Naputak SIP-a: Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim

Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na sjednici održanoj u četvrtak proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti naputka Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po zahtjevu 27 zastupnika SDA.

Izjavio je to za N1 Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnoga suda BiH.

U dnevni red plenarnoga zasjedanja Ustavnoga suda u čevrtak uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti naputka o izmjeni i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH (“Službeni glasnik BiH” broj 91/18)

Tim zahtjevom osporen je dokument koji je SIP BiH usvojio 18. prosinca prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije, ukoliko budu izabrani.

Spomenuta SIP-ova uputa izazvala je burne reakcije predstavnika određenog broja političkih stranaka u BiH koje navode kako u Ustavu Federacije BiH jasno stoji da se u spomenutom procesu (popuni Doma naroda) može koristiti samo popis iz 1991. godine te smatraju kako osporeni akt (naputak SIP-a BiH) vodi podjeli države na tri etničke jedinice.

Knežević je pojasnio da naputak SIP-a ostaje na snazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori.

Ustavni sud ima određene nadležnosti po Ustavu i trudi se da naglasi da sve institucije rade svoj posao. Mi smo rekli da to nije naš nadležnost što znači da je SIP odradio svoj posao, tko će osporavati dalje to nije na nama. Kao građanin mogu reći da županije trebaju dovršiti proceduru i da postupak formiranja vlasti treba privesti kraju, poručio je Knežević.

Dodao je kako će Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sljedećoj sjednici razmatrati zahtjev predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti SIP-ovog naputka.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Idpade da je SIP iznad Ustavnog suda. Da se ispostovala presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubic SIP nebi morao reagirati. Iako je i pva reakcija odluka SIP protivna presudi Ustavnog suda i na stetu hrvata. Evo danas vidimo da USK – on bira bosnjaka u klub hrvata u Domu naroda. Zalosno..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.