Čović: Bolje razgovarati nego zveckati oružjem

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na druženju s novinarima u Sarajevu kazao da je politička situacija u BiH, ali ne samo politička, vrlo zahtjevna, puna iskušenja i potrebe pravih i pravodobnih reakcija.

Neki će kazati kriza koju nismo imali od Daytona. Ja sam je oslikao da danas imamo jednu punu krizu nefunkcioniranja izvršne, zakonodavne, ali i pravosudne vlasti u BiH i to se može na različite načine komentirati, naveo je Čović.

Po njegovim riječima, činjenica je da ona već dugo traje i da moramo vrlo brzo poslati poruku u ime onih koje predstavljaju političari, da trebamo ovo stanje eliminirati, bar one ključne izvore problema koji su doveli do toga da danas ne možemo kazati da nam funkcionira izvršna vlast i na razini BiH, a to podrazumijeva puno razina ispod.

Napomenuo je da Parlament BiH ne funkcionira, te da Dom naroda čiji je od danas on predsjedavajući, nije zasjedao par mjeseci.

Preuzeli smo obaveze prije pet-šest mjeseci da ćemo završiti ključne reformske aktivnosti da bi dobili šansu za naš kandidatski status koji je stalno oko nas kao prioritet nad svim drugim prioritetima, uz rješenje Izbornog zakona, kazao je Čović.

Čović s novinarima na kavi (Foto: Parlamentarna skupština BiH)

Činjenica je, dodao je on, da smo sada došli su situaciju ili jedan vremenski okvir da Sporazum iz Mostara od prošle godine nismo realizirali u potpunosti.

Čini mi se da sva rješenja po tom sporazumu se danas već negdje vide samo je pitanje kako napraviti kompromis ključnih političkih stranaka koje imaju nužne parlamentarne većine da taj posao završimo u neizbornoj godini, da bio se onda stvarno mogli posvetiti sređivanju stanja, ekonomskog, socijalnog te političke stabilnosti. Ono što je najvažnije, ne vidim nadomjestka za razgovore. Bolje razgovarati nego se baviti zveckanjem oružjem, istaknuo je Čović.

Naša odgovornost je, kazao je on, prije svega da tražimo politička rješenja i da ih moramo naći, kao što sam siguran da BiH ima samo jedan put, a to je europski put.

Jednako tako moramo napraviti preinake u organiziranju, koje će nam osigurati da sljedeće godine organiziramo izbore koji će omogućiti da imamo legitimne predstavnike tri naroda i svih žitelja BiH u vlasti, jer su u pitanju opći izbori, što bi nam opet trebalo osigurati da normalno funkcionira vlast, da nemamo zastoje kakve imamo od proteklih izbora, naveo je Čović.

Zaključio je da će sa svoje strane dati sve da Dom naroda PSBiH normalno funkcionira, a kao političar i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a učinit će sve da pronađemo nužna rješenja da bi mogli na primjeren način, kroz ona mjesta gdje smo izabrani, kroz zakonodavnu i izvršnu vlasti participirati i stvoriti ambijent da se normalno živi u BiH.

Dragan Čović je Druženje uz kavu s novinarima organizirao povodom preuzimanja funkcije predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, na koju stupa od 28. listopada.

Čović za Dnevnik HTV-a: Nema alternative

(Fena)31 komentar

 • Jedino bosnjacki politicari, oni koji zagovaraju gradansko unitarnu BiH,lijevi i desni zveckaju oruzjem, prijete, lazu, obmanjuju svojim priopcenjima , pisanjem strance i domacu javnost. To je postalo bolesno opako…

 • To je to. Tu smo ako treba pogurati naprijed. Zveckanje oružja, potom zvećanje mjeda a jednako i jećenje cimbala, što se nas u stranaćkom smislu tiće, nikako nije opcija. Naš egido je da uvijek polazimo od hrvatskoga sebe-a, od naroda, žitelja i ćovjeka u konaćnici, u pitanju hvasta li se ljubav, kao takva, iz perspektive stranaćke aktivnosti. Politićkoj zbilji nije uopće umjesno, niti mogućno u suštini, skliznuti naime u bespuće realiteta kada imamo jasne asimetrićne odrednice natkrovljujućeg legimiteta onih kljućnih ćimbenika koji ćine, koji konstituiraju dakle tvorbu politićkih decenija u relacijama koje su, manje ili više uspješno, iza nas u državotvornom obliku legalistićkog pristupa. Mi zapravo predlažemo jedno sve-narodno, zajednićko, jedincato i jedinstveno priopćenje i performans, kao sve-odgovor, da li pogranićni ili na nekom brdu, uz vatromet ili ne, neka odlući žitelj, ćovjek i narod, inaće ćinjenićno obespravljen, koji će u tom pogledu reći svoje, a sve poradi kvaliteta života i stabilizacije prilika koje nam ćine zajednićku zbilju politićkom.

  • Vidi ti istaknutog pionira partije, kako praksa sarkazam. Šta ti misliš, druže, da damo maršalu Dragančetu Strpljivom jeno milijardu eura da se pripremi za rat i obnovi HB – bi li on i njegovi komesari uspjeli nabavit bar dvi-tri tandžare za te pare?

   • Da je Gagi htio, do sad bi je imali. Budi, dakle, volja Gagina. U svakom slučaju, je’no usrdno hvala! Hvala na dobročinstvima, hvala na prijateljstvu. Hvala na Operi. Hvala!

 • Samo mi nije jasno koja bi budala vise ratovala? Bijednici koji su bili u ratu sada na marginama drustva s PTSP i djecom u Njemackoj i Irskoj na radu a dezerteri koji su bili u Njemackoj za vrijeme rata sada u HDZ i uzom i sirom rodbinom zaposljenom u Eronetu Eletroprivredi i ostalim drzavnim poduzecima. Bez imalo stida i morala. Dok su bili u Njemackoj djeca im naucila njemacki jezik ponijela iz Njemacke play statione a djeca bijednika traume i nocne more iz podruma. Hvala ne hvala.

 • Nama jednostavno više nema pomoći sa ovakvim vodstvom… Drugu Draganu je u interesu produljenje krize i ovakve situacije, te zbog toga i ne ulaže ni zrnce energije za dobrobit hr čovjeka i naroda u ovoj državi.. Stvarno impresivno izdržljiv narod koji trpi floskule desetljećima od vladajućih na čelu sa več spomenutim… Valjda će nakon još 117 sastanaka ova delegacija čak i doći do nekih bitnih zaključaka vrijednih spomena…. Zbogom hr potlačeni narode, što nas manje ima Drugu lakše..

 • anonimno.11.15.sta rece jedino bosnjaci zele gradansku unitarnu bih.kakvbi vi napravili
  uredenje.znamo mi de vas najvise boli.svejeova politicka kriza u bih skrojena u banskim dvorima i karadordevu.sastajlis.milanovic.dodik vucic covic.kakva gluma starije prijateija.bozeme sacuvaj srpskog.junastva i hrvaske kulture

 • anonimno.11.15.sta rece jedino bosnjaci zele gradansku unitarnu bih.kakvbi vi napravili
  uredenje.znamo mi de vas najvise boli.svejeova politicka kriza u bih skrojena u banskim dvorima i karadordevu.sastajlis.milanovic.dodik vucic covic.kakva gluma starije prijateija.bozeme sacuvaj srpskog.junastva i hrvaske kulture

 • Čović je pametan to što nije prohrvatski orijentiran to je druga stvar, on ne može zveckat jer se za njega ne bi nitko borio, točnije za opciju koju on predstavlja, a to što je pozapošljavao preko veze,taj dio populacije bi mogao ali svakako su hadezova djeca poprilično defektna !
  Tako da…
  Dragane ideš u koš povijesti kao niko i ništa,a čim si bio jugosloven pa sad nisi već si niko i ništa

  • Da, HDZ djeca, zive zasticeni iskrivljenu realnost, u sjeni wow roditelja, sve im osigurano, opusteni saljivi, cool, poznati, a opet nigdje nema nekog nasljednika iz tih krugova, pomalo slabi svi al nitko nece naglas da to kaze, roditelji zastitili zbrinuli, oni se drze u grupama kao klan i tako to funkcionira. Da se culo za nekoga nije, svi na nekim pozicijama a ni za koga nisi cuo.

 • Gago zvani “brzoprešaltani” iz SKJ U HDZ i konzerva m. doručka iz Gruda .Teško bi te sada zapala logistika druž, sad bi ja maločak to htio bit.Tandžare mi je 5 godina bilo dosta a za koji k….?

 • Ma kakvo zveckanje oružjem. Treba ukloniti tri glavna kočničara u državi i biće sve ok. Ako bude zveckanje oružjem eto ti opet poslije podizanje novi spomenika i spomen ploča. Ko će više feštati.

 • Političari Lopovi ulažu ogromne pare Violeta Lasta Aluminijski itd to je znak da od rata neće biti ništa , može biti rat između gladne sirotinje i naših lopova

 • Ma kakav rat ljudi,možda oni bi sa tuđim k…em gloginje mlatili,ali to ne prolazi više,većina naroda konta da su im najveći neprijatelji “njihovi”.

 • Sigurno je citirao prvog pobjednika Big Brothera Sasu koji se u svoje vrijeme proslavio izjavom “Bolje imati, nego nemati”, prosvjetljujuce. Jos fali duboko uvjeren i pogled uprt u europsku buducnost i Covke Starter Paket je tu.

 • Haso i ostale poturice jedinstvene u ideji potlačivanja drugih i drugačijih… Sa njima se očito ne može ništa dogovoriti, te svaka ponuđena opcija koja ima legitimne i pravne osnove im ne odgovara…
  Poturice su poprilmile taj nasilni osvajački ratnički stil ponašanja od svojih uzoritih Mudžahedinskih trupa… a svi znamo na koji način su se ti ljudi priklanjali Turcima mijenjajući prezimena i prihvaćajući njihovu vjeru da ne bi izgubili tada svoje posjede i imanja, a sada im se tobože klanjaju kao svojim precima….velika je opasnost u neznanju……teško im je to priznati, te svim mogućim silama svojataju Bosnu, kao i razne izmišljotine kao što je bosanski jezik itd…..

 • tebi je ( gore 15:00) krivo što hrvati neće da budu ni jugoslaveni ni bosanci = što je isto. Hrvati hoće da budu što su uvjek bili Hrvati.

 • tebi je ( gore 15:00) krivo što hrvati neće da budu ni jugoslaveni ni bosanci = što je isto. Hrvati hoće da budu što su uvjek bili Hrvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.