Članovi Predsjedništva BiH svečano dočekani u Beogradu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da nas puno toga tjera da razmišljamo o prošlosti ali nas višestruko više stvari motivira da gledamo naprijed i prepoznamo prednosti dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su 11 dana nakon Srebrenice pričali o potpuno drugačijim temama – o željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi, energetici, namjenskoj industriji i turizmu, te da vjeruje da će već sutra u Predsjedništvu BiH raspraviti današnju posjetu i pozvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posjeti BiH u listopadu.

Čović je rekao da je mnogo važnije da će Vijeću ministara BiH predočiti današnje razgovore i da će biti stvoreni preduvjeti za održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije o temama koje su danas razmatrane.

Istaknuo je da drugog puta nema za nas u BiH, koji imamo ožiljke iz proteklog rata na svakom koraku koje svako različito doživljava, što treba ostaviti povjesničarima a suradnju sa Srbijom podići na najvišu moguću razinu.

Čović je naglasio kako glasnogovornici odnosa između naših naroda u BiH i Srbiji ne mogu biti oni koji unose mržnju i razdor, već ona velika masa građana koji žele drugačiju budućnost i dodao da se nada da današnji sastanak doprinosi takvoj budućnosti i zato će snažno zagovarati sve projekte o kojim su razgovarali s premijerom Vučićem.

Inače, članovi Predsjedništva BiH dočekani su uz vojne počasti i izvođenje himni Bosne i Hercegovine i Srbije ispred Palače Srbija u Beogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH da je na ovim razgovorima otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

Vučić je razgovore ocijenio kao otvorene, iskrene, a takvi su razgovori “uvijek najbolji”.

Razgovarano je o konkretnim projektima, a Vučić je istaknuo kako je dogovorena zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

”Srbija želi najbolje moguće odnose s BiH. To je dugoročna politika Srbije”, rekao je Vučić.

To, smatra premijer Srbije, ne znači da “ćemo se uvijek usuglašavati oko prošlosti”, ali je iskreno uvjeren da će se popraviti stvari u budućnosti.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon kako treba snažnije krenuti u razvoj regije, ali je za to potrebna stabilnost i sigurnost, kojih nema bez pomirenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je kako je zbog toga i zatražio da sastanak bude održan u Beogradu, a ne u izoliranom Karađorđevu, te da prošetaju središnjom beogradskom ulicom Knez Mihajlovom kako bi vidjeli kako će narod reagirati.

Dodao je kako svaki ratni zločin bez obzira nad kim je počinjen, ostaje ratni zločin.

”Nebitno jesu li se dogodili zločini u Srebrenici ili negdje drugo. Bilo da je riječ o 8.327 ubijenih ili osam ubijenih, zločin je zločin. I Sarajevo je pretrpjelo užas u ratu, a svaki treći Sarajlija je pogođen”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako je Sarajevo imalo snage da usred rata zaustavi zločine nad Srbima uhićenjem nekih pobunjenih zapovjednika.

Istaknuo je kako su to bili incidenti, a ne sustavni zločini, te da treba vjerovati državnom pravosuđu u slučaju uhićenja Nasera Orića.

Nakon zajedničkog obraćanja medijima srbijanski premijer uručio im je poklon-košare sa srpskim proizvodima.

Za članove Predsjedništva BiH pripremljeni su domaći proizvodi – kava, rakija, teglice s ajvarom, džemom, vinom.

U jednoj od košari nije bilo alkohola, već rtanjski čaj, javlja Tanjug.

(Fena)

Komentiraj: