Čović: "Agenda 2030". mora biti ugrađena u sve programe u BiH | Jabuka.tv

Čović: “Agenda 2030”. mora biti ugrađena u sve programe u BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Sarajevu da na narednoj sjednici Predsjedništva namjerava pozvati susjede iz Crne Gore i Hrvatske kako bi narednih mjesec dana razgovarali samo o UN-ovom Programu održivoga razvoja do 2030 – “Agenda 2030“.

Na multisektorskoj radionici o temi “Ciljevi održivoga razvoja u BiH”, Čović je rekao da Agenda 2030 u Bosni i Hercegovini još nije zaživjela u mjeri u kojoj bi trebala, kao i da većina bh. građana u BiH kada bi ih pitali šta je “Agenda 2030” vjerojatno ne bi razumjela o čemu je riječ.

Također, istaknuo je da nije siguran da je situacija po tom pitanju puno drugačija kada se radi i o predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Čović je naglasio da “Agenda 2030” u budućnosti mora biti ugrađena u sve programe Bosne i Hercegovine kako bi ideja održivoga razvoja zaživjela.

Naša predizborna kampanja je već počela s oko 110 prijavljenih političkih subjekata, od kojih će svaki oblijepiti plakate sa svojim slikama i porukama. Zašto ne bismo motivirali one koji će slati poruke građanima da deset posto prostora iskoriste za UN-ovu Agendu 2030. pa da se građani zapitaju što je to stavljeno, poručio je Čović.

Na Summitu o održivom razvoju, koji je održan 25. rujna 2015., države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivoga razvoja do 2030. koji sadrži 17 ciljeva održivoga razvoja usmjerenih na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030.

Ciljevi održivoga razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadgradnju Milenijskih razvojnih ciljeva (MDGs) – osam ciljeva borbe protiv siromaštva koje se svijet obavezao da će postići do 2015.

Milenijski ciljevi, usvojeni 2000., obuhvaćaju veliki broj pitanja, uključujući borbu protiv siromaštva, gladi, bolesti, neravnopravnosti spolova i osiguravanje vode i sanitarnih uvjeta života.

(Fena)


Komentiraj: