Civilna zaštita upozorila: Za izazivanje požara možete u zatvor

Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke uputila je apel i upozorenje građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru bez nadzora.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj u protekla 24 sata registrirano je preko 20 požara, a u proteklih tjedan dana 70 požara.

Većinom su gorjeli šuma, trava i nisko raslinje, požar je prijetio i stambenim i poslovnim objektima i vodovima dalekovoda, a pričinjena je velika materijalna šteta i na vinogradima, nasadima smilja, voćkama, elektroinstalacijama i na drugoj imovini.

Stoga iz Uprave civilne zaštite ŽZH građane upozoravaju da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i slično.

Posebice podsjećamo građane da su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti izgasiti, ističu iz Civilne zaštite.

U slučaju nekontroliranoga širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Iz Civilne zaštite posebno skreću pozornost građanima da su, ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati, zaključuje se u apelu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Epilog vatrene stihije: Kuće obranjene, mnogo poziva, a rijetki spremni pomoći

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Eto nismo znali da se može u zatvor zbog izazivanja požara. Ova civilna zaštita samo piše pripćenja. Izdvojite malo novca iz svog budžeta i pomozite ljudima kojima su požarom uništene šume ili nasadi. Lako je pametovat.

    3
    1
  • Tako i treba, budalama pane na pamet paliti na buri. Nikako ne mogu razumjeti takve ljude koji se neodgovorno ponašaju prema zajednici i nikako ne mogu razumjeti da se pale trava i drača po jakom vjetru, naročito nedjeljom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.