Čović: Da nije bilo Herceg Bosne mi danas ne bismo bili ovdje

Povodom obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) u srijedu je upriličeno polaganje vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Tim povodom održan je i okrugli stol na temu “Renarativizacija progona i povratka Hrvata u BiH” na kojem se govorilo o povijesnom značaju utemeljenja HZHB, u nizu odluka Hrvatske demokratske zajednice, tada političkog pokreta koji je na prvim demokratskim izborima dobio apsolutnu podršku hrvatskog naroda u BiH.

Istaknuto je, uz ostalo, da su tijekom cijelog tog razdoblja hrvatski politički predstavnici sudjelovali u tijelima vlasti BiH kao i u pripremama i organiziranju referenduma za neovisnost BiH te da bi bez sudjelovanja utemeljitelja HZ HB bilo upitno međunarodno priznanje BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je, govoreći o stvaranju i povijesnoj ulozi Herceg Bosne, kako da nije bilo HZHB Hrvati se ne bi danas borili za svoja politička prava.

Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava (…) Bez obzira na to što je užas rata pratio HZHB, ponosno možemo kazati da danas ne bi bilo ni naše domovine BiH da nije bilo HB. Politika koju predvodi HDZ u ime hrvatskog naroda je takva da ćemo osigurati elemente pune ravnopravnosti s drugima u BiH, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Podsjetio je da se istovremeno obilježava i pad Vukovara.

Danas obilježavamo i sve krvave tragove i užas od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost. Uz Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu poslana je jasna poruka – nakon stoljeća hrvatski narod je dobio svoju državu Republiku Hrvatsku, koja danas predvodi sve pozitivne procese na ovom prostoru, naglasio je Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine.

Predsjednica Sabora HZ HB Lidija Bradara istaknula je kako “30. obljetnicu HZHB obilježavamo u zahtjevnim vremenima kakva su bila prije trideset godina”.

Ranijih godina nismo spominjali zveckanje oružjem, ali nažalost, ovih dana čujemo i takve poruke. Ja vjerujem da do toga nikada više neće doći u BiH. Hrvatski narod u BiH još traži svoju jednakopravnost kako je to bilo i 90-ih, s tim da je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kad je nastala bila jamstvo opstanka hrvatskog naroda u BiH, a time i BiH, kazala je Bradara, prenosi Fena.

Dodala je kako će se i dalje obilježavati ovaj dan jer “u HZ HB smo unijeli sve svoje najvrijednije, a najprije ljudske živote i ona je zalog budućnosti naše djece”.

Na obilježavanju 30. godišnjice HZ HB, među ostalim, nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, zastupnici u Hrvatskom saboru, utemeljitelji HZHB i hrvatski predstavnici svih razina vlasti, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i akademske zajednice, te Katoličke Crkve.

Ćosić: Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna

(www.jabuka.tv)35 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.