestanka samo da bi sjedili u udobnim foteljama, drugo ništa niste bili ni sposobni osim da se uvlačite u guzicu dragom vođi i proždirete na hektolitre vina i mrsa i time se hvalite, uništavate tuđe obitelji svoijm nemoralom i sa time se hvalite. Sramota je što je dio svećenstva podupirao vašu partiju i blagosljivao vaš nered, zanimljivo isti su bili suradnici udbe ili njihova braća i očevi. Druže Čoviću tebi je preustroj samo onda u glavi kada bi mogli izgubiti lopovske pozicije. Zbog tebe i tvoje partije mnoge Hrvatske obitelji trpe i pate. Neka nam Bog da oslobođenje od tebe i tvoje bande.

 • A moj Čoviću, nemoj molim te ko Boga, ti ništa više pokrećati, mjenjati ni pomagati nama Hrvatima u BiH, samo daj se skloni s trona i tako ćeš nam pomoći. Molim teeeee

 • Odakle ovoliko muslimana komentira. Meni ne pada na pamet komentirati na Klixu ili Neslobodnoj Bosni. Ajte gore sjašite sa hrvatskog portala i ne prodajite nam se za branitelje, čuj branitelj, branitelj zločinačke armije. Pravi branitelj se nikada ne bori protiv prava svog naroda. Imate Slavu Kukića, jurišića i slične vodite ih gore neka jauču sa džamije.

 • Opet finte Covica. Sad bi on mobilizirao hrvatske birače na spiku preustroja Federacije ili BiH. Sa kojim kapacitetom ti to mislis napraviti prevarantu. Salata price i mjenjao spiku iz dana u dan. A cilj je jedan opet sebe i svoje lopove uhljebiti naredne 4 god. Samo se nadamo da ce doci dan kada ce svi politicari, svi lopovi odgovarati za svoja djela, za pokradeno. Kad bi to dozivali onda bi BiH prodisala, bila drugačija. Jer njih 200-500 obitelji nas drzi svojom taocima i zavadaju narode. Oni su milijarderi, milioneri a penzioneri, umirovljenici, radnici, branitelji su na rubu gladi. Covic, Bakir, Dodik, Komsic i svi njima slicni su isti u 5 dg. Gledaju sebe i svoj interes. Kriminal cvate.

 • Joj kako će jednog dana svi mu okrenuti ledja kad, uvlačenje dok imaju koristi od njega, čim ode u mirovinu popljuvat će ga momentalno. Radije bit nitko i ništa, nego ovakva bijeda

 • Nestala korona nestalo poskupljenje sad cemo o izbornom zakonu kuhat a gorivo ubrzo ide do 4km ali kad ima ovaca samo sisaj

 • Čović.jebote milanović.i cvikeraš.plenkaroš pripazi šta radiš sam sebi natičeš vješala uvijek.mjenjaš neka pravila koja tebi odgovaraju.kako.ona priča ide čuvajte republiku.srpsku.čoviću neš ono dobit šta tražiš tisi.rušiteij dejtonskog sporazuma.najebaćeš.doćeš na sud jednog dana.imaš.više Suski parnica.od alkaponea.desu hercegovački giganti.nemai.svesi sjebo u mrtvu tačku

 • Spusti cijene hrane,obolio će narod što je osta uz tebe,za 5 god ovdje neće bit nikog,narod ode u svit ili na nebo!!!Misli više jadan bio!!!

 • Nisam ljubitelj Čovića , ali mislim da ovaj put se moramo ujediniti, nositi će se opet puška
  Zato treba sve ujediniti
  Prvo neka se aktiviraju svi djelatnici ephzhb, eroneta, autocesta, cesta, agencija, branitelji sa mirovinom i njihova djeca, svi su u formi jer imaju vremena za treninge… Onda ide mladež HDZ-a i članovi, djelatnici zdrav.ustanova
  Evo sam vam nabrojao 20.000
  Ne pada mi na pamet ići ratovati dalje od kilometra od kuće
  Jednom sam ratovao Mostar, podveležje , vrda, Doljani …pa kad sam došao u bolnicu nakon 7 godina od toga prozvaše me medicinski djelatnici škutorom i lopovom. Nisam imali kad ni ukrasti linija, eventualno prespavamo na fakultetu i kući. Nitko iz moje postrojbe nije šnitu kruha uzeo

  Ozbiljno je vrijeme , ako sad Čović popusti hrvatski narod u BiH neće postojati 2030 godine.
  Neka bude proklet svatko tko nam zlo želio, svatko tko nas izdao, svatko svatko svatko

  • Moj prijatelju, koliko ih je takvih kao ti !? Imam i ja ćaću kući, nije Škutor, ali prošao je isto što i ti, branio Hrvate u oba dijela rata, i protiv prvih i protiv drugih. Sve što ima od toga je PTSP, izgubljeno radno mjesto, nakon toga 10 godina neuplaćenog radnog staža, raznorazne dijagnoze, i 380 KM penzije za 30 i kusur godina rada. Inače, firmu u kojoj je radio u u kojoj mu nisu redovno isplaćivali plaće i uplaćivali doprinose, drže jedan Posušjak i jedan Gruđanin!
   I znaš koliko mu se fućka i za Hrvate u BiH, i za Muslimansku državu i sve ostalo. On više nema šta izgubiti, sve je izgubio. Što se tiče eventualnog novog rata, samo kaže da on ima putovnicu i da se ne brine! Ne bi više branio ni svoje, a kamoli tuđe!

 • Svoj trojici i vašim kumovima ZETOVIMA rođacima prijateljima i svima koji su sa vama u kontaktu SVE UZET i u ćelovinu s vama, tek onda se narod može nečemu nadat boljem.. ovako Dabogda..

 • Karte na koje će igrati su ” izašle” odigrane….tako da ne vidim čime i kako to misli izvesti??
  Jedino da upregne ive ljude od povjerenja, dir.javnih poduzeća, zavoda i sl.pa da navale istim intezitetom kao na krađu para i koruptivne djelatnosti. To bi možda moglo upaliti.
  Bez njih ništa.

 • Od kad sam sebe uhvatio u laži više ne vjerujem nikome.
  Sve nek ide kako ide po starom izbornom zakonu i nek dođu mladi ljudi koji ne lažu.

 • I mladi ljudi se brzo pokvare. Ako su u nekoj stranci,bilo kojoj,uvjereni su da im pripada sefovsko mjesto. Ne pitaju se jesu li sposobni i koliko rade. Bahati,nadobudni. Čim se bave politikom,upitnog su karaktera

  • Crna kravata,obuci crnu košulju,jer sve sahrani,jadan bio ti i tvoji u stranci svi u crno se obucite ,podijelili i raselili i pobili za šta???

 • HM, odakle toliko crnilo. U nas u Širokom se živi bolje nego u Americi. Ljudi koji hoće raditi fino zarađuju osim onih koji čekaju posao u EP. Prođi kroz grad,nemoj stalno visit po portalima i vidi kolone automobila, novih ili renoviranih kuća, omladine ko na modnoj pisti. Odakle gledaš, sa kojeg pendžera.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.