Ćosić: Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna

Okrugli stol ”Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” održan je u utorak navečer u dvorani Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

Sudionici okruglog stola bili su Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH te Vladimir Šoljić, počasni predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Ćosić je u izjavi novinarima naglasi da je zbog okolnosti u vremenu početka rata u BiH osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio razuman i logičan potez.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je nastala jer su to zahtijevale okolnosti. Središnja vlast u BiH je bila nemoćna zaštitit državu i njene građane od agresije. Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su u studenom 1991. godine Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, kako bi organizirali život i obranu na tom prostoru koji je bio potpuno izvan jurisdikcije središnjih vlasi u Sarajevu, kazao je predsjednik Vlade ŽZH i dodao da je proizvodnja zaboravnog stanja i krivotvorenje historiografije indoktrinira mlade ljude.

Treba posvetiti pozornost stvarnim činjenicama, a ne fabricirati događaje, jer to ne donosi ništa dobro. Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna, to znaju i svi ostali, ako to žele priznati. Međutim, neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske Bosne i Hercegovine.

Zdenko Ćosić: ”Neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske BiH”

Upravo takva politika građanske BiH koja podrazumijeva unitarizaciju i brisanje identiteta i to najviše šteti Bosni i Hercegovini, a tomu nas uči primjer bivše države. Takve ekstremne opcije treba odbaciti i okrenuti se traženju unutarnjeg konsenzusa, ako želimo ovu Bosnu i Hercegovinu učiniti samoodrživom i naprednom jer nijedna država ne može funkcionirati pod bilo kakvim mehanizmima prisile, zaključio je Zdenko Ćosić u izjavi okupljenim novinarima.

Vladimir Šoljić koji je u ratnim danima je bio ministar energetike, industrije i rudarstva, a potom i obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne rekao je da je osnivanje ove zajednice važno za opstanak Hrvata na ovom području.

Da nije bilo Herceg Bosne u ratu se Hrvati ne bi mogli obraniti. Hrvati mogu biti ponosni, a jasno je da ima krajeva i ljudi koji su pretrpjeli velike gubitke i obiteljske tragedije. Međutim, Hrvati su pobjednici u ratu, stvorena je hrvatska država i prvi put su Hrvati na jednoj strani. Prvi put su Hrvati nakon dugih stoljeća ratovali za svoj interes, a ne za tuđi i možemo biti ponosni na vrijeme koje smo živjeli tada.

Vladimir Šoljić: ”Da nije bilo Herceg Bosne u ratu se Hrvati ne bi mogli obraniti”

Bošnjačka politika je kalkulirala i htjeli su dobiti državu na sukobu Hrvata i Srba. Međutim, Hrvati su na vrijeme shvatili da se trebaju braniti i to su vrlo uspješno učinili, izjavio je Šoljić.

Okrugli stol održan je povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a organizirao ga Županijski odbor Mladeži HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke.

Moderator je bio politolog Ivan Kraljević.

(www.jabuka.tv)37 komentara

 • Ovi iz prva dva reda oslikavaju pravu istinu nestanka HZ- HB. Gdje su danas oni kpji su je stvarali i ginuli za nju… Gledati ove dpmoljube u prvom i drugim redovima je jako mucno.

 • E moj narode. Da se naše pitalo ne bi nestala. Zna se dobro tko je napravio formulu sa kojom nikako ne možeš dobiti točan rezultat (3 naroda/2entiteta=vječni nered). Ali nama je boriti se i moliti se Bogu kao što kaže naš dragi fratar fra Dane u nedjelju na propovijedi….Toliko smo mali a toliko žilavi mi Hrvati i Židovi, toliko stoljeća su nas ubijali,zatirali a mi opstali samo moleći Boga. Bog ne dozvoljava naš nestanak zato poštujmo Božje zapovijedi i ne bojimo se nikoga i ničega.

 • Vi ste postavili kadrove da je branite….vi ste im čak i dali supruge, diplome, poslove, stanove, dali ste im sve….na kraju ste nam oduzeli budućnost….nigdje vaših kadrova danas sefuju ali ih nema u međunarodnim vodama, sluzbuju ali ih nema da odgovaraju, dirigiraju, ali nemaju mkome dirigirati….lociraju sve…a najviše štite vS i vaše prnje

 • Najkorumpiranija županija u državi. Nigdje po kvadratnom metru nema toliko uhljeba i parazita na naš račun kao u ZHŽ. Ali neka živi Herceg Bosna, pa jel. Je li Ćosiću neugodno kad ovako licemjerno izvjesi križ iznad glave i je li si isplatio honorar za nazočnost na okruglom stolu kojeg je sam organizirao?

 • Vaša komunistička stranka je popisala ukidanje Herceg-Bosne do kada ćete prodavati laži a posebno “visokoobrazovani” Zdenko Ćosić. Da ste bar pola založili se za Hrvate koliko za svoje guzice, kupovanje lažnih diploma, biti u koaliciji kako sa četnicima tako sa muslimanskim građanskim strankama a narodu prodajete priču, jest i pit do mile volje sve na račun naroda. Hrvatski narod je ugrožen najviše od vas.

  • Zasto niko ne upita gosp. Vladimira Soljica koji je citavo vrijeme rata a i poslje iza zavjese povlacio konce /vrlo pazljivo,da se ne kompromituje/- gdje su zavrsavale pare i silni kamioni dobrovoljne pomoci iz Hrvatske namjenjeni pucanstvu Mostara, Braniteljima i njihovim familijama?
   On ima razlog da zali za Herceg-Bosnom,njega i njegovu familiju je podmirila za zitav zivot. Sta je narod dobio?

 • upita li se iko de su toji branitelji sto su je stvarali branili davali svoje zivote svoje djelove tjela dok je komunizam bijo znalo je u prvin redovima biti branitelji invalidi nosijoci partizanse spomenice sadar NISTA

 • Bovski dide, koliko je Bovčana završilo na zapadu zadnjih godina. Koliko njihove djece zna ili ce uopce znati za Bovo.
  E moj narode ! Moze fra Dane koliko hoce govoriti da smo žilavi ko Židovi ali mi nestajemo. To je nezaustavljivo bez obzira sto neki pokazju stastitiku u plusu novorođenih. Koliko nas danas uopce živi u Hercegovini ? A tko je tome kriv ? Kriva je nepismemost i neobrazovanost. Mi nase u vlasti jos uvijek gledamo kao na age i paše. Tako su oni rekli, tako su oni ucinili i to je to. Bogu hvala ovi u vlasti imaju sluge a te njihove sluge ih brane ko nekada titići svog vođu. E tako se ne napreduje i jedno je sigurno nitko ne odlazi iz dobroga.

  • Ma kakve usporedbe sa Židovima?! Nema to veze sa stvarnošću. Rezultanta te “žilavosti” je empirijski jasno pokaziva upravo u maksimalnoj procijepljenosti nacije u rekordnom vremenu protiv ove pošasti pandemijske.
   RH, koja je eto većinski hrvatska, muku muči da “prebaci” jedva preko 50%, gdje razni populisti ne biraju načina kako na konto potpuno iracionalnih strahova i bezumlja (što su čak proklamirali i nekakvom “slobodom od prisile”, besramno se koristeći alegorijom na stradanja Židova iz 2. svj. rata, a koja paralela, da ta mračna “ironija” bude veća, što je potpuno očito, nikako ne stoji jer su se ovi upravo požurili maksimalno procijepiti) pokušavaju dočepati se malo vlasti, ili sebično sprovesti nekakve svoje parcijalne interese, žrtvujući pritom zdušno one najslabije iz društva. Uzalud i papa, i njegov prethodnik, i uopće vodeći religijski autoriteti, uzalud svi apeli i primjeri razumna i razvijena svijeta.

 • Po popisu iz 1910 godine u BiH je bilo 434061 Hrvata-katolika. 2018 po podatcima hrvatske biskupske k9nferencije u BiH ima 365688 Hrvata- katolika, od predratnih 812000. Sramite se.

 • Vidi mladi hdzovaca sto čekaju u niskom startu da nasljede ove stare uhljebe.Tugo moja tko nam narod vodi i tko pretendira da nas vodi.
  Do 2050god nece nas biti 200 tisuća u BiH sa ovim uzurpatorima i lesinarima.

 • Franjo Tudjmqn i bagra komunisticka iz Hercegovine i Zagreba su izdali HERCEG-BOSNU!!! Hrvatski narod u BiH to nece da prizna…HDZ je vece zlo za nas napaceni Hrvatski narod od Turaka,komunista i svih drugih vladara tijekom povijesti na nasim prostorima…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.