Cormack: Političari koriste laži i strah, a zaobilaze stvarna životna pitanja

Dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Radi li se o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Europa američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Bez obzira na to radi li se o proizvodnji oružja “za ne daj bože”, o otcjepljenju, govorimo li o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju… Ne bi ova kampanja trebala biti o tome. Ono čemu se nadam u ovoj kampanji jeste da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenoga sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače, kaže Cormack.

Rekla je da je ono što je čula u skorije vrijeme, a vezano za izbornu kampanju, upravo suprotno promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti.

Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji, smatra ambasadorica Cormack.

Stoga poziva sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu ovakve retorike, da više naglaska stave na ono što se događalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apeliranja na strah i zastrašivanje.

Otud pozivam građane da 7. listopada izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje, kazala je, između ostalog, ambasadorica Cormack za Radio Slobodna Europa.

(Fena)


2 komentara

  • Gospodo ti si se takode vec odavno stavila u sluzbu i na stranu bosnjackog naroda, politicara koji te gotive po Sarajevu. Osobno mislim da vecina tvojih iznesenih stavova i izjava u medijima tim pro bosnjackim nema bas veze sa zvanisnom politikom SAD- va… Ali eto tebe gotive tu u Sarajevu, Amerika daleko BiH- na nije nesto bitna nikome pa sve to tako prolazi. Gospodi ne smeta sto se odluke Ustavnog suda ne sprovode a evo ukazuje na druge nebitne stvari. Ne smeta joj kad jedan Komsic kaze da treba ukinuti konstitutivnost naroda… Pa to je zalosno i sramno sto se tolerira jednima a zamjeri drugima. Arsini nisu ocito isti za sve..

  • da ova išta zna imala bi posao u svojoj zemlji ali i ovakvi retardi treba da žive pa ih poslali ovamo da nam sudbinu kroje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.