Članovi Predsjedništva na radnom ručku s čelnikom Europske narodne stranke

Članovi Predsjedništva BiH u četvrtak se sastaju s predsjednikom Europske narodne stranke Josephom Daulom. Nakon sastanka, organiziran je radni ručak.

Prije zajedničkoga sastanka, Daul se sastao pojedinačno s članovima Predsjedništva BiH. Kako javlja reporter N1 Boris Brezo koji prati sastanak, članovi Predsjedništva počeli su pristizati na radni ručak u poznatom restoranu.

Neke od tema o kojima je razgovarano bile su pitanje izgradnje Pelješkoga mosta, usvajanje seta zakona o trošarinama te odgovaranje na pitanje iz Upitnika Europske komisije.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskoga progresa – PDP) potvrdio je novinarima da je na ovom sastanku izražena zabrinutost EPP-a stanjem u BiH, ali je i rečeno da sva pitanja unutar BiH trebaju rješavati bh. političke strukture.

“Trenutno smo u zastoju. Ne idu nam odgovori na pitanja iz Upitnika EK-a, problem postaju i odnosi bošnjačkoga i hrvatskoga rukovodstva, zbog čega nema izmjena Izbornoga zakona te postoji mogućnost da se cijela BiH pretvori u Mostar“, kazao je Ivanić, pojašnjavajući da su to neki od problema koji opterećuju BiH.

Izrazio je bojazan da ne postoje uvjeti za rješenje brojnih pitanja te je ponovio da bi bio zadovoljniji da je ovaj saziv Predsjedništva BiH učinio više, dodajući da će vrijeme pokazati tko je najviše odgovoran za to.

Mišljenja je da su iz EPP-a učinili što je bilo u njihovoj moći, ali da oni više od toga ne mogu budući da ni ove tri narodne stranke u BiH “nisu u stanju naći rješenja”.

U delegaciji PDP-a bio je i predsjednik ove stranke Branislav Borenović koji je nakon susreta kazao da je bilo razgovora i kako dalje raditi te je najavio da će ove subote biti održan programski sabor, kada će biti predstavljen PDP-ov program obnove Republike Srpske, a samim tim, kaže Borenović, i BiH.

Podsjetio je i da je PDP ponudio deklaraciju o europskoj budućnosti BiH, a namjera je bila na taj način staviti moratorij na sukobe, apelacije, tužbe i referendume te se obvezati da će se političke stranke baviti isključivo pronalaskom rješenja za probleme u zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji, mirovinskom sektoru i osigurati političku stabilizaciju.

Daul je danas razgovarao s delegacijama Hrvatske narodne zajednice (HDZBiH) predvođene predsjednikom Čovićem te delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenom predsjednikom Izetbegovićem, a ove narodne stranke, uz PDP, EPP je prihvatio u svoje članstvo, javlja Fena.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.