Čović: Da nije bilo Herceg Bosne, svijeće bi danas palili nama

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u četvrtak navečer u Mostaru da je krajnje vrijeme da budu riješena unutarnja pitanja u BiH.

“Uvjeren sam da su mnogi razgovori već otvoreni i da je krajnje vrijeme da neke od njih, zbog potrebe euroatlantskih integracija i unutarnje stabilnosti, zajedno riješimo”, rekao je Čović novinarima.
Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS), položio je u Mostaru sa delegacijom HNS vijence na spomenik poginulim pripadnicima HVO i nazočio svečanoj akademiji povodom 25 godina od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

U Mostaru je u organizaciji HNS priređen i veliki vatromet sa brda Hum, a grad je okićen hrvatskim zastavama.

Na pitanje da li u svemu tome ima neke posebne simbolike, Čović je naveo da su godišnjice Herceg-Bosne bile obilježavane i ranije, ali da ove godine treba uzeti u obzir da je riječ o dvadesetpetogodišnjici.

“Što god danas kažete u BiH, a posebno ako to kaže predstavnik hrvatskog naroda, onda se uvijek pitaju ‘Što to sad znači?’. To znači da želimo svoju BiH po mjeri hrvatskog čovjeka i da ćemo biti ravnopravni i graditi bolji život sa svojim susjedima Bošnjacima i Srbima. Sve drugo je pokušaj skretanja s prave teme”, dodao je Čović.

On kaže da Hrvata u BiH ne bi bilo da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Hrvatske Republike Herceg-Bosne HRHB.

“Da HZHB tada nije osnovana, teško da bi mi danas govorili o ovome svemu i možda bi i nama netko palio svijeće. Mi smo ponosni na HZHB i HRHB”, naglasio je Čović.

U Mostaru su se danas sastali i bivši dužnosnici Herceg-Bosne koji su zatražili da budu otvoreni razgovori o preuređenju BiH, te poručili da je Herceg-Bosna trajni zalog i inspiracija za sve hrvatske političare.

Vijence su večeras u Mostaru položili i predstavnici udruženja proisteklih iz rata, predstavnici Oružanih snaga BiH, te predstavnici Vlade Hrvatske.

HZHB formirana je 18. studenog 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. kolovoza 1993. nastala HRHB kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH.

Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda.

(Srna)
12 komentara

  • Čoviću i ostali hrvatski političari i prestavnici u institucijama vlasti,hrvatskom narodu i braniteljima HVO-ne voda je došla do grla,nemoj da nas opet ,,lampate,,i prevarite…Iskreno uz svoj narod do konačne jednakopravnosti u svim segmentima društva.Sad za sada samo ste vi političari jednakopravni jer uživate sve privilegije kao i bošnjački i srpski političari i vama je super.Narod hrvatski,branitelji,časnici HVO-ne su čuli juče tvoje riječi Dragane i sada si ti na potezu sa ostalim hrvatskim predstavnicima da nam to sprovedete u djelo.Narod vam je ukazao povjerenje na izborima i nemoj te opet da nas slažete i da se vadite na druge.Bakir,Nikšić,Reuf,Dodik,Govedarica,Bosić nas ne zanimaju što misle o nama,oni neka misle o svome narodu i bore se za svoj narod a vi za nas hrvate u BiH-ni Čoviću.Dosta više podaničke politike prema Sarajevu i Banja Luci. Konstruktivna politika,dogovora i dijaloga da,podanička i ucjenjivačka više ne…

  • Pogledajte prve riječi..uvjek isto..
    “Uvjeren sam..” Eto ti si non- stop uvjeren u ovo uvjeren u ono ali de bola reci kad ćemo mi na zelenu granu..blaa blaa on uvjeren.Otkad si ti uvjeren a to je ima 20 godina nas nestade ovdje.

  • Na njega lajete a ne lajete na tajkune koji su upropastili tvornice poduzeca i ostalo. Hrvati u bih i hr probudite se. Oce valjda kada su osudi hdz kao kriminalnu organizaciju a to i jest. Pozdrav iz splita.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.