Milanka Opačić napustila SDP: “Danas smo marginalna oporbena stranka”

Milanka Opačić u srijedu je objavila da je zatražila brisanje iz članstva SDP-a i da će svoj politički put nastaviti kao nezavisna saborska zastupnica.

Istaknuta članica i bivša ministrica napušta stranku godinu dana nakon što joj je Predsjedništvo stranke izreklo opomenu pred isključenje zbog štete koju je svojim javnim istupima nanijela stranci.

Dosadašnja SDP-ova zastupnica u Hrvatskom saboru je, prije početka aktualnog prijepodneva, sazvala konferenciju za novinare na kojoj je objavila da će ubuduće glasati za svaki dobar zakonski prijedlog, bez obzira na to tko ga predložio, te će sačuvati socijaldemokratski identitet.

Kao razlog za istupanje iz SDP-a navela je zadnji sastanak u stranci koji je pokazao da obje suprotstavljene strane brinu samo za vlastite pozicije i interese te činjenicu da je njezin utjecaj u toj konstelaciji snaga u stranci postao sasvim minoran.

Ova stranka je dvaput obnašala vlast u državi, dala sam svoju energiju i znanje, u oporbi smo bili konstruktivni i odgovorni, no danas smo marginalna oporbena stranka koja je privjesak svim manjim strankama, rekla je Milanka Opačić.

Na zadnjem sastanku bilo je potpuno jasno da niti jedna niti druga strana nema volje izvući stranku iz krize, radi se o parcijalnim interesima, a svaki moj daljnji boravak u stranci bio bi sudjelovanje u rastakanju stranke. Želim SDP-u da nađe novu snagu, da pronađe viziju, nove ljude i ponovno postane jaka stranka, rekla je Opačić.

Navela je kako će nastaviti djelovati u Saboru kao nezavisna zastupnica.

U Saboru ću se zalagati za svaki prijedlog neovisno od koga dolazio, svaki prijedlog koji je korak naprijed. Moja je obveza da u Saboru sačuvam socijaldemokratski identitet, moja je zadaća da ljudi žive bolje i da se ne iseljavaju iz Hrvatske, rekla je Opačić.

Saborska zastupnica Opačić je jedno od najprepoznatljivijih lica stranke i jedan od najvećih kritičara predsjednika SDP-a Davora Bernardića. U vladi Zorana Milanovića bila je potpredsjednica te je obnašala dužnost ministrice socijalne skrbi. Bila je i potpredsjednica Hrvatskoga sabora od 14. listopada 2016. do 30. svibnja 2017.

Podsjetimo, SDP je ovog ljeta napustio i Bojan Glavašević.

(Hina)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.