Članovi upravnih i nadzornih odbora koštali građane šest milijuna KM – Jabuka.tv

Članovi upravnih i nadzornih odbora koštali građane šest milijuna KM

Članovi upravnih i nadzornih odbora, povjerenstava i drugih tijela pri institucijama BiH lani su porezne obveznike koštali najmanje 6,3 milijuna maraka, a pojedinci su na taj način uz redovnu plaću zaradili i po 38.000 maraka.

Ukupan iznos isplaćenih naknada nije konačan jer su revizori utvrdili da su ih pojedine institucije plaćale i evidentirale kao naknade za prekovremeni rad, što nije uključeno u navedeni iznos, pišu Nezavisne novine.

Nije uračunat ni novac isplaćen na osnovu naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim tijelima za koje novac dolazi iz drugih izvora mimo proračuna institucija BiH.

Ono što je poznato jeste da je za naknade članovima biračkih odbora za rad na općim izborima lani isplaćeno 3,3 milijuna KM. Preostala tri milijuna dana su za naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, povjerenstvima i drugim radnim tijelima u institucijama BiH.

U pojedinim povjerenstvima našlo se mjesta za čak 19 članova, a postupak, način i kriteriji za imenovanje uglavnom nisu bili dovoljno transparentni.

“Članove tijela obično predlažu institucije, a u pojedinim slučajevima rukovoditelji su predložili sebe u pojedina povjerenstva, a Vijećet ministara je to potvrdio”, navedeno je u izvještaju o reviziji izvršenja proračuna institucija BiH u 2014. godini.

Osim imenovanja članova, nije jasno utvrđen ni način isplate naknada.

“Za većinu članova radnih tijela naknada za rad utvrđena je na mjesečnoj razini bez obzira na rezultate rada i broj održanih sjednica i sastanaka tijekom godine”, naveli su revizori.

Zabilježeni su slučajevi da su povjerenstva i odbori imali tek četiri sastanka godišnje, ali su njihovi članovi naknadu primali mjesečno.

“Uočeno je da su nekim članovima radnih tijela isplaćene godišnje naknade u iznosu oko 38.400 KM na osnovu članstva u jednom ili više radnih tijela”, podaci su revizije.

Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci članovi više odbora, povjerenstava i tijela, a istovremeno su zaposleni ili su čak i imenovane osobe u institucijama BiH ili entiteta.

“Zbog toga je sporna mogućnost kvalitetnog, efikasnog i efektivnog obavljanja svih funkcija koje ta osoba obavlja”, navedeno je u izvještaju.

Za revizore je zabrinjavajuće i to što nadležni formiraju povjerenstva i radna tijela bez utvrđenih rokova za završetak posla i jasnih ciljeva, a efekti rada uglavnom ostaju nepoznati jer nisu definirani načini izvještavanja.

Revizori su konstatirali da nadležne institucije još nisu poduzele konkretne korake s ciljem realizacije danih preporuka. Zbog toga, upozorili su revizori, propuštaju mogućnosti za značajne uštede.

“Vijeće ministara BiH osniva razna povjerenstva, a nerijetko i sami rukovoditelji u institucijama BiH formiraju različita povjerenstva i radna tijela. Često opis njihovih poslova ne odgovara nadležnostima određene institucije pa je sporna opravdanost njenog formiranja i isplate naknada”, navedeno je u izvještaju, prenose Nezavisne novine.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je polovicom prošlog mjeseca izmjene Zakona o naknadama u institucijama BiH kojima je predviđeno da članovi odbora koji su zaposleni u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta i županija nemaju pravo na naknadu za rad u tijelima koji obavljaju tijekom radnog vremena, dok mjesečna naknada može biti maksimalno do iznosa osnovice za obračun plata zaposlenima.

Godišnji iznos ne smije prelaziti 12 takvih naknada. Ostalo je samo da izmjene potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH.

Iznos isplaćenih naknada (milijuna KM):
1,7 milijuna – članstvo u odborima
1,3 milijuna – rad u povjerenstvima
3,3 milijuna – birački odbori za opće izbore

Nedostaci:
* Nema evidencije o osnovanim odborima i povjerenstvima
* Nisu jasno utvrđeni kriteriji za utvrđivanje prava na naknadu ni način isplate naknade
* Ne postoje jasni kriteriji za formiranje povjerenstava
* Postupak i kriteriji za imenovanje članova nisu dovoljno transparentni
* Nije ograničeno u koliko tijela jedna osoba može biti
* Nema jasnih procedura izvještavanja o radu i rezultatima

(Nezavisne novine)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.