Čović američke veleposlanike upoznao s problemima u BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović u ponedjeljak je održao sastanak s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom i veleposlanicom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Teme razgovora bile su politička situacija u Bosni i Hercegovini, regionalne prilike i odnosi sa susjednim zemljama. Akademik Čović sugovornike je iscrpno upoznao sa svojim viđenjem navedenih pitanja, naglasivši da je hrvatska politika u BiH iskreno i transparentno na tragu euroatlantskih integracija, u čemu zauzima vodeću ulogu.

Na sastanku se razgovaralo i o izmjenama Izbornoga zakona koje je potrebno napraviti sukladno odlukama Ustavnoga suda BiH i Europskoga suda za ljudska prava.

Akademik Čović istaknuo je značaj zaštite ustavnoga načela legitimnoga predstavljanja, odnosno demokratskoga integriteta svih triju konstitutivnih naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim razinama, što je posebice značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

Iskazao je očekivanje da će se taj problem riješiti u razdoblju do raspisivanja općih izbora u BiH uz minimalne izmjene Izbornoga zakona.

To bi omogućilo ustavne promjene u narednom mandatnom razdoblju, a ujedno bi značajno dinamiziralo reformske aktivnosti prema tome da BiH 2025., zajedno sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom, postane članica Europske unije.

Kao veliki problem istaknuo je čestu instrumentalizaciju navedenih pitanja u kontekstu predizborne kampanje, koja je izuzetno rano počela u BiH. Isto se odnosi i na druge značajne reforme koje predstoje u kontekstu europskih integracija, poput vladavine prava, pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i dr. Naglasio je da će u svim tim područjima BiH težiti primjeni dobrih rješenja iz zemalja članica EU koje baštine srodne pravne sustave.

Na kraju susreta, akademik Čović iskazao je uvjerenost da će se suradnja dviju zemalja intenzivnije razvijati u predstojećem razdoblju, uza znatno veći broj susreta dužnosnika na svim razinama, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.