Opći izbori u BiH raspisani za 2. listopada

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 2. listopada, odlučili su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada, a sredstva za provedbu moraju se osigurati u roku od 15 dana od datuma raspisivanja izbora, izjavio je predsjednik SIP-a Suad Arnautović nakon usvajanja odluke na sjednici tog tijela u Sarajevu.

Za provedbu izbora mora se osigurati oko 11.7 milijuna KM no tu odluku mora donijeti Vijeće ministara BiH a ona je sada neizvjesna jer još nije usvojen državni proračun za 2022. godinu.

Hrvatski član SIP-a bio protiv odluke

Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova SIP-a.

U ovom trenutku ne postoje zakonske odredbe niti preduvjeti za slobodne i demokratske izbore sukladno ustavu, kazao je Rogić na sjednici obrazlažući svoje stajalište. Konstatirao je kako u BiH već godinama traje permanentna izborna kriza.

Rekao je kako je svima jasno da do danas nisu provedene presude Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” koja je praktično stavila izvan snage dio izbornog zakona kojim je definiran način konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Zato se u ovom slučaju nikako ne može raditi o pravnoj praznini i to se ne može riješiti na bilo koji drugi način osim donošenjem novih zakonskih odredbi. Znamo da je Ustavni sud to naložio, no te odredbe do sada nisu donesene i BiH ulazi u situaciju u kojoj nema odredbi o ključnim stavkama popune nekih tijela koja se biraju, kazao je Rogić.

SIP nema zakonske osnove

Njegov je argument protiv izbora bio i taj da SIP nema zakonske osnove svojom odlukom utvrditi način delegiranja zastupnika u federalni Dom naroda kako je to učinio prije četiri godine jer je to bilo samo privremeno rješenje, a ponovno posezanje za takvim modelom bi prema Rogićevu mišljenju prekršilo načelo pravne sigurnosti.

Nisu provedene sudske presude

Članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina ustvrdila je kako je Rogićevo tumačenje pravnih praznina neutemeljeno kao i da za odgodu izbora nema osnova jer je to definirano važećim izbornim zakonom.

Osobno sam razočarana jer kroz dugi niz godina parlament nije proveo presude i to je doista poražavajuće, no to ni na koji način ne može utjecati na obvezu raspisivanja izbora, kazala je Bjelica Prutina.

Član SIP-a Željko Balakar također je kazao kako je razočaran jer do sada nije bilo dogovora o načinu provedbe sudskih presuda, ali je istaknuo kako se odluka donesena u srijedu odnosi na izravne izbore dok je problem na kojega je ukazao Rogić vezan za formiranje tijela koje se bira naknadno i to delegiranjem zastupnika.

Uz odluku o raspisivanju izbora usvojeni su i provedbeni akti poput upute o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti i odluke o zaključivanju središnjeg popisa birača kakav je bio 3. svibnja.

Biraju se tri člana Predsjedništva

Na izborima u listopadu građani BiH imat će priliku izravno birati tri člana Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te parlamenta Federacije BiH kao i zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske te predsjednika i potpredsjednike tog entiteta. Izravno se biraju i zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Naknadno će se neizravno, odnosno delegiranjem izabranih zastupnika iz županijskih skupština utvrditi novi sastav Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji onda biraju zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

U federalnom parlamentu neizravno će se birati i novi predsjednik i dva dopredsjednika entiteta.

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • Poštovani Hrvati Hrvatice!
  Bog nam je podario današnjom odlukom ispoiitizaronog CIK-a u službi muslimanskog fundamentalizma u BIH o raspisivanju izbora u BIH za listopad 2022.godine unatoč tome što nisu izvršene izmjene izbornog zakona,mogućnost da konačno Hrvati u BIH formiraju svoju treću federalnu teritorijalnu jedinicu u kojoj ćemo moći sami birati svoje predstavnike i sami odlučivati o svojoj sudbini. Ovakvu priliku ne smijemo propustiti. One stranke s hrvatskim predznakom koje budu izišle na onakve izbore u listopadu ove godine imaju se smatrati najvećim izdajnicima hrvatskog naroda u BIH i van nje. Stoga braćo Hrvati i Hrvatice u boj za narod svoj. Bog i Hrvati. ZDS!

  • De ne serendaj! Hoćemo li kao Hrvatska, koja se borila za suverenost i neovisnost, da bi, odmah nakon što je to i ostvarila (krvlju nevinih i naivnih domoljuba), uletila u novu Jugoslaviju, pod nazivom Europska unija!?
   Muslimanska tiranija prema Hrvatima u BiH jeste veliki problem, ali nije najveći trenutno!
   Najveći problem trenutno je glad, nezaposlenost, korumpirano sudstvo i policija, kriminal, nekvalitetan obrazovni i zdravstveni sustav, …i još mnogo toga, za što su Hrvatima u BiH isključivi krivci, upravo Hrvati.
   Stoga, da bi riješili problem sa tiranima iz reda drugih naroda, prvo se moramo riješiti “problema” u vlastitim redovima!

  • Treci entitet bi bilo logicano i pravedano rjesenje. Tako se je trebalo odluciti i u Dejtonu, ali nije. To moraju znati zasto je tako, oni koji su dogovor potpisali. Iluzija je da ce Hravti danas bilo sta dobiti vise od ovog sta je trenutno imaju. Vidimo, Bosnjaci ne dozvoljavaju ni izmjenu izbornog zakona, a kamo li treci entitet. Nije valjda da bi Hrvati ratovali za svoj entitet? To je u ovim okolnostima nemoguce. Prije ce biti da ce Hrvati morati ovisiti i dalje od volje Bosnjaka koliko ce im dati politicke samostalnosti i odlucivanja. Bakir otvorene govori “e sad im necemo dati nista”. Fatalisti bi rekli ovo je ” bozija osveta” Hrvatima jer su bili niskreni u 90ima. Surali su sa Muslimanima i slusali Zgreb, misleci da je dovoljno samo biti protiv Srba, a “lakocemo sa Muslimanima”. To se pokazalo ocogledno kao fatalna greska. Ironicari bi kazali “trazili ste donili ste”.

 • Plan B Covicev je izaci na izbore. Jer su ovo presudni izbori za biti ili ne biti hrvat u BiH. Ovo je kljuc opstanka HDZ, Covica i svih onih koji su privilegirani biti u drzavnim poduzecima i upravnim odborima. A to mogu samo oni koje Dragan i uži dio njegovih potrčka odobre. HDZ je stranka sa lešinarima koji nemaju ni karaktera ni rijeci, niti ponosa. Samo osobni interes. Cekamo plan B.

 • Ne izlazim na te izbore dok se god ne promjeni IZ.Ne dajem glas uhljebu koji će kada ga izaberu u bojkot a ne želi bojkot izbora!Trebamo ih opet izabrati da šute!

 • igrale se delije na sred bosanske ledine i zaključiše da je rezultat igre, hdz/sda ..isti samo gledaoci postaše taoci…

 • Ovi sto ne izlaze na izbore, e ti su najbolji … Jer na izbornim mjestima su ljudi stranačka masinerija, koji iza 19.00 h rijese izbore. Zaokružuju koga im šefovi narede. Pokrasti ce i ove izbore tko i svake do sada. SDA i HDZ u Federaciji i SNSD u RS.

 • Hvala ti Bože pa se raspisaše izbori.
  I neka su. Puno mi je drago da mogu izić i zaokružiti koga ja hoću bez ičijeg tutorstva.

 • Aaaa.druga ćiriličara dobro ti omlaćuje sa Hrvatima…. Dogodine tribaš pozvat i Komšića košto si pozvao Dodika na rođendan ” dvorac.. na Radobolji”

 • ZATVOR za grupu kriminalaca i kompletan HDZ. preko 200 milijuna maraka od opljackanih firmi u mostaru i okolini od strane istih.

 • Redovno fakultetski obrazovan na zavodu zapošljavanju čeka posao dok privatni odnosno kupljen i dobiva zapošljenje time što vlada nepotizam a pričamo o zadovoljstvu omladine

 • Vi komentatori pišete samo gluposti jer vam mozak ne radi. Smisao svih borbi Hrvata u BIH od završetka Domovinskog rata do danas je stvaranje treće teritorijalne jedinice Hrvata u BIH u kojoj će Hrvati sami birati svoje predstavnike. To što svi blejite o Čoviću i HDZ nema nikakve sveze jer stvaranjem treće teritorijalne jedinice Hrvata u BIH postoje realni uvjeti da se on i HDZ više ne pitaju nikada. Evo ja prvi nikada nisam i neću zaokružiti njega i HDZ u toj teritorijalnoj jedinici. A što ćete vi učiniti žugatori jadni? Hoćete li opet pisati komentare i žugati a ne činiti ništa niti izlaziti na izbore čime ih ostavljate na vlasti svih ovih godina. . Hoćete li zajedno s obespravljenim braniteljima izići na cestu, pred Vladu ŽZH I sjedište HDZ u Mostaru kako bi ih poslali u ropotarnicu povijesti u toj trećoj teritorijalnoj jedinici ili ćete i tada blejati a opet ne činiti ništa. Izgleda kako vas uopće ne zanima tko vlada samo da je vama dobro. Nekako me podsjećate na Dalmatince koji su u vrijeme Domovinskog rata u Dalmaciji odbili dati vode hrvatskim braniteljima koji su branili Hrvatsku od srpskog agresora. Znate li šta su im govorili:Koji vas je Bog tjerao u rat protiv JNA? Nama je u Jugoslaviji bilo dobro. Izgleda da ste i vi komentatori isti Dalmatinci. Sramite se!

 • Partijaši se nisu mjenjali isti i iste obitelji ostali na vlasti samo ime partije promjenili u HDZ a sve u svemu banda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.