Čolak: Parlamentarna skupština BiH mora izmijeniti Izborni zakon BiH

Predsjednik Odjeljenja za ustavno-pravna pitanja Hrvatskoga narodnog sabora Bariša Čolak ocijenio je, nakon što se Ustavni sud proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti uputstva Središnjega izbornog povjerenstv (SIP) BiH o popunjavanju Doma naroda Federacije BiH (FBiH) da je još potrebnije da Parlamentarna skupština BiH izmijeni osporene odredbe Izbornoga zakona BiH, zbog kojih je i nastupila kriza.

Izlaz iz sadašnje situacije vidim u tome da Parlamentarna skupština BiH izmijeni neustavne odredbe Izbornoga zakona BiH koje su izbrisane, kako je to Ustavni sud BiH naložio u ranijoj odluci u “predmetu Ljubić”, rekao je Čolak komentirajući današnju odluku Ustavnoga suda BiH, koji se proglasio nenadležnim za ocjenjivanje uputstva SIP-a.

Čolak smatra da je Ustavni sud BiH u presudi po apelaciji Bože Ljubića, zbog koje je kasnije i izbrisao sporne odredbe Izbornoga zakona, naložio da bude osiguran izbor legitimnih delegata bez mogućnosti preglasavanja i manipuliranja s manje brojnim narodima, a u ovom slučaju Hrvatima.

U toj odluci jasno je navedeno kako treba primijeniti legitimno predstavljanje kako bi se izbjegla mogućnost manipuliranja izborom delegata iz sva tri naroda, a posebno Hrvata, rekao je Čolak.

Naputak SIP-a: Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim

On je dodao da se odluka Ustavnoga suda BiH mora poštovati bez obzira na to tko se s njom ne bude slagao.

Čolak se usprotivio mogućnosti da ubuduće razne agencije, poput SIP-a, posreduju i tumače ustave i zakone kao što je bilo u slučaju izbora delegata za federalni Dom naroda jer bi to dovelo do sloma pravnoga sustava.

Bez obzira na to da li je Ustavni sud izričito poručio, izmjenu zakona treba napraviti Parlamentarna skupština BiH. Ako bi bilo drugačije, onda bi razne agencije, službe mogle mijenjati i tumačiti zakone, a što bi dovelo u pitanje vladavinu prava i apsolutnoga sloma pravnoga sustava, kategoričan je Čolak.

On tvrdi da SIP BiH nije ispravno postupio s odlukom da se iz svake od deset županija FBiH bira po jedan delegat Hrvat, Srbin i Bošnjak, jer se time negira presuda Ustavnoga suda iz “predmeta Ljubić” koji je upravo izbrisao takvu odredbu u Izbornom zakonu BiH.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.