Corrias: Obećanja bh. vlasti više nisu dovoljna

“Inicijativa koju su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Njemačka, a koja je postala službena Inicijativa EU, prilika je za Bosnu i Hercegovinu da se pomjeri s mrtve točke, jer ovo je stanje postalo nepodnošljivo”, kazao je u intervjuu Feni veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias.

Corrias smatra da je sada na političkim liderima iz BiH da tu priliku i iskoriste te ističe da je EU spremna da pomogne BiH na putu koji je utemeljila Inicijativa EU.

Naglasio je da su fokus Inicijative EU socijalne i ekonomske reforme koje su neophodne da bi se svim građanima u BiH osigurali uvjeti za pristojan život.

“Te iste reforme omogućit će BiH da napreduje na putu ka članstvu u EU. Ne postoje nikakve skrivene namjere ili pokušaji da se naruši Ustav BiH”, podcrtao je Corrias.

Podsjeća na činjenicu da je Italija, kao bitan partner BiH, uvijek bila spremna da pomogne.

“Tijekom predsjedavanja Italije Vijećem EU jasno smo dali do znanja da europska integracija zemalja zapadnog Balkana ostaje prioritet. Nismo se predomislili u tom pogledu”, istakao je Corrias, dodajući da su im potrebni bolji odgovori od vlasti iz BiH da bi promovirali ovaj cilj u Bruxellesu.

Podcrtao je da vlasti u BiH moraju ispuniti ono što obećavaju “jer sama obećanja više nisu dovoljna.”

Na pitanje hoće li nove vlasti u BiH uspjeti ubrzati proces europskih integracija i riješe socijalno-ekonomske probleme, odgovorio je da ne može govoriti u ime novih vlasti u BiH niti se miješati u njihove namjere i radnje.

“Ono što znam jeste to da narod BiH upućuje jasan zahtjev za radikalne promjene. Inicijativa EU je šansa da se građanima BiH počnu davati konkretni odgovori koristeći prednosti koje omogućuje EU”, kazao je Corrias.

Međutim, ponovio je, odgovornost je sada na novim vlastima u BiH. Stoga je, naglašava Corrias, potrebno formirati vlade na svim razinama BiH što prije da bi pokrenuli reforme što je prije moguće.

Na upit kako bi ocijenio ekonomsku suradnju između Italije i BiH, rekao je da je ekonomija jedna od osnovnih oblasti suradnje ovih dviju zemalja.

S tim u vezi, naveo je podatke po kojima je Italija drugi trgovinski partner BiH, a ukupna trgovinska razmjena između Italije i BiH iznosila je 1,34 milijarde eura u 2014. godini, što čini 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH.

“Osim toga, dvije velike bankarske grupacije u BiH, UniCredit i Intesa Saopaolo, jesu talijanske. Oko 70 talijanskih firmi imaju pogone u BiH, time osiguravajući tisuće radnih mjesta za Bosance i Hercegovce” – kazao je Corrias.

Međutim, ističe, usprkos interesu talijanskih investitora, još postoji neiskorišteni potencijal. Po njegovim riječima, nedostatak vladavine prava, korupcija i birokracija u BiH su faktori koji predstavljaju prepreku.

Stoga je, zaključio je Corrias, neophodna transparentnost i jačanje konkurentnosti, “što Inicijativa EU također može omogućiti”.

(Fena)1 komentar

  • Dear ambasador,you are not aware to which level B&H is corrupted,almost every officials in state’s institution is corrupted and fully prepare if had a chance to pick up the bribe,politicians,policemen not to mention.
    Institutional corruption is easy to solve,for example,all duties pull out from municipality authorities in indenpendent offices established and supervising by foreigners.
    By this,we can avoid the role of corrupted clerks and officers,in all this I missed to mention corrupted doctors almost to the core of their being…

    Dear Ambasador,the most of us are glad you are here,wishing you a lot of luck.I can only guarantee your mission will be fiasco,whatsoever…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.