Čović: Do kraja godine je moguće dogovoriti reformu Izbornog zakona

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji sutra preuzima predsjedanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH, najavljuje da će narednih dana pokušati napraviti jednu novu dinamiku s članovima kolegija Doma naroda, Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem, ali i s Miloradom Dodikom.

Cilj toga je stvaranje mogućnosti za uspostavu izvršne, a time i završetak uspostave zakonodavne vlasti na državnoj razini.

Ako bismo uspjeli to uraditi u narednih petnaestak dana, smatram da bi to bio značajan iskorak, jer smo se predugo nadmudrivali i jačali nepovjerenje. Krajnje je vrijeme da okrenemo list i pošaljemo poruku iz Bosne i Hercegovine svima u Europskoj uniji koji danas drugačije gledaju jugoistočnu Europu da i s nama računaju kada ubuduće budu donosili odluke, izjavio je Čović za Fenu.

Osvrnuo i na sutrašnji sastanak izaslanstava HDZ-a i SDA, za koji vjeruje da će pomoći jačanju povjerenja između dvije stranke, ali i hrvatskog i bošnjačkog naroda te donijeti “otvaranje razgovora oko Izbornog zakona i mnogih drugih pitanja koja se tiču funkcioniranja vlasti i agende za naredni period.”

Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koji smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definirao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterije, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima.

Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka, poručio je Čović.

Dodaje da reforma izbornog zakonodavstva i uspostava Vijeća ministara nisu povezani, jer su se, kaže, tri strane još ranije dogovorile oko Vijeća ministara i sada se čeka signal da se krene u taj proces.

Ima nadmudrivanja oko toga što bi tko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese, pa i ono što se postavlja kao uvjet za naš euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO.

To treba uraditi novo Vijeće ministara kada preuzme dužnost. Ima ono dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i oko kojeg mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Vijeće ministara i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavu parlamentarnih povjerenstava, kazao je Čović.

On sutra od Bakira Izetbegovića preuzima osmomjesečno predsjedanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čovića će na toj poziciji, po isteku osam mjeseci, zamijeniti treći član Kolegija, Nikola Špirić.

(Fena)


6 komentara

  • O Boze moj vise i oni i izborni zakon svako drugi dan i vec deset godina o tome. Kako vas vise nije stid..zapravo covic je pametan covik ovce su samo sto njemu daju glasove. Ovo je cisto ispiranje mozga nije ni cudo sto ljudi idu na kave i igraju binga samo da ne misle o ovim glupostima sto doticni iznosi. Ovo vise nije za smijat ovo je za plakat koliko je tuzno. Apsurd. Nek se goni u 3pm on,izetbegovic dodik i komsic. Treba ih sve poskidat s vlasti i rudnike staviti.

  • Covicu dosadan si vise sa tim glupostima. Ti procas jedno bosnjaci totalno drugo. A pricas o nekom dogovoru. Mozete se dogovoriti ali da bude kako su bosnjacke elite zacrtale. Naucili ste oh da im popustate godinama. I sada da oni vrate sto je vec njihovo, nikada… Hoce vratit ce hrvatima nadleznosti i pno sto ih Dejtonom pripada onda kada vi politicari vratite drzavi pokradeno. Znaci,, nikada, …Presmjesno je vise to slusati i zamarato se sa vama. Znamo svi da ce te vi opet popustiti radi fotelja i lagodnog zivota a i imuniteta…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.